Terenci moix

Теренци Моикс.

Теренци Моикс.

Terenci Moix е псевдонимот под кој бил познат познатиот романсиер и есеист со шпанско потекло Рамон Moix Meseguer (05 јануари 1946 година - 02 април 2003 година). Неговата извонредна кариера во модерната кастилјанска литература се должеше на неговата флексибилност да обраќа на различни теми со различни стилови и литературни жанрови.

Покрај тоа што бил познат писател, тој имал и телевизиска кариера и важна позиција како застапник за правата на хомосексуалната заедница. Во моментов, постојат две престижни книжевни награди утврдени во негова чест затоа што биле клучно дело во конституирањето на хомосексуалната литература во Шпанија.

Биографски профил

Детство и рани години

Теренци Моикс, чие прво име е Рамон Моикс Месегер, е роден на 5 јануари 1946 година во Барселона, Шпанија. Таа порасна со нејзината помлада сестра Ана Марија Моикс - која подоцна беше познат шпански поет, преведувач и уредник - во семејство во населбата Равал во Барселона.

Преку интервју за весникот Земјата На 14 февруари 2002 година, тој ги коментираше своите студии на следниов начин: „Студирав кај Пијаристите, тоа е… кај свештениците! Беше лош студент, но смешен “. Сепак, и покрај нејзината благодат, Поголемиот дел од адолесценцијата Моикс го помина во осаменост.

Осаменост што единствено успеа да ја намали со својата макотрпна фасцинација за кино. На крајот од едукативната фаза со црковниот сојуз, тој продолжи да ја завршува својата академска обука. Студирал трговија, драма, одел часови по стенопис и топографски цртеж. Утврдување на овој начин, текот на неговиот живот и неговата професионална кариера.

Terenci Moix: повеќеслоен лик

Пред неговите почетоци во литературниот свет и благодарение на неговата обемна наставна програма, Рамон Моикс Месегер имаше различни работни места. Тој дојде да заземе позиција како административен персонал, беше во продажба на книги и исто така служеше како книжевен консултант. Тој исто така соработуваше во списанија и весници како што се, на пример, Нови рамки, Теле-Експрес, Дестинација, Теле-Естел или Ел Паис.

Сепак, Неговиот талент и големата решеност го наведоа години подоцна да го открие својот аспект како каталонски автор, драматург и на крајот преведувач и раскажувач. Во времето на 1988 и 1989 година, Теренци Моикс направи скок до малите екрани на цела Шпанија, како телевизиски водител.

Програми како Теренци а ла фреска o Повеќе starsвезди отколку на небото - Интервју програма за холивудски личности - кои беа емитувани на каналот 1 на ТВЕ, го катапултираа до телевизиска слава.

Египет: непроценлива убов

Големите страсти на Моикс отсекогаш биле филмовите и патувањата. Во 1962 година патувал во Париз и до крајот на шеесеттите години веќе познавал голем дел од Европа и Египет. Пејзажите, историјата и културата на оваа последна дестинација беа една од нејзините најголеми музи. Ова го демонстрира во неколку наврати во дела како што се: Не кажувај дека тоа беше сон (1986) y Раната на сфинги (1991).

Шармот на Теренци за египетската цивилизација датира од нејзиното детство, кога преку кино успеа да согледа слики од антички Египет. Оние пејзажи со историја му дадоа длабок интерес, што тој го исповедаше преку своите литературни дела.

Таква беше неговата преданост кон оваа нација, тоа побара како последна волја пред да го напушти земниот авион дисперзија на дел од неговата пепел во заливот на Александрија. Неговата желба беше почитувана и исполнета по неговата смрт. После тоа, целото негово книжевно наследство почива во библиотеката на овој историски град.

Цитат на Теренци Моикс.

Цитат на Теренци Моикс.

Оската на хомосексуалноста

Не само жанрот фантазија и египетската цивилизација беа видливиот потпис на романсиерот. Неговата работа се вртеше и околу третата тема: машката хомосексуалност. Мојкс никогаш не замислувал да го оддели својот јавен живот од приватниот живот, двајцата оделе рака под рака. Поради оваа причина, тој секогаш беше отворено член на геј заедницата.

