метар песна

метар песна

Правилата што ги користиме за мерење на поетските текстови се нарекуваат метрика. Но, дали се сеќавате на сите нив? Во оваа статија ги разгледуваме!

еклог напишана со пенкало

Примери за еклог

Дали сакате да дознаете повеќе за еклоговите? Овде објаснуваме кои се тие од почеток и ви даваме неколку примери на еклог.

Лопе де Вега: биографија

Лопе де Вега: биографија

Лопе де Вега е еден од хероите на литературата на кастилски јазик. Дојдете, дознајте повеќе за авторот, неговото дело и неговото наследство.

Поет во Newујорк

Поет во Њујорк

Poeta en New York се смета за еден од најрелевантните текстови на шпанскиот Федерико Гарсија Лорка. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Песни на Глорија Фуертес

Глорија Фуертес: песни

Песните на Глорија Фуертес се нешто што не придружува цел живот. Иако многумина ја знаат само од деца, таа напиша повеќе.

Хулио Котасар: песни

Хулио Кортасар: песни

Хулио Кортасар беше важен аргентински писател чија поезија се издвои на светската книжевна сцена. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговата работа.

Семјуел Бекет

Семјуел Бекет

Самуел Бекет (1906-1989) беше плоден ирски писател кој ја доби Нобеловата награда за литература. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Како да напишете песна

Како да напишете песна

Не сте сигурни како да напишете песна? Ние ви ги даваме клучевите за да научите што треба да погледнете за да го направите тоа и да го направите совршено.

Алехандра Пизарник

Алехандра Пизарник

Алехандра Пизарник е најчитаната аргентинска поетеса во светот во последните педесет години. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и нејзиното дело.

Феликс де Азжа

Феликс де Азжа

Феликс де Ажа е Шпанец кој се смета за еден од најдобрите експоненти на литературата во XNUMX век. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Поезијата на генерацијата на 27

Поезијата на генерацијата на 27

Поезијата на генерацијата 27 одбележа пред и потоа во шпанската литература. Дојдете, дознајте повеќе за нивните автори и нивните дела.

Книгите на Елвира Састре

Книгите на Елвира Састре

Поезијата и наративот за Елвира Састре зазедоа место со кастилијански букви. Дојдете, дознајте повеќе за авторката и за нејзиното дело.

романтика

Романтика

Откријте на што се однесува терминот романса, кои карактеристики ја дефинираат, видовите романса и кои класи постојат во литературата.

Видови песни.

Видови песни

Постои голема разновидност на видови песни, според мерачот на нивните стихови, нивната рима или големината на нивните строфи. Дојдете и дознајте повеќе за тоа.

Лирски поджанрови

Лирски поджанрови

Лирските поджанови се текстови кои се карактеризираат со изразување на „поетското јас“ на писателот. Дојдете, дознајте повеќе за тоа.

Идеи за пишување книга.

Идеи за пишување книга

Да се ​​има при рака низа идеи да се напише книга, го олеснува креативниот процес. Дојдете и знаете неколку совети кои ќе ви помогнат.

Лириката.

Лириката

Лирката е широк поим, понекогаш е тешко да се дефинира според оптиката што се користи за нејзино разграничување. Дојдете и дознајте повеќе за тоа.

Анафора.

Анафора

Анафора е реторичка фигура широко користена меѓу поетите и лирските писатели. Дојдете и дознајте повеќе за овој ресурс и за неговата употреба.

Дадаизмот.

Дадаизмот

Дадаизмот е уметничко движење основано од романскиот поет Тристан Цара (1896 - 1963). Дојдете, дознајте повеќе за оваа струја.

Eraерардо Диего.

Eraерардо диего

Герардо Диего Цендоја беше шпански поет и писател, член на т.н. „Генерација на 27.“ Дојдете, дознајте повеќе за делото и неговиот автор.

Преглед на Коплас за смртта на неговиот татко.

Коплас до смртта на неговиот татко

Коплас а ла муерте де су падре е поетско дело на шпанскиот предренесансен Хорхе Манрике. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Хорхе Манрике.

Хорхе Манрике

Хорхе Манрике беше познат шпански поет и интелектуалец од предренесансата. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Хуан де Мена.

Хуан де Мена

Хуан де Мена беше шпански писател кој секогаш бараше поетски возвишен речник. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Луис де Гонгора.

Луис де Гонгора

Луис де Гонгора беше истакнат поет и драматург на шпанското златно доба. Дојдете и дознајте повеќе за авторот и неговото плодно дело.

Блас де Отеро.

Блас де Отеро

Блас де Отеро беше шпански поет чие наследство е едно од најамблематичните во повоената литература. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Преглед на Платеро и мене.

Платеро и јас

Платеро и јо е иконско дело на иберискиот писател Хозе Рамон Хименес. Дојдете и дознајте повеќе за ова парче и неговиот автор.

Хозе Марти.

Хозе Марти

Хозе Марти беше еден од најистакнатите интелектуалци на американската еманципација. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Хорхе Гилен.

Хорхе Гилен

Хорхе Гилен Елварез беше поет од Малага со необична оптимистичка перспектива на светот. Дојдете, дознајте повеќе за авторот и неговото дело.

Преглед на На бреговите на Сар.

На бреговите на Сар

На бреговите на Сар има наслов од авторката Росалија де Кастро. Во негово време тој беше малку разбран. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Како да се анализира песна.

Како да се анализира песна

За да знаете како да анализирате песна, од суштинско значење е да ги знаете елементите што ја сочинуваат. Дојдете, откријте сè што треба да знаете за тоа.

