Чекајќи го Годо

Ирски пејзаж

Ирски пејзаж

Чекајќи го Годо (1948) е претстава на апсурдниот театар напишана од Ирецот Семјуел Бекет. Меѓу целиот широк репертоар на авторот, оваа „Трагикомедија во два чина“ - како што беше поднасловена - е текстот со најголемо признание ширум светот. Вреди да се напомене дека тоа беше делото што формално го воведе Бекет во театарскиот универзум и му ја донесе Нобеловата награда за литература во 1969 година.

Интересен факт е дека Бекет - страстен лингвист и филолог - го искористи францускиот јазик за да го напише ова дело. Не залудно публикацијата на насловот Објавено е под француско-отпечаток Les Éditions de Minuit, четири години откако беше напишано (1952). Чекајќи го Годо премиерно беше прикажана на сцената на 5 јануари 1953 година, во Париз.

Резиме на работата

Бекет ја подели работата на едноставен начин: на два чина.

Прв чин

Во овој дел, прикажан е заплетот Владимир и Естрагон пристигнуваат на сцена составена од „Пат во полето. Дрво. - Овие елементи се одржуваат во текот на работата - едно попладне “. Ликовите носат скрупан и расипан, што го прави заклучок дека тие можат да бидат бездомници, бидејќи ништо конкретно не се знае за нив. Од каде доаѓаат, што се случувало во нивното минато и зошто се облекуваат вака е тотална мистерија.

Годо: причината за чекањето

Она што е навистина познато, а делото е одговорно за тоа многу добро да се дознае, е тоа чекаат извесен „Годо". Кој е тоа? Никој не знаеСепак, текстот му дава на овој загадочен лик моќ да ги поправи тешкотиите на оние што го чекаат.

Пристигнувањето на Поцо и Лаки

Додека го чекаат оној што не пристигнува, Диди и Гого - како што се познати и протагонистите - дијалог по дијалог талкаат во глупости и се удаваат во ништожноста на „битието“. По некое време, Поцо - сопственик и господар на местото каде што одат, според него - и неговиот слуга Лаки се придружуваат на чекањето.

Поцо е нацртано како типичното богато фалење. По пристигнувањето, тој ја нагласува својата моќ и се обидува да испушти самоконтрола и самодоверба. Меѓутоа, додека времето гори во озборувања, станува поочигледно дека - како и останатите ликови - милионерот е заглавен во истата дилема: тој не знае зошто или зошто на своето постоење. Среќа, од своја страна, тој е потчинето и зависно суштество, роб.

Обесхрабрувачка порака што го продолжува чекањето

Семјуел Бекет

Семјуел Бекет

Кога денот ќе заврши, без индикации дека ќе дојде Годо, се случува нешто неочекувано: се појавува дете. Овој се приближува до местото каде што лутаат Поцо, Лаки, Гого и Диди y ги известува дека, Да во ред Годо нема да дојде, Многу е веројатно направи изглед следниот ден.

Владимир и Естрагон, по таа вест, тие се согласуваат да се вратат наутро. Тие не се откажуваат од својот план: им треба, по секоја цена, да се сретнат со Годо.

Втор чин

Исто како што беше речено, останува истото сценарио. Дрвото, со своите мрачни гранки, искушува длабоко во себе за да може да се искористи и да стави крај на досадата и рутината. Диди и Гого се враќаат на тоа место и ги повторуваат своите желби. Сепак, се случува нешто различно во споредба со претходниот ден, а тоа е дека тие почнуваат да забележуваат дека имало вчера, бидејќи знаците дека биле таму се евидентни.

Можеш да зборуваш тогаш на привремена свест, иако, практично, с everything се повторува; еден вид „Ден на гриндог“.

Враќање со драстични промени

Среќа и неговиот господар се враќаат, сепак, тие се во многу поинаква ситуација. Слугата сега е нем, а Поцо страда од слепило. Под оваа панорама на радикални промени, надежта за доаѓање опстојува, а со тоа и бесцелните, апсурдни дијалози, сликата за неразумниот живот.

Исто како и претходниот ден, се враќа малиот гласник. Сепак,, кога биле испрашувани од Диди и Гого, детето негира дека било вчера со нив. Што да повтори пак е иста вест: Годо нема да дојде денес, но можно е утре да дојде.

Ликови се гледаат повторно, и помеѓу разочарување и жалење, Тие се согласија да се вратат следниот денНа Осаменото дрво останува како симбол на самоубиство како излез; Владимир и Естрагон го гледаат и размислуваат, но чекаат да видат што ќе донесе „утре“.

На овој начин работата кулминира, отстапување на она што може да биде јамка, што не е ништо повеќе од ден за ден на човекот и она што во целосното остварување на свеста го нарекува „живот“.

Анализа на Чекајќи го Гогдот

Чекајќи го Годо, само по себе, тоа е вишок што н draw привлекува она што е секојдневие на човекот. Нормално во двата дела на текстот - Освен една или друга повремена промена - е постојано повторување што не прави ништо друго освен што ја покажува непоправливата прошетка на секое суштество, чекор по чекор, до неговиот гроб.

