Солена антологија, отворено писмо до заборавот

Бреговите на Пунта де Пиедрас

Бреговите на Пунта де Пиедрас

Антологија на сол е последното поетско дело на венецуелскиот писател Хуан Ортиз. Тоа е наслов на компилација што ги вклучува сите негови збирки поезија - девет, до денес - плус една необјавена книга: Мојата поезија, грешката. Конкретно во второто, авторот внимателно ги допира размислувањата за животот околу настаните од пандемијата по неговото тешко искуство со Ковид-19.

Во текот на неговата кариера, Ортиз се истакна и во други литературни жанрови, како што се романи, раскази и есеи.. Денес работи како уредник и уредник, покрај тоа што е креатор на содржини за портали како на пр Лајдер, Тековна литература, Совети за пишување Оаза и фрази повеќе песни.

Антологија на сол, отворено писмо до заборавот (2021)

Солена антологија, отворено писмо до заборавот (2021) е најновата титула на Ортиз. Тоа е неговата прва меѓународна печатена публикација по неговата миграција во Буенос Аирес, Аргентина, во 2019 година. Делото излезе на виделина во формат на самоиздавање со поддршка на уредничкиот печат на Летра Групо. Ортиз со оваа книга настојува да му даде простор на конвергенција на неговата обемна поетска творба, која не е мала, бидејќи станува збор за околу 800 песни.

Белешка на уредникот

Според зборовите на нејзиниот уредник, Карлос Кагуана: „Антологија на сол тоа е многу повеќе од 10 дела во едно, тоа е 10 поглавја од животот на поетот доведен до стиховите со прекрасен морски јазик кој промаши и копнее, кој копнее по своите солени земји и кој пее на љубовта, заборавот, постоењето, неправдата, секоја можна тема што се однесува на нејзиниот транзит низ овие земји, а Ортиз го прави тоа од искрена, хумана и силна перспектива “.

Преамбула на книгата

Делото добива долг и целосен пролог напишан од Венецуелскиот поет Магали Салазар Санабрија - Дописен член на Венецуелската академија за јазици за државата Нуева Еспарта. Во нејзините редови, реномираната писателка ги разградува и длабоко ги анализира книгите една по една содржани во насловот, издавање точна критика од широка поетска визија.

Меѓу белешките на Салазар Санабрија се издвојува: „… ова пишување држи етички став меѓу своите основи. Зборовите го задржуваат достоинството што ги одржува затоа што има одговорност со вистината, слободата и чесноста на професијата поет, писател “. Поетот коментира и: „Во стиховите на Хуан Ортиз го восприемаме човечкото во неговите чувства, кои се болни, и тоа јасно го гледаме во јазикот, каде што се чувствува силата на тагата, беспомошноста и тагата.

Структура на работата

Како што беше кажано на почетокот, книгата е збирка од десет дела кои пак служат како поглавја. Овие се: Солен кајен (2017), Солена карпа (2018), Кревет (2018), Дома (2018), На човекот и другите рани на светот (2018), Евокативен (2019), Аслил (2019), Телата на брегот (2020), Матриа внатре (2020) y Мојата поезија, грешката (2021).

Иако секој дел има своја суштина, присуството на морски елементи во секој од нив е извонредно. Солта, морето, школките, рибарите, мареите, ранчерите... секој елемент на брегот има улога што не може да се игнорира. Јасен пример за ова е означен со песната напишана на задната страна на книгата:

"Кога повеќе не пишувајте за сол »

Кога веќе не пишувам за солта

и морските земји летаат од моите раце,

држете ми го пенкалото.

 

Ако мастилото не се излечи,

нема да има вкус на брег,

неговиот глас нема да трае воопшто,

Ќе ја изгубам линијата на ганетите,

потребната уметност на марера,

чудесниот танц на јагот од сардини.

Поглавја

Солен кајен (2017)

Ова дело го претставува формалниот влез на писателот во поетскиот свет. Иако пишуваше песни од приближно 2005 година, сите тие текстови останаа необјавени дотогаш. Насловот е напишано чисто во поетска проза а песните немаат име, едноставно се нумерирани со римски знаци - нешто што ќе стане вообичаено во многу други негови книги.

Иако нема дефинирана метрика, во секоја песна има ритам и намера. Не е напишано само заради пишувањето, туку има многу искрена намера во секој стих и строфа. Може да се ценат длабоки метафорични игри со повеќе непознати кои ќе го наведат читателот да ја преиспитува секоја песна одново и одново.

Морето и солта, како и во секоја авторска книга, имаат огромна улога во ова поглавје. Тие одат рака под рака со љубовта, но не со конвенционалната љубов со розов крај, туку полна со страст и заборав.

Поема број „XXVI“

Задржи ме таму

во гробиштата на бисерни школки,

каде спијат прашањата на илјада тела

а одговорите не посетуваат.