Неговиот loveубовен живот беше толку отворен за јавноста, што стана бранител на социјалните дискусии алузивни на сексуалноста, како и тој беше против движењата што ги сметаше за хомофобични. Таа имаше loveубовна врска со шпанскиот актер Енрик Мајо, која ја заврши по 14 години.

Анализа на неговите дела

Како и сите писатели, и Моикс следел различни струи низ целиот свој живот. Како што стекнуваше лични искуства, неговата работа се развиваше и одзема нови насоки. Сепак, несомнено е дека литературниот стил на овој автор упатува главно на страста кон културата и историјата.

Градовите како Мексико, Италија, Египет или Грција му дадоа инспирација на овој автор за создавање на литературно портфолио за патувања. Исто така, збир на титули каде преовладуваат грчко-римската митологија и антички Египет.

Како вистински Шпанец, дозволи длабоко во неговите дела да ја набудуваат каталонската култура, периодот Франко, сексуалноста и религиозното образование, комбинирајќи во нив богатството на каталонскиот и шпанскиот јазик. Се разбира, оваа мешавина на јазици го позиционираше на литературниот врв како еден од највредните автори во шпанската литература.

Реј Сорел и раните дела

Како Теренци Моикс, Реј Сорел беше тинејџерски прекар според кој се нарекуваше Моикс Месегер. До 1963 година, и само на седумнаесет години, Сорел беше фасциниран од пишувањето злосторства. Поради оваа причина, во текот на таа година тој ги објави неговите први две дела во жанрот криминалистички роман: Willе го бакнам твојот труп y Убија една русокоса.

Деценија помеѓу 60-тите и 70-тите години

По неговите публикации во 1963 година, Моикс го освои наративот за шпанскиот јазик со следниве наслови напишани на каталонски јазик: Кулата на капитални пороци (1968), Бранови на напуштена карпа (1969), Денот кога почина Мерилин (1970), Сентиментално патување во Египет (1970), Машки свет (1971) y Несоздадената совест на расата (1976).

Оваа ера беше еден вид иницијација како почитуван автор во книжевната индустрија. Оттаму, таа започна да го користи псевдонимот по кој е најпозната: Теренци Моикс. Малку по малку неговите дела повеќе се навалуваа на историјата и културата на античките народи.

80-тите: ерата на Египет

Ерата на 80-тите го консолидираше Теренци Моикс меѓу најдобрите автори во Шпанија. Тој исто така се прослави со тоа што стана еден од првите што толку отворено пишуваше за хомосексуалноста во толку тешко време за геј заедницата. До 1982 година заврши Наша маченичка девица, дело првично напишано на шпански јазик. Во 1983 година објавува Теренци од Нил, а потоа, во 1984 година, тој напиша Амами, Алфредо!

Но, дури во 1986 година се јави дело Не кажувај дека тоа беше сон, му даде слава низ целата шпанска заедница. Осумдесеттите ги заврши со објавување на насловот Сонот за Александрија (1988).

90-тите години: хитови и трилогии

Да се ​​затвори со процвета нејзината струја на под родот на историски роман, Моикс ги објави следниве наслови: Раната на сфингите (1991), Венера Бонапарта (1994) y Горчливиот дар на убавината (1996). Во текот на 90-тите години тој исто така пишуваше Полот на ангелите (1992), дело што предизвика сензација кај читателската јавност и со кое освои повеќе награди.

Теренци ги започнаа и завршија 90-тите со одлични литературни творби. Може да се каже дека тоа било најпродуктивното време на авторотПа, тој не престана да издава книги од година во година. Во исто време кога објави, смисли и други проекти, како што се неговите две трилогии: Тежина на слама y Есперпентос од Шпанија на крајот на милениумот.

Полот на ангелите.

Полот на ангелите.

