Carolina Molina. Wawancara sareng panulis Los ojos de Galdós

Fotografi: Carolina Molina, profil Facebook.

Carolina Molina, wartawan sareng panulis novel sajarah, lahir di Madrid, tapi parantos dikaitkeun sareng Granada mangtaun-taun. Ti dinya karyana kahijina bakal kaluar taun 2003, Bulan liwat Sabika. Aranjeunna nuturkeun dirina langkung resep Mayrit antara dua témbok, Impian Albayzin, Kahirupan Iliberri o Penjaga Alhambra. Y. anu terakhir nyaéta Panon Galdós. Abdi leres-leres ngahargaan waktos sareng kahadean anjeun pikeun ieu tatanyaan dimana anjeunna nyaritakeun ngeunaan anjeunna sareng sadayana sakedik.

Carolina Molina - Wawancara 

  • SASTRA SASTRA: Panon Galdós éta mangrupikeun novél énggal anjeun, dimana anjeun parantos jauh tina téma buku-buku anjeun anu sateuacanna. Naon anu anjeun carioskeun ngeunaan éta sareng ti mana ideu na asalna?

CM: Ti saprak alit pisan, bacaan Galdós ngiringan kuring unggal usum panas. Anjeunna parantos janten rujukan kuring di bagian Madrid, sapertos Federico García Lorca di bagian Granada. Janten sakitar salapan atanapi sapuluh taun ka pengker ideu nyerat novel ngeunaan Don Benito Pérez Galdós, novelis anu kuring diajar nyerat, ngajempolan kuring. Maksad kuring nyaéta nyiptakeun Novel hakékat Galdosian. Nawiskeun pandangan anu lengkep ngeunaan dunya anu ngurilingan anjeunna: kaakraban, kapribadianana, cara ngajentrekeun novelna atanapi kumaha anjeunna nyanghareupan perdana karya teater na. Ayeuna anjeunna sanés ngan ukur rujukan, anjeunna mangrupikeun réncang imajinér anu kuring sering angkat.

  • AL: Naha anjeun tiasa émut kana buku anu munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

CM: Nembe pisan, ngalih, anjeunna némbongan carita munggaran kuring. Éta ditulis dina rupa-rupa kertas catetan caket. Mangrupikeun carita anu dicarioskeun ku indung kuring sareng kuring diadaptasi. Kungsi sabelas taun. Teras sumping carita barudak sanésna sareng salajengna novel, puisi sareng téater munggaran. Sababaraha dekade engké novel sajarah bakal sumping. Buku munggaran anu kuring baca nyaéta Awéwé leutik. Kalayan anjeunna kuring diajar maca, kuring badé ngadugikeunana di kamar kuring.

  • AL: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

CM: Saatos, tanpa ragu. Atanapi kuring moal mendakan anu énggal: Cervantes, Federico García Lorca sareng Benito Pérez Galdós. Katiluna gaduh seueur poin anu sami sareng kuring pikir éta sadayana katingali dina buku kuring.

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun?

CM: Jo Maret, nu Awéwé leutik. Nalika kuring maca novél éta kuring raos pisan sareng anu sigana kuring yén éta seueur hubunganana sareng kaputusan kuring pikeun janten panulis. 

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca?

CM: Abdi henteu rewel pisan. Abdi peryogi tiiseun, lampu anu saé sareng sacangkir teh.

  • AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana?

CM: Dugi ka ayeuna waktos anu pangsaéna pikeun nyerat nyaéta soré, nalika sadayana nuju bobo. Ayeuna kabiasaan kuring parantos robih Abdi henteu ngagaduhan jadwal anu tetep. Sanés tempat, sanaos umumna éta téh ruang tamu (tempat kuring gaduh méja kuring) atanapi dina téras.

  • AL: Naha aya genre séjén anu anjeun resep?

CM: Tangtosna. The carita (carita pondok) sareng bioskop. Kuring ogé resep pisan karangan sajarah jeung biografi, genre anu kuring baca kalayan sumanget pikeun ngadokuméntasikeun nyalira.

  • AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

CM:Abdi maca dua biografi, Éta saurang sajarawan Granada ti s. XVI sareng karakter anu panasaran pisan ti Renaissance Spanyol. Kuring henteu nyarioskeun namina sabab éta bakal ngungkabkeun subyek novel kuring salajengna. Kuring ogé parantos ngamimitian antologi anu Remedios Sánchez parantos dilakukeun dina sajak Emilia Pardo Bazán (Turun leungit di laut anu luar biasa).

Sedengkeun pikeun naon anu kuring nyerat ayeuna, aya dina fase dokuméntasi, kuring khusus pikeun nyiapkeun ringkesan, skétsa sastra sareng carita teras bantosan kuring nyanghareupan prosés nyieun novel. Mangrupikeun waktos anu panjang sareng kuli tapi diperyogikeun. Teras, dina unggal dinten, kabutuhan pikeun nyerat bakal sumping teras anu pangsaéna kaulinan pustaka dimimitian.

  • AL: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan éta? Seueur pangarang sareng sababaraha pamiarsa?

CM: Nalika kuring mimiti nyerat salawasna Kuring jelas yén kuring kedah nyebarkeun. Novel tanpa pamiarsa henteu aya artina. Sababaraha pangarang bakal nyarios yén aranjeunna nyerat kanggo nyalira tapi kreativitas peryogi anjeun bagi. Buku ditulis pikeun komunikasi hiji hal, maka éta kudu diterbitkeun. Butuh waktu kuring tilu puluh taun pikeun nyebarkeun. Upami carita munggaran kuring yuswa sabelas taun, kuring nyebarkeun novel munggaran nalika umur opat puluh. Di antawisna, kuring parantos ngabaktikeun diri pikeun jurnalistik, kuring parantos nyebarkeun sababaraha puisi sareng carita pondok, tapi medarkeun novel rumit pisan.

Bentang penerbitan sakarat. Upami lepat sateuacanna, ku datangna pandemi seueur penerbit sareng toko buku anu kedah ditutup. Éta bakal ngarugikeun urang pikeun pulih. Sadayana parantos robih pisan. Abdi henteu ningali masa depan anu ngarep pisan, leres.

  • AL: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun bakal tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

CM: Kuring ngamimitian pandemi kalayan a panyakit kulawarga sesah pikeun asimilasi. COVID sumping sareng kuring deui ngagaduhan panyakit sanés ti anggota kulawarga anu langkung parah. Aranjeunna parantos dua taun rumit pisan dimana kuring parantos ngagambarkeun sareng mutuskeun hirup dina cara anu béda sareng nilai-nilai anu sanés. Éta parantos mangaruhan literatur sareng kabiasaan kuring. Positipna nyaéta dua jalma anu kaserang ayeuna ogé, anu nunjukkeun yén iraha aranjeunna nutup panto aranjeunna muka jandéla pikeun anjeun. Sugan aya kajadian anu sami di dunya penerbitan. Urang kedah ngantosan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.