 

Бевме трогнати од немоста на коралите,

бисерно сонце на полицата

и засолништето на некои мрежи што ја чекаат задачата во баверот.

 

Ја барам и пукнатината во снежната бура,

јазот што обединува сè,

врската што ги поврзува просторите,

скршените патеки во заливот,

додека не сум уморен и да се појавиш кога веќе не те очекувам.

Солена карпа (2018)

Во ова второ поглавје, солта опстојува, комплицираната љубов, метафорите, сликите, морето. Жената станува засолниште во осаменоста, но и да се биде заедно не престанува да биде сам. Има копнеж полн со забрани меѓу стиховите, скратена кореспонденција која бара да се случи утопискиот простор на строфите.

Сепак, и покрај извонредната страст што може да се почувствува, заборавот не престанува да се претставува како реченица, како реалност што чека се што носи име. Прозата е сè уште присутна како поетски јазик, но ритамот и интенционалноста не се оставаат во секоја точка, секој збор.

Песна „Х“

Деталот е дека нема да инсистирам.

ќе напишам,

како и обично,

на ноќта и нејзините птици на тишината,

за тоа како мигрираа на мојата врата

и ми ги преполни прозорците.

 

ќе напишам,

Да,

а коншите ќе предизвикуваат тајфуни на нивните бисерни јазици,

морските патишта ќе ги отстранат твоите чекори од нивните камења

и килибарот на твоето име ќе се измие од брановите,

се чуваат на гребените.

 

Ќе напишам и ќе изгледа дека те паметам,

но всушност,

Вака најдобро заборавам.

Куќата во која бев, градот во кој живеев (2018)

Во овој случај, мајката куќа и градот - Пунта де Пиедрас - се протагонисти. Прозата е сеуште на заеднички јазик и тоа Украсена е со традиционални слики на тој брег на кој поетот расте и на тие ѕидови кои му го засолниле детството и адолесценцијата. Посебен акцент авторот става на ликовите на својот лар, како и на народните верувања кои го збогатиле неговото прошетка низ тие места со сол.

Ја истакнува краткоста на стиховите и строфите и како тие се испреплетуваат како приказна, од почеток до крај. Самата куќа е живо суштество кое размислува за оние што живеат во неа, дека чувствува, дека знае, па дури и одлучува кој живее, а кој не.

песна"X “

Надвор дождот мокри сè,

турнете ја ноќта во мојата соба.

Нешто ми кажува,

Јас мислам,

или можеби сакам да ми кажеш нешто.

За да знаете што поминува вашиот глас,

Сигурно пијам вода

и заврши на оваа страна

што треба да се измие внатре.

Кревет (2018)

Од книгите на Хуан Ортиз, ова е, можеби, најеротично од сите. Сензуалноста е присутна во секој стих на интензивен начин, не залудно насловот на делото. Како и во претходниот дел, се задржува краткоста на песните, а во нивните мали простори се расплетува цела реалност, еден свет, една средба.

Оваа кратка стихозбирка некои можеби ја сфаќаат како многу краток роман, каде секоја песна ги раскажува поглавјата на минлива, но интензивна љубов - Што можеше да биде живот сам за себе. Секако, не недостигаат игри со зборови, сугестивни слики.

Поема „XXIV“

Креветот е наместен

да стане хоризонт.

 

Еден оди таму

закани и се стемни колку е доцна животот

до крајот на светот.

На човекот и другите рани на светот (2018)

Ова поглавје се издвојува по ригорозноста на јазикот на поетот. Тоа е, само по себе, катарза, жалба против видот и неговиот деструктивен премин низ планетата. Сепак, постојат кратки обиди за посредување во кои се бара интервенција на божественото присуство за да се види дали малку се смести нередот на постоењето.

Прозата е присутна во дискурзивниот израз на секоја песна. Презентираните слики се сурови, тие се одраз на суровата реалност на она што човекот го нарекува историја.

Фрагмент од песната „XIII“

Се работи за горење,

на огнениот пат што тече низ нашата крв,

што ги притиска бисерните вилици додека не се мелат темелите за да ни ја полира половината надолу,

да се исчистиме тело до тело,

оставајќи нè толку проѕирни,

толку избришани од вината што стануваме огледала,

се гледаме, се повторуваме

и повеќе октомври доаѓаат да ги населат зимите.

 

Оваа лоза е отворена уста на бесконечни промени;

оди џвакај, до тоа дојдовте,

Оди обликувај го воздухот

ги плете лесните мрежи што ги вајаат олимпијците што поминуваат на толку многу ега што се креваат.

 

Не сакав да бидам малтер на деновите во овој сон,

колку би платил во паричка на чесност - најскапата - за да бидам убава трева на мирна ливада и наскоро да заминам,

но јас сум кул

Дојдов да ги искинам седумте воздух на светот заедно со мојата трка.

