Наративни поджанови.

Наративни поджанови

Наративните поджанови се секоја од групите што ги сочинуваат наративните текстови. Дојдете и дознајте повеќе за нив.

Преглед на јазикот на пеперутките.

Јазикот на пеперутките

„Јазикот на пеперутките“ е приказна од книгата Que me queres, amor? од Галициски Мануел Ривас. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Преглед на Ел Конде Луканор.

Грофот Луканор

Ел Конде Луканор, од Дон Хуан Мануел, е едно од најзначајните дела на средновековната литература. Знајте го нашиот преглед.

Преглед на Ел Монте де лас Енимас.

Планината на душите

Ел Монте де лас Енимас е нарација на Шпанецот Густаво Адолфо Бекер. Во него тој раскажува за авантурите на Алонсо. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Преглед на метаморфоза.

Метаморфоза

Метаморфозис е приказна на Франц Кафка која ја отсликува суровоста на општеството преку необичен заговор. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Преглед на авантурите на Тинтин.

Авантурите на Тинтин

Авантурите на Тинтин е стрип создаден од белгискиот карикатурист orорж Реми (Херге). Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книгите на Елвира Линдо.

Книгите на Елвира Линдо

Книгите на Елвира Линдо се референца во светската детска литература за нивниот единствен стил. Дојдете и дознајте повеќе за неа и нејзината работа.

Преглед на рурален лекар ".

Рурален доктор, од Франц Кафка

Рурален лекар е текст што се соочува со читателот. Неговиот јазик е толку живописен, остава сомнеж дали бил вистински или не. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на името на ветрот.

Името на ветерот од Патрик Ротфус

Името на ветрот го наведува читателот да ја разоткрие историјата на Квоте, помеѓу фантазијата и мистериите. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на Црвенкапа.

Каперучита Роха

Црвенкапа, и во верзиите „Шарл Перо“ и „Браќа Грим“, продолжува да го плени светот. Дојдете и дознајте повеќе за нејзината историја.

Преглед на Ел Гереро дел Антифаз.

Воинот со маска

Овој маестрален стрип потопува кој го чита во сложени заплети што се појавија во деновите на католичките монарси. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Вистината зад Снежана.

Вистината зад Снежана

Малкумина денес не го гледале филмот Снежана, но оригиналната приказна е далеку од тоа. Дојдете и научете интересни факти за оваа работа.

Господарот на прстените.

Господарот на прстените

Господарот на прстените е едно од најважните книжевни дела на фантазијата во историјата. Дојдете и научете за историјата на Средната Земја и нејзиниот творец.

Силмарилион.

Силмарилион

Силмарилион дојде да ја објасни космогонијата на Господарот на прстените; тоа е прекрасна и сложена книга. Дојдете и дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Книги на Ајрине Вила, ел Либроабразо.

Ајрин Вила: книги

Ајрин Вила е преживеана од тероризам, јасен знак дека, без оглед на сè, може да продолжите понатаму. Дојдете и дознајте повеќе за неговата работа и неговиот живот.

Вистинската мала сирена.

Вистинската мала сирена

Малата сирена е една од приказните на Ханс Кристијан Андерсен, која раскажува loveубовна приказна за сирена и човек. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Едгар Алан По: гласот на депресија.

Едгар Алан По, гласот на депресија

Работата на Едгар Алан По покажува терор во неговите корени, а исто така ја означува и нејзината врска со депресијата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите списи.

Хорхе Амадо.

Хорхе Амадо, живот и дела

Хорхе Амадо беше бразилски писател чие дело ја истакна вредноста на сиромашната класа и како тие се изоставени. Дојдете и научете за неговиот живот и дела.

Разни дела од Лопе де Вега.

Книгите на Лопе де Вега

Литературното дело на Феликс Лопе де Вега се смета за едно од најголемите и најважните во Шпанија. Дојдете и дознајте повеќе за животот и книгите на Лопе де Вега.

Фотографија на Хорасио Квирога со капа.

Биографија и дела на Хорасио Кирога

Хорасио Квирога важи за најдобар раскажувач на сите времиња, неговото дело е полно со оригиналност. Дојдете и дознајте малку повеќе за неговиот живот.

Едгар Алан По. 209 години по неговото раѓање. Некои од неговите фрази

Сега се 209 години од раѓањето на Едгар Алан По, па уште еднаш е време да му честитам за неговата вечност како голем меѓу великаните на романот, приказната, поезијата и, пред сè, на теророт, страст и најзаситено чувство. Денес се некои од неговите фрази.

Маслиново-зелениот фустан

Академските патеки што треба да ги направи студент по Писма како мене (и сака, да одиме ...), понекогаш водат до места ...

Тиквата што стана Космос

Само затоа што мислам дека тие се работи што сме должни да ги имаме во сеќавање, ви ја давам оваа приказна, која е ...

За новата литература

Во овие денови, во овие времиња што нè напаѓаат, нè опкружуваат, нè разбираат, литературата даде ...

Сер Хорас Волпол, Shadowforger

Денес се одбележува 290-годишнината од раѓањето на Хорас Волпол, брилијантен аристократ кој со „Замокот од Отранто“ (1764)