Интервју со Роберто Мартинез Гузман, автор на црната серија во која игра Ева Сантијаго.

Роберто Мартинез Гузман: Автор на црната серија во која игра Ева Сантијаго.

Роберто Мартинез Гузман: Автор на црната серија во која игра Ева Сантијаго.

Задоволни сме што денес го имаме на нашиот блог со Роберто Мартинез Гузман, Оренсе, 1969 година, автор на серијалот за криминалистички романи во кој глуми Ева Сантијаго и е најпродавана во нефантастика Писма од злоупотреба.

«За мене, секој читател што ќе избере една од моите книги е привилегија, бидејќи тој ми го посветува своето време и доверба. Во мои раце сакам да повторам. И да го убедиш е предизвик “.

Литературни вести: Четири книги, два жанра и двајца протагонисти, една фантастика, Ева Сантијаго, инспектор на Националната полиција, за вашата црна серија и вистинска, Монтсе, со измислено име, за вашето прво дело, нефантастична приказна со интензивна социјална позадина, Писма од злоупотребата. Каква врска има помеѓу нив двајца? Како се одвива преминот од едното во другото?

Роберто Мартинез Гузман: Нема врска и, во основа, нема специфичен чекор од едниот до другиот. Писма од злоупотреба е воз што поминува еднаш во животот. Проект на кој му требаат низа услови кои се многу тешко да се случат истовремено: дневник напишан во таква ситуација и волја на главниот јунак да го објави тоа, дури и ако станува збор за анонимност. Го стави во моите раце и ми се чинеше дека не треба да го оставам да помине затоа што ќе се изгуби уникатен документ. Причината што тоа беше мојата прва книга на продажба е тоа што до тој момент не размислував да објавам нешто што сум напишал, ниту пак би го сторила тоа ако Амазон не се населеше во Шпанија наскоро. Мислам дека мојата кариера како романсиер не зависи од таа книга, туку од можноста за самообјавување со гаранции за достигнување на голем број читатели. Напишав претходно и продолжив да пишувам подоцна, тоа беше само пасус.

АЛ: Писателите ги мешаат и центрифугираат своите спомени и приказните што ги слушнале за да создадат ликови и ситуации. Други пати, како во вашата прва книга, тие искажуваат вистинска приказна. Што го придвижува Роберто Мартинез Гузман? Што сакате да генерирате кај вашите читатели?

РМГ: Во мојата прва книга, ме трогна можноста да го ставам читателот во местото на жена што ја злоставува партнерот. Разбрав дека мојата работа е да го ставам весникот во рацете на читателот, како што го пишував и ќе застанев до него за да укажам на можните празнини што ги оставија писма што не беа напишани за објавување. Исто така, мојата работа не беше да судам што се рефлектира во нив, туку да се фокусирам само на комплетирање на приказната, барајќи читателот да ја живее приказната во прво лице и, на крајот, тој беше тој што ги судеше фактите.

Од друга страна, во моите романи секогаш сакам читателот да запознае ликови кои можат добро да припаѓаат на нивниот секојдневен живот. Мислам дека тоа е начин приказната да предизвика поголем интерес кај читателот и дека, од друга страна, тој може полесно да се идентификува со него. Не сакам ликови кои никогаш не би ги сретнале на улица. И да, јас препознавам дека создавам многу карактери од вистинска личност.

АЛ: Вашата најнова книга, Седум книги за Ева, објавено во 2016 година, е трет во сагата, но, во реалноста, тој е првиот, тој е оној што ја раскажува приказната за вашиот протагонист пред да одлучите да станете полицаец. Дали ќе продолжиме да живееме во авантури на Ева Сантијаго? Дали ќе се вратиме таму каде што застана после Кафе и цигари за погреб? Youе се вратиш на нефантастиката?

РМГ: Како прво, не, нема да се вратам на фантастиката: тоа е многу специфичен воз што се случи еднаш во животот. Не чекам по втор пат.