Евокативен (2019)

Во оваа книга, иако прозниот дискурс опстојува, како и солта и морето, има акцент на разиграниот аспект. Евокативните - како што ги нарекува Ортиз - доаѓаат да го поетизираат секој од елементите на нивната земја, од островот Маргарита. Од морските елементи до копнените, обичаите и карактерите.

Цитат од Хуан Ортиз

Цитат од Хуан Ортиз

За да се постигне ова, авторот користи краток, но концизен опис на поетизираното. Секој евокатив се затвора со името на предметот, стварта или суштеството на кое се однесува, така што би можеле да зборуваме за обратна песна која го повикува слушателот да погоди за што се зборува пред да го открие последниот стих.

Песна „XV“

Неговата навика покрива

сигурност на страв,

рибата знае

и кога го бакнуваш

повторно го губи гласот.

Галеб

Аслил (2019)

Ова е проштално дело, како што е напишано пред заминувањето на поетот од земјата. Носталгијата е на површината, љубовта кон земјата, кон морскиот простор што нема да се види додека не се знае кога. Како и во претходните поглавја, прозата е вообичаена, како и римските бројки наместо насловите.

Јазикот на страста не престанува да биде присутна и е интензивно комбинирана со кадри од регионалисти и костумбриста. Ако зборуваме за жалење во делото на Ортиз, овој наслов содржи еден од најзначајните: онаа предизвикана од миграцијата.

Песна „XLII“

Барав да заминам како што треба.

Заминувањето е уметност која,

да се направи добро, тоа зачудува.

 

Да исчезне како што требаше да стигне,

мора да било,

барем птица на светлината.

 

Да заминам вака, одеднаш,

како заборав на гранката,

ме чини со неа.

 

Вратата не ми работи

или прозорецот, никаде не се оддалечувам,

каде и да излезе се појавува гола

како отсуство што тежи

ме покани да го пронајдам ѓубрето во дворот,

и останувам таму, среде нешто,

жолта,

како помилување пред смртта.

Телата на брегот (2020)

Ова поглавје се разликува од гореспоменатото во два клучни аспекти: песните имаат ненумерички наслов и авторот малку повеќе се доближува до традиционалните метрики и рими. Сепак, прозата сè уште има доминантно место.

Поднасловот „Песни што не се вклопуваат никаде“ алудира на фактот дека оваа книга собира голем дел од расфрланите текстови на авторот уште од неговите почетоци како поет и дека тие не се „вклопиле“ во другите песни поради нивната разновидна тематика. Меѓутоа, кога навлегуваме во редовите на овој наслов Јасната суштина на Ортиз продолжува да се согледува и трагите што ги оставил неговиот народ и неговото детство во неговите стихови.

Песна „Ако зборував со ангелите“

Ако зборував со ангелите како татко ми,

Веќе ќе бев доволно поет,

Ќе ги прескокнев врвовите зад очите

и ги направивме додавањата со ѕверот во кој сме внатре.

 

Кога би знаел малку од јазиците на трансцедентираните,

мојата кожа би била кратка,

сина,

да кажам нешто,

и пробиваат низ густи метали,

како гласот Божји кога ги повикува срцата на луѓето.

 

И тоа е дека сè уште сум темно

слушајќи го април што ми скока во вена,

можеби тие се ганетите што некогаш ги имав на име,

или белегот на поетесата со која бев длабоко ранет, потсетувајќи ме на нејзиниот стих со голи гради и вечни води;

Не знам,

Но, ако се стемни, сигурен сум дека ќе останам ист

а сонцето после ќе ме бара да се пресметаме

и се повторувам во сенка која добро кажува што се случува зад градите;

ги потврди браздите на времето,

преобликувајте го дрвото во ребрата,

зеленото во средината на црниот дроб,

заедничкото во геометријата на животот.

 

Само кога би разговарал со ангелите како што зборува татко ми,

но има уште писмо и пат,

оставете ја кожата изложена

и навлегувај подлабоко во темнината со цврста, жолта тупаница,

со сонце за секој крст на јазикот на луѓето.

Матриа внатре (2020)

Овој текст е еден од најсувите на Ортиз, само споредлив со На човекот и другите рани на светот. En Матриа внатре направен е портрет на Венецуела од која мораше да замине во потрага по подобра иднина за своето семејство, но тоа, колку и да се труди, не го напушта.

Цитат од Хуан Ортиз

Цитат од Хуан Ортиз

Римската нумерација е повторно преземена бидејќи секоја песна е мини-поглавје каде преовладува прозата. Зборува за секојдневието на реалноста која цел свет ја знае, но малкумина ја претпоставуваат; се исцртуваат гладот ​​и мрзеливоста, напуштеноста, демагогијата и нејзините мрачни патеки, а како единствен излез е да се преминат границите таму каде што тоа го дозволува промислата.