Првиот е автобиографско дело каде Мокс на шега го раскажува своето детство во три тома: Кино во сабота (1990), Бакнежот на Питер Пан (1993) y Странец во рајот (1998). Вториот е наративна трилогија за шпанското општество, каде што се вклучени сарказмот и мислењето на авторот. Составен е од следниве наслови: Канџи на Атраска (1991), Многу жена (1995) y Кул и славен (2000).

Новиот милениум, последното дело и неговата смрт

Со доаѓањето на новиот милениум, славниот писател открил кое ќе биде неговото последно литературно дело напишано додека е живо: Слепиот харфист (2002). Оттаму започна да се бори околу перипетиите на неговото здравје. Моикс, пушач во синџири веќе 40 години, бил сериозно погоден од белодробен емфизем.

Оваа состојба, подоцна, на 2 април 2003 година, ја предизвика неговата смрт. Земјиниот авион го оставил дома заедно со неговите две вдовици: неговата сестра Ана Марија Моакс и неговата секретарка и верен пријател Инес Гонзалес.

Вклучи есеист

Теренци Моикс исто така уживаше да пишува есеи од првото лице. Покрај наративните дела, овој жанр стана средство со кое тој си дозволи да тече и сподели уште една од неговите големи страсти: кино. Од своите почетоци до последните денови, тој беше поврзан со овој вид литературна продукција. Всушност, последниот наслов го напиша на смртната постела и подоцна стана негово постхумно дело, Мои бесмртни, 60-ти (2003 г.), е есеј кој е дел од низата дела - 20, 30 и 40 - за холивудските автори од тоа време.

Комплетен список на неговите книги

Раскажувачко

 • Willе го бакнам твојот труп. (1965).
 • Нередот. (1965).
 • Убија една русокоса. (1965).
 • Кулата на капитални пороци. (1968).
 • Бранови на напуштена карпа. (1969).
 • Денот кога почина Мерилин. (1970)
 • Машки свет. (1971).
 • Мелодрама, o, Несоздадената совест на расата. (1972).
 • Caiguda de l'imperi sodomita i altres històries herètiques, (1976).
 • Садистички, гротеска, па дури и метафизичка. (1976).
 • Лили Барселона и алтсрс трансвестити: тотс елс контес, (1978).
 • Контроли на Тотс, приказни. (1979).
 • Наша девица маченици. (1983).
 • Амами, Алфредо! o ardвездена прашина. (1984).
 • Не кажувај дека тоа беше сон. (1986).
 • Сонот за Александрија. (1988).
 • Тежината на сламата. Киното во сабота. (Плаза и éанес, 1990).
 • Раната на сфингите. (1991).
 • Канџи на Астрахан. (1991).
 • Полот на ангелите. (1992).
 • Тежината на сламата. Бакнежот на Питер Пан. (1993).
 • Воздишки на Шпанија. (1993).
 • Венус Бонапарта. (1994).
 • Многу женски. (1995).
 • Мариус Бајрон. (1995).
 • Горчливиот дар на убавината. (1996).
 • Тежината на сламата. Странец во рајот. (1998).
 • Кул и славен. (1999).
 • Демонот. (1999).
 • Слепиот харфист. (2002).

  Наша девица маченици.

  Наша девица маченици.

Тест

 • Вовед во историјата на кино. (Бругуера, 1967).
 • Иницијација за историја на кино.
 • Стрипови, потрошувачка уметност и поп форми. (Либлис де Синера, 1968).
 • Садизмот на нашето детство. (1970).
 • Италијански летописи. (Сикс Барал, 1971).
 • Теренци од Нил. (Плаза и éанес, 1983).
 • Три романтични патувања (Грција-Тунис-Мексико). (Плаза и éанес, 1987).
 • Мои бесмртни од кино. Холивуд, 30-ти. (Планет, 1996).
 • Мои бесмртни од кино. Холивуд, 40-ти. (Планет, 1998).
 • Мои бесмртни од кино. Холивуд, 50-ти. (Планет, 2001).
 • Мои бесмртни од кино. Холивуд, 60-ти. (Планет, 2003).

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)