Што се однесува до инспекторката Ева Сантијаго, од самиот почеток мислев дека сите романи се само-заклучуваат, независни едни од други и дека можат да се читаат по кој било редослед, така што читателот нема да се чувствува заробен во сага и дека, ако го продолжија, ќе беа Бидејќи тој навистина ги сакаше. Од тој момент, и јас не се чувствувам врзан за тоа и можеби затоа сè уште не сум одлучил дали ќе има повеќе испораки. Наместо тоа, не сум одлучил кога. Во принцип, се надевам дека ќе и посветам повеќе романи, но не знам дали ќе биде следната книга или за неколку години. Ниту, пак, колку ќе има. Она што можам да го кажам е дека сите тие ќе бидат случаи на инспектор Ева Сантијаго, освен една, која ќе биде завршен роман. Со други зборови, ако седум книги за Ева потекнуваат од Ева Сантијаго, можно е да има испорака што е крај на Ева Сантијаго.

АЛ: Првата книга од серијата на Ева Сантијаго, Смрт без воскресение, Преведен е на италијански и англиски, и е бестселер во Мексико, еден од главните пазари на жанрот. Дали криминалистичкиот роман ја постави Оренсе на странски пазар? Дали Галиција продава надвор од нашите граници?

РМГ: Не е дека Галиција продава, туку дека продава кое било место што е добро поставено и е верно на нејзините карактеристики. Тоа ми беше јасно уште од самиот почеток, дека ако сакам читател, кој не знаеше ниту каде е Галиција, заинтересиран за историјата и идентификуван со местото, тие треба да бидат многу верни на нејзината географија, обичаи и менталитет од луѓето . Јас сум еден од оние кои веруваат во изреката дека нема ништо поуниверзално од она што е строго локално. И да, претпоставувам дека малку луѓе ја знаат Галиција во Мексико, а сепак, во тоа време беше лидер во преземањето е-книги долго време.

АЛ: Една од твоите книги, Кафе и цигари за погреб, втора во серијата на Ева Сантијаго, ја објавивте на рати бесплатно, со Сериски книги, достапни на вашиот блог и на различни платформи. Додека го објавувавте, комунициравте со читателите, дури и водевте натпревар да погодите кој е убиецот. Како беше искуството по успехот во продажбата на Смрт и воскресение? Што се случи со тој експеримент за Роберто Мартинез Гузман?

РМГ: Се сеќавам дека се соочив со многу страв. Заради фактот што можеше да се сака помалку, но пред сè, поради опасноста првиот роман да го изеде вториот. Смртта без воскресение се продаде многу добро и долго време, и често се случува, во овие случаи, многу читатели да продолжат да се идентификуваат со првиот роман. Се чини глупаво, но тоа завршува со претпоставка на долга сенка што прикрива сè што ќе објавите потоа. Во оваа смисла, можеби фактот дека кафето и цигарите за погреб беа објавени на рати и во текот на неколку месеци ја ублажија оваа опасност. Во оваа смисла, натпреварот да се погоди убиецот исто така имаше за цел да го привлече вниманието на читателите на првата и да ги насочи кон таа нова приказна, во која имаше убиец кој требаше да биде откриен.

Писма од злоупотребата: вистински дневник на напатена жена.

АЛ: Ве повреди литературната пиратерија? Дали мислите дека ќе го завршиме еден ден?

РМГ: Не, не ме боли, затоа што не го слушам. Сериозно, никогаш не сум му дал многу значење. Убеден сум дека луѓето што преземаат пиратски книги, во реалноста, ако не можат да го сторат тоа, не би го купиле ниту легално од вас. Напротив, верувам дека кој и да преземе пиратска книга денес, за некое време ќе се умори од скршени датотеки, камуфлирани вируси и така натаму и ќе се префрли на легални е-книги. И во тоа време, ќе се сетите на авторите што сте ги прочитале хакирани и ви се допаднале.