Поема „XXII“

Безброј тегли за маринирање на изостаноците,

стари слики за да се потсетиме на она што го нема,

затворајќи се внатре во неопходен, планиран заборав,

излезете спорадично да видите дали сè се случило,

и повторете ја постапката ако надвор е уште потемно.

 

Многумина од нас не можеа да ја следат формулата,

Така станавме папагали, од крвта сошивме крилја

и тргнавме со расфрлани летови да видиме дали осамна зад оградата.

Мојата поезија, грешката (2021)

Ова е затворање на книгата и единствено необјавено дело присутно во целата антологија. Карактеристики на текстот песни со многу разновидни теми и Ортиз го покажува своето ракување во различните поетски форми. Потоа, Иако неговата наклонетост кон прозата е озлогласена, тој на многу добар начин се справува со повеќето традиционални поетски форми на шпанскиот јазик., како десеттиот шпинел, сонетот или катрените.

Мојата поезија, грешката се појавува по многу тешко поглавје во животот на авторот: преживување на Ковид-19 заедно со неговото семејство во туѓа држава и од дома. Искуствата проживеани за време на заразата не беа нималку пријатни, а има две песни кои ја изразуваат на силен начин.

Срдечно им се пее поетот и на пријателите што заминаа. Сепак, во овој дел не е се трагедија, се слави и животот, пријателството и љубовта, особено она што го чувствува за својата ќерка Јулија Елена.

Песна „Ние бевме четири пукнатини“

Во таа куќа,

бевме четири пукнатини;

имаше прекини во имињата,

во прегратките,

секоја четвртина беше земја во диктатура,

Требаше многу добро да се погрижат чекорите за да не се оди во војна.

 

Вака нè направи животот:

тешко, како лебот на деновите;

сува, како вода од чешма;

отпорен на наклонетост,

мајстори на тишината.

 

Сепак, и покрај строгоста на просторот,

до силните територијални граници,

Секој напукнат раб совршено се совпаѓаше со следниот
и кога ќе се соберат сите,

на масата, пред јадењето на денот,

пукнатините беа затворени,

и навистина бевме семејство.

За авторот, Хуан Ортиз

Хуан Ортиз

Хуан Ортиз

Раѓање и први студии

Писателот Хуан Мануел Ортиз е роден на 5 декември 1983 година во градот Пунта де Пиедрас, островот Маргарита, државата Нуева Еспарта, Венецуела. Тој е син на поетот Карлос Седењо и Глорија Ортиз. Во овој град на брегот на Карипското Море студирал почетна фаза во предучилишната установа Тио Конехо, основно образование во училиштето Туборес и Дипломирал со диплома за наука на Фондацијата Ла Сал (2000).

Универзитетски студии

Подоцна проучување Диплома по компјутерски науки на Universidad de Oriente Nucleo Nueva Esparta. Сепак, по три години тој побара промена на кариерата во Интегрално образование, одлука која ќе му го одбележи патот за живот. Пет години подоцна беше примен со споменување во Јазик и литература (2008). Во овој период ја развил и професијата академски гитарист, која подоцна енормно ќе му послужи во кариерата.

Наставна работа и први публикации

Едвај ја доби својата диплома беше инкорпорирана од Унимар (Универзитет Маргарита) и ја започна својата кариера како универзитетски професор. Таму работел како наставник по литература, историја и уметност, од 2009 до 2015 година. Подоцна, Унеарте (Универзитет за уметности) бил асимилиран, каде што предавал часови по хармонија применета на гитара и инструментална изведба. Во тој период соработувал и како колумнист во весникот Сонцето на Маргарита, каде што го имаше просторот „Transeúnte“ и го започнува своето „книжевно будење“ со својата прва објава: Во устата на алигаторите (роман, 2017).

Ден по ден, пишувајте критики за портали Тековна литература, Lивотен век, Совети за пишување Оаза y Фрази плус песни и работи како коректор и уредник.

Дела на Хуан Ортиз

 • Во устата на алигаторите (роман, 2017)
 • Сол кајен (2017)
 • Солена карпа (2018)
 • Кревет (2018)
 • Куќата во која бев градот во кој живеев (2018)
 • На човекот и другите рани на светот (2018)
 • Евокативен (2018)
 • Светиот брег (поетска антологија, 2018)
 • Минувач (компилација на приказни од колумната на Сонцето на Маргарита, 2018)
 • Аслил (2019)
 • Приказни од крикот (Хорор приказни, 2020)
 • Телата на брегот (2020)
 • Мојата поезија, грешката (2021)
 • Антологија на сол (2021)

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)