Бесконечност во трска

Бесконечност во трска

Бесконечност во ѓубре е есеј на писателот и филолог од Сарагоса, Ајрин Валехо. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и за нејзиното дело.

Како да напишете есеј.

Како да напишете есеј

Како да напишете есеј е едноставно. Тоа е организиран начин на изразување на сопствените идеи на одредена тема. Дојдете и знајте што е потребно за тоа.

Рамиро де Маезу.

Рамиро де Маезу

Рамиро де Маезу и Витни беше истакнат шпански писател. Дојдете и знајте кој е овој автор (биографија) и неговите дела.

Преглед на Фариша.

Книгата на Фариша

Книгата на Начо Каретеро од Фариња е едно од најконтроверзните дела во последните неколку години во Шпанија. Дојдете, дознајте повеќе за насловот и неговиот автор.

Преглед на корисноста на бескорисно.

Корисноста на бескорисно

Корисноста на бескорисното е есеј што критички се осврнува на материјализмот што го нападна образованието. Дојдете и видете повеќе од делото и неговиот автор.

Ноам Чомски со своите книги.

Книги на Ноам Чомски

Лингвистот Ноам Чомски е задолжен да истражува во изучувањето на јазикот и неговата правилна употреба. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите книги.

Разни дела од Лопе де Вега.

Книгите на Лопе де Вега

Литературното дело на Феликс Лопе де Вега се смета за едно од најголемите и најважните во Шпанија. Дојдете и дознајте повеќе за животот и книгите на Лопе де Вега.

Илустрација на Дон Кихот.

Дон Кихот, меѓу разум и лудило

Дон Квијоте де Ла Манча е најважната книга на шпански јазик. Тука ве покануваме да го откриете разумот зад лудилото на неговиот протагонист.

Таблета на латиница.

Латински: татко на романтиката

Латинскиот јазик е еден од најважните јазици во светот. Иако се смета за мртов јазик, неговата употреба е широко распространета. Дојдете и научете малку за нејзината историја.

Фотографија на читање на Пабло Неруда.

Неруда и неговите основни Оди

Елементарните Оди се јасен пример за тоа како сè може да се поетизира. Неруда нуди мастер клас по поезија. Дојдете, знајте малку повеќе за оваа книга.

Стивен Кинг, господар на теророт

Зборувајќи за Стивен Кинг зборува за еден од најзначајните писатели на хорор во светот, неговите дела се култни парчиња. Дојдете и прочитајте малку повеќе за тоа.

Ана Франк

Најдобри нефантастични книги

Овие најдобри нефантастични книги се движат од манифестот на Заратустра до феминистичката визија на Вирџинија Вулф преку други начини на разбирање на одредено време во историјата.

Илијадата во шемите

Се чини дека Мартин Кристал совршено се усогласува со каноните на добро познатата теорија според која секој добар писател е несомнено прв добар читател.

Интервју со Хавиер Арменција, директор на колекцијата Каква измама!: „Сите ние сме лековерни внатре и има многу прашања што не сме ги ни покренале порано“

Разговорот со астрофизичарот Хавиер Арменција има добро што однапред се знае дека афирмациите ќе бидат придружени со резонирање што ги поддржува.

Интервју со Хозе Ф. Алкантара, автор на Контролното општество: «Технологијата не служи да го контролира граѓанството. Технологијата користени да ги контролира граѓаните “.

Следното интервју е чудно што, во одговорите, се рефлектира прецизноста на истражувачот од ласерската лабораторија на Универзитетот во Малага.

Убавината на струјата

Најсовремените теории кои работат, од филозофијата, за концепти релевантни за естетиката и концептот на уметност ...

Едуардо Галеано и 12 октомври

Вчера, на денот на нашиот национален празник, го прославивме доаѓањето на Кристофер Колумбо во Америка, океански подвиг што значеше за ...