Совладувањето на едноставноста

Тоа е во едноставноста на работата, иако изгледа клише, каде лежи неговото мајсторство, каде е неговото богатство: слика на табли што прикажува неразумно што го опкружува човекот.

Иако Годо-долгоочекуваниот, долгоочекуваниот-никогаш не се појавува, неговото непостоење се прикажува на трагедијата на апсурдноста на човечкото постоење. Времето на сцена ја прима својата причина со постапки кои, иако изгледаат ирационални, не би биле ниту подобри ниту полоши од другите, бидејќи оној што се очекува, на ист начин, нема да дојде.

Што и да се случи, ништо нема да ја промени судбината на мажите

Во претставата е исто да се смееш или плачеш, дишете или не, гледајте како попладнето умира или дрвото се суши, или станете едно со дрвото и пејзажот. И ништо од тоа нема да ја смени единствената судбина: доаѓањето на непостоењето.

Годо не е Бог ...

Цитат од Семјуел Бекет

Цитат од Семјуел Бекет

Иако низ годините имаше такви што тврдеа дека Годо е самиот Бог, Бекет го негираше таквото размислување. Па, иако во суштина го поврзуваат со човечкото континуирано чекање за божественост во различни култури, користејќи едноставна коинциденција со англо -зборот Бог, вистината е дека авторот го посочи тоа името потекнува од франкофонскиот глас годилот, тоа е: "подигање", на шпански. Затоа, што очекуваа Диди и Гого? За ништо, надежта на човекот е посветена на неизвесноста.

исто така, имаше и такви кои го поврзуваа гласникот на Годо со месијата на јудео-христијанската култура, и таму има логика. Но, земајќи го предвид она што го кажа авторот, оваа теорија исто така се отфрла.

Lifeивот: јамка

Крајот не може да биде повеќе во хармонија со остатокот од она што беше покренато во делото, секако. Така, се враќате на почетокот, но сепак стекнувате свест дека сте, дека вчера се чекаше, како или повеќе крваво од денес, но не помалку од утре. А оној што вели дека треба да дојде негира дека рекол дека го кажал вчера, но ветува дека тоа може да се случи утре ... и така натаму, до последниот здив.

Коментари од специјализирани критичари за Чекајќи го Годо

 • «Ништо не се случува, двапати„, Вивијан Мерсиер.
 • „Ништо не се случува, никој не доаѓа, никој не оди, страшно е!„, Анонимуси, по премиерата во Париз во 1953 година.
 • "Чекајќи го Годо, пореално отколку апсурдно“. Мајелит Валера Арвело

Куриозитети на Чекајќи го Годо

 • Критичарот Кенет Бурк, откако ја видов претставата, Тој изјави дека врската помеѓу Ел Гордо и Ел Флако била неверојатно слична на онаа на Владимир и Естрагон. Што е многу логично, знаејќи дека Бекет беше обожавател на Дебелите и слабите.
 • Меѓу многуте потекло на насловот, постои и едно што го вели тоа на Бекет му падна на памет додека уживаше на Тур де ФрансНа И покрај фактот дека трката заврши, луѓето с still уште беа очекувани. Самоил праша: „Кого чекаш?“ и, без двоумење, тие од публиката одговорија „До Годо!“. Фразата се однесуваше на тој натпреварувач кој беше оставен и кој допрва доаѓа.
 • Сите ликови Тие носат капа на куглачка капаНа И ова не е случајно Бекет беше фан на Чаплин, така тоа беше нејзиниот начин да го почестиНа И тоа е дека во работата има многу од тивкото кино, многу од она што телото го кажува, од она што го изразува, без ограничувања, тишина. Во овој поглед, театарскиот директор Алфредо Санзол изрази во интервју за Земјата од Шпанија:

„Смешно е, тој прецизира дека Владимир и Естрагон носат капи за куглање и затоа во сите сцени тие секогаш носат капи за куглање. Јас се спротивставував. Факт е дека пробав капи и други видови капи, но тие не функционираа. Додека не нарачав пар куглари и, се разбира, тие мораа да носат куглари. Шапката за куглање е Чаплин, или во Шпанија, полковник. Тие предизвикуваат многу упати. Тоа беше понижувачко искуство за мене “.

 • Додека Чекајќи го Годо тоа беше првиот официјален напад на Бекет во театарот, имаше два претходни обиди кои не успеаја да се реализираатНа Едно од нив беше претстава за Семјуел Johnsonонсон. Другото беше Елеутерија, но беше отфрлена откако излезе Годо.

Цитати на Чекајќи го Годо

 • „Го одржавме состанокот, тоа е с. Ние не сме светци, но го одржавме состанокот. Колку луѓе би можеле да го кажат истото?
 • „Солзите на светот се непроменливи. За секој што почнува да плаче, во друг дел има друг што престанува да го прави тоа “.
 • „Се сеќавам на картите на Светата земја. Во боја. Многу добро. Мртвото Море беше бледо сино. Бев жеден само кога го гледав. Ми рече: ќе одиме таму да го поминеме медениот месец. Willе пливаме. Willе бидеме среќни “.
 • „ВЛАДИМИР: Со ова го поминавме времето. ЕСТРАГОН: Во секој случај, ќе беше исто. ВЛАДИМИР: Да, но помалку брзо “.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.