Убеден сум во ова, или сакам да бидам, бидејќи се чини како изгубена војна и дека е многу тешко да се заврши. Многу повеќе кога Латинска Америка е многу, многу читателски континент и нема премногу ресурси за да ги купи (во земји како Венецуела, тоа е директно невозможно). Тоа создава огромен објект за пристап до пиратски е-книги. Но, не само пирати, туку и легални бесплатни преземања. Да ви дадам идеја Кафето и цигарите за погреб се објавени во Play Store. Една недела го ценив, долар, за да ја измерам разликата и продадов во четири или пет примероци. Многу, многу далеку од нејзините бројки, бидејќи како бесплатно преземање, за една недела, обично има помеѓу две илјади и пет илјади преземања. Таква е ситуацијата.

АЛ: Дали имате некое хоби или навики кога пишувате? Дали имате луѓе на кои им ги доставувате своите романи пред да направите последна корекција со нивните предлози?

РМГ: Повеќе од манија, тоа е навика. Јас обично пишувам на компјутер, корегирам, печатам, корегирам на хартија, одам во компјутерската датотека, ја коригирам на мобилниот, го препечаќам и повторно му давам пропуст на хартија. По тој редослед и можност да повториме чекор. Сите корекции ми требаат сè додека не седнам на тераса, со чаршафите потпрени на мојот скут и не наоѓам ништо што би можел подобро да го искажам. Тоа е моја навика, да го коригирам напишаното седејќи на тераса, без брзање, со текст испечатен на хартија и кафе пред него.

И да, секако дека имам автори кои служат како нула читатели. Тие за мене и јас за нив, од едноставно пријателство и дружење.

АЛ: Никогаш не барам писател да избере помеѓу неговите романи, но барам да ве познавам како читател. Која е таа книга што ја паметите со посебна наклонетост и ве теши да ја видите на вашата полица? Некој автор за кој сте страствени, оној вид што го купувате единствениот што е објавен?

РМГ: Со задоволство се сеќавам на првиот роман што го прочитав во мојот живот, дури и како дете: Уште еден пресврт на завртката, од Хенри Jamesејмс. Ми се допадна толку многу што ми предизвика интерес за пишување приказни. Деновиве обично купувам сè што објавува Карин Слатер.

АЛ: Кои се посебните моменти од вашата професионална кариера како писател? Оние што ќе им ги кажете на внуците.

РМГ: Му се заканувам на мојот син за да не ми дава внуци, бидејќи јас не сум психолошки подготвена да бидам дедо. Барем засега. Па се надевам дека кога ќе се најдам во таа ситуација, ќе имам уште многу идни моменти да ти кажам. Од досега искусните, можеби ќе останам со двајца: денот кога Смртта без воскресение го достигна врвот на продажбата во Амазон Шпанија, и уште еден што не го очекував од далечина, кога Институтот за знаење на УАМ објави минатата година неговата студија за реперкусијата во Шпанија на Денот на книгата и пресуди дека Седум книги за Ева биле криминалистичкиот роман што најмногу го препорачале читателите на Твитер. Искрено, бев многу возбудена.

АЛ: Број еден во продажбата на Амазон, осветен писател на криминалистичка фантастика, тријат раменици со најголемиот, вие се одлучивте за десктоп издаваштво, it Дали е ваша одлука или е толку тешко за голем издавач да се обложи на писател, дури и ако некој е веќе консолидиран како Дали е тоа Роберто Мартинез Гузман?

РМГ: Пред неколку години мислев дека некој издавач никогаш нема да објави непознат автор како мене, без присуство во медиумите и кој живее во мал град како Оренсе. И затоа никогаш не размислував да го објавам напишаното, бидејќи не сакав мојата продажба да зависи од ангажирање на моите пријатели да ме читаат. Не, не продавам на моите пријатели, ниту ги молам да купат некоја од моите книги. Никогаш не сум го направил тоа, ниту сакам. Во денешно време, сè се смени, е-книгата стана широко распространета и авторот може да пристапи до читателите, без разлика дали тие имаат поддршка од голем издавач, мал издавач или само-издавач. Смрт без воскресение Јас не ја понудив на никого, но како што стана релевантна во продажните списоци, наскоро предизвика интерес кај некои. Не сакав да го објавам, бидејќи во тој момент помислив дека веќе е доста изгорен. Седум книги за Ева требаше да излезат со издавач. Всушност, неговиот интерес се роди кога тој штотуку започна да го пишува, но на крајот не постигнавме договор и не ми пречеше да го објавам сам. Наместо тоа, кафе и цигари за погреб излегоа со Сериски книги, во срцето, издавачка куќа што штотуку започна и ми понуди проект што ми се допаѓаше.