Има многу поети во светот

+7 песни напишани од жени

Theените беа игнорирани во светот на литературата. Затоа, им оддаваме почит со некои од најдобрите песни напишани од нив.

Зборови за iaулија.

Зборови за iaулија

„Зборови за Јулија“ е песна што Гоитисоло ја посвети на својата ќерка. Го има во истоимената книга објавена во 1979. Дојдете, дознајте повеќе за текстот и неговиот автор.

Гонзало де Берчео.

Гонзало де Берчео

Гонзало де Берчео беше шпански духовник и поет кој надмина во кастилската литература за своите јазични придонеси. Дојдете, дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Педро Салинас.

Педро Салинас

Педро Салинас беше еден од најиновативните автори на почетокот на 27 век. Достоен претставник на генерацијата на XNUMX. Дојдете, дознајте повеќе за него и за неговата работа.

Кастилови полиња

Анализа на „Кампос де Кастилја“

Во длабочина го анализираме делото „Кампос де Кастилја“, од фантастичниот писател Антонио Мачадо. Внесете ги и знајте ги сите тајни на оваа книга.

Каде живее заборавот

„Каде живее заборавот“

Во длабочина го анализираме делото „Каде живее заборавот“, од Луис Чернуда, кој беше еден од најдобрите поети на Генерацијата на 27.

Предава книги.

Книги Офредс

Книгите „Офредс“ се доказ за тоа како талентот и достигнувањето на социјалните мрежи се продуктивна мешавина. Дојдете, дознајте повеќе за делото и нејзиниот автор.

Споменик на Цезар Валехо

Поетско дело на Цезар Валехо

Сезар Ваleехо беше еден од најважните писатели на XNUMX век, како во неговата земја, така и во остатокот од светот. Внесете и познајте го неговото поетско дело.

Песни од Гил де Бидема.

Песни од Гил де Бидема

Песните на Гил де Бидема се задолжителна референца во современата шпанска поезија. Авторот создаде извонредно дело. Дојдете, дознајте повеќе за него и неговото пенкало.

Мигел Хернандез.

Lifeивотот и делото на Мигел Хернандез

Мигел Хернандез беше еден од најпознатите гласови во шпанската литература во XNUMX век, поет и драмски писател. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Дела на Вилијам Шекспир.

Вилијам Шекспир игра

Делата на Вилијам Шекспир претставуваат литературно богатство за човештвото, дојдете и научете повеќе за неговите дела и неговиот живот.

Една од песните на Рубен Дарио

Песните на Рубен Дарио

Рубен Дарио беше важен поет од Никарагва, сметан за татко на литературниот модернизам во Латинска Америка. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Поема од Кармен Конде.

Кармен Конде: песни

Кармен Конде е една од најпознатите поети во Шпанија, таа беше првата жена што зазеде место во РАЕ. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Едгар Алан По: гласот на депресија.

Едгар Алан По, гласот на депресија

Работата на Едгар Алан По покажува терор во неговите корени, а исто така ја означува и нејзината врска со депресијата. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и неговите списи.

Слика на писателот Сезар Валехо.

Биографија и дела на Сезар Валехо

Сезар Ваleехо беше еден од најтрансцендентните перуански писатели на XNUMX век, неговата литература одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот и дело.

Фотографија на Никанор Пара.

Биографија и дела на Никанор Пара

Физичар, математичар и писател, неконвенционална, иако брилијантна комбинација во Никанор Пара. Дојдете и дознајте повеќе за животот на чилеанскиот антипоет.

Поетот Марио Бенедети.

Песни од Марио Бенедети

Марио Бенедети е еден од најистакнатите поети во латиноамериканската и светската литература. Дојдете и научете малку повеќе за неговата поезија и неговиот живот.

Разни дела од Лопе де Вега.

Книгите на Лопе де Вега

Литературното дело на Феликс Лопе де Вега се смета за едно од најголемите и најважните во Шпанија. Дојдете и дознајте повеќе за животот и книгите на Лопе де Вега.

Портрет на Антонио Мачадо.

Поезијата на Антонио Мачадо

Антонио Мачадо беше еден од најпознатите разноврсни поети во Шпанија, неговата поезија одбележа пресвртница. Дојдете и дознајте повеќе за неговиот живот, дело и наследство.

Фотографија на Хорасио Квирога со капа.

Биографија и дела на Хорасио Кирога

Хорасио Квирога важи за најдобар раскажувач на сите времиња, неговото дело е полно со оригиналност. Дојдете и дознајте малку повеќе за неговиот живот.

Фотографија на читање на Пабло Неруда.

Неруда и неговите основни Оди

Елементарните Оди се јасен пример за тоа како сè може да се поетизира. Неруда нуди мастер клас по поезија. Дојдете, знајте малку повеќе за оваа книга.

Јубилејна година во Терезија. 5 песни на Тереза ​​де úесус на нејзиниот роденден

Ние сме во средина на терезиската јубилејна 2017-2018 година, која започна на 15 октомври минатата година. Прегледувам 5 од оние песни што ни ги остави светицата на Авила, Тереза ​​де úесус, која е родена на денешен ден во 1515 година.

Едгар Алан По. 209 години по неговото раѓање. Некои од неговите фрази

Сега се 209 години од раѓањето на Едгар Алан По, па уште еднаш е време да му честитам за неговата вечност како голем меѓу великаните на романот, приказната, поезијата и, пред сè, на теророт, страст и најзаситено чувство. Денес се некои од неговите фрази.