Реалноста е дека ако самостојно објавувате и продавате, издавачите се оние кои ви приоѓаат и ви го нудат своето издание. Нешто логично, бидејќи неговата работа е да продава книги. Дали можам да прифатам или не зависи од промоцијата што ќе ми ја понудат, бидејќи за мене денес е клучот да се одлучите за нив или за само-објавување. Малку е како кога некое лице нема партнер, но е многу добро самостојно. Не треба да ја има, и ако еден ден се согласи да се посвети, тоа е затоа што се чувствува уверено дека ќе биде подобра.

АЛ: Феноменот на социјалните медиуми создава два типа на писатели, оние што ги одбиваат и оние што ги обожаваат. Изгледа дека имате одлична врска со нив. 136.000 следбеници на Твитер.Што добивате од социјалните мрежи? Што носат позитивно во вашиот живот, во вашата професија? Дали тие ја надминуваат непријатноста?

РМГ: 136.000 следбеници за многу години што сум бил на Твитер. Логично е бидејќи целата промоција зависи од мене. Мора да ги стиснете социјалните мрежи многу повеќе отколку што би сакале. И Твитер беше време кога беше најдобро бегство. Денес е доста неупотребувана. Добрата работа кај социјалните мрежи е што можете да се известите без да зависите од трети страни и исто така дека сте во директен контакт со сите читатели што сакаат да го сторат тоа. Тоа е исто така извор на задоволство, кога некој ќе ви каже дека сте однеле часови сон или, како што ми рече читател еден ден, дека сте го натерале да оди на читање на улица. Тоа навистина е едно од најголемите задоволства што ви ги дава пишувањето и ги компензира сите проблеми, кои исто така постојат. Лошиот дел во врска со мрежите е што тие заземаат многу време што треба да го напишете.

АЛ: Дали е можно, во овие времиња, да се живее од пишувањето?

РМГ: Да, има луѓе што прават. Но, се разбира, освен што ви се допаѓа, ви треба повеќе или помалку обемна кариера, одредена гарантирана промоција и дури би се осмелил да кажам дека е потребно вашите книги да бидат преведени на повеќе јазици. Во секој случај, тоа зависи и од тоа што секој треба да живее. Постојат луѓе кои се задоволуваат со малку и им е полесно да направат скок и има и други луѓе на кои им требаат повеќе приходи и им е тешко да се откажат од полнењето на два начина.

АЛ: Дигитална книга или хартија?

РМГ: На хартија, иако на крајот, јас секогаш завршувам со избор на е-книга за погодност.

АЛ: Да затворам, како и секогаш, ќе ти го поставам најинтимното прашање што можеш да го поставиш писателот: Зошто пишуваш?

РМГ: Затоа што сакам да раскажувам приказни. Реков еден ден на Твитер дека секој роман е покана до читателите да прошетаат низ најдлабокиот дел од нашите умови; видете го нашиот начин на разбирање на луѓето, што сметаме дека е важно и интересно, околностите што можат да ни се случат во животот и начинот на кој ги толкуваме. Тоа е дека читателот нуди да го земе за рака да живее ситуација што никогаш не ја замислил. Затоа, за мене, секој читател што ќе избере една од моите книги е привилегија, бидејќи ми го посветува своето време и доверба. Во мои раце сакам да повторам. И да го убедиш е предизвик.

 Благодарам Роберто Мартинез Гузман, ви посакувам многу успеси, низата да не престане и да продолжите да нè изненадувате со секој нов роман.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

бул (точно)