Чарлс Буковски

Цитат на Чарлс Буковски.

Цитат на Чарлс Буковски.

Хенри Чарлс Буковски, помладиот беше плоден германско-американски писател кој создаде репутација за своите истражувања на „помалку убавата“ страна на Америка. Поточно, повеќето од неговите огромни раскази, песни и романи го опишуваат секојдневниот живот на помалку богатите класи во Лос Анџелес.

исто така, Кратките белетристички текстови на Буковски ја покажуваат неговата неповредена nessубов кон алкохолот и антисоцијалното однесување. Во нив тој користеше директен и есхатолошки јазик - потсмев на секој академски формализам - со цел јасно да ја илустрира неговата идиосинкразија. Затоа тој заработи непријателство на добар дел од американската книжевна критика.

Ивотот на Чарлс Буковски

Хајнрих Карл Буковски е роден во Андернах, Германија, на 16 август 1920 година. Неговото семејство се преселило во Лос Анџелес кога тој имал две години. Тој имал тешко детство, бидејќи неговиот татко го малтретирал физички и психолошки. Покрај тоа, поради неговиот германски акцент, тој беше предмет на шеги од други деца. Порано го нарекуваа „Хаини“ (кратенка за неговото име).

Почеток на долга асоцијација со алкохол

По достигнувањето на адолесценцијата, Хајнрих страдал од акни, што довело до одбивање на девојчињата во неговото училиште. Од овие причини, Не е изненадувачки што на 13-годишна возраст, младиот Буковски започна да ги лекува своите таги со алкохолни пијалоци. Таа навика стана негов „ритуал“ за пишување. Со подоцнежните зборови на самиот автор, тој вели: „Беше волшебно, како да убиваш и се раѓаш секој ден“.

Суровите искуства од првите две децении од животот на Буковски создадоа изолирана и деградирана слика за себе. Откако поминал долг престој во болници за да ги лекува своите епидемии, тој го завршил своето прво пишување во 1935 година. Оваа приказна се врти околу пилотот Барон Манфред Фон Рихтофен, од Првата светска војна.

Студии и први работни места

Откако помина средно училиште во средното училиште во Лос Анџелес, Буковски помина курсеви за литература и новинарство на колеџот во Лос Анџелес помеѓу 1937 и 1939 година. На почетокот на Втората светска војна, тој се пресели во ујорк. Тој со себе ги зеде своите соништа да стане писател и започна да работи разни ситни работи. Следните години поминаа на патувања, пиење и пишување во „литературен острацизам“.

Во 1944 година бил приведен во Филаделфија 17 дена. Тој беше обвинет од ФБИ за затајување на избор на американска армија. Сепак, подоцна беше прогласен за неподобен за воена служба од психолошки причини. Истата година тој го направи своето прво објавување во списанието Приказна, расказот «Последица од долг ливче за одбивање»(Последици на одбивање со продолжен ливче).

Назад во Калифорнија

Во 1946 година, тој објави уште еден расказ од рака на Црна преса за сонце"20 Ви благодариме за Каселдаун” Кратко време по, Буковски се врати во Лос Анџелес, тотално разочаран од неговиот слаб напредок како писател, со што се иницира период на „10 години пијанство“. Во оваа фаза тој не објавил, но развил алтер его што го користел во бројни подоцнежни измислени наративи: Хенри Чинаски.

Овие текстови вклучуваат Ерекции, ејакулации, изложби и општи приказни за обичното лудило (1972). Во нив тој го разјасни - според некои критички гласови - неговиот мизогинистички пристап. Буковски го прекина алкохолизмот само во 1955 година поради чир на желудник, што го толкуваше како знак за да се врати на пишувањето. Во поголема мера, тој се посвети на поезијата.

Брак и полетување на неговата книжевна кариера

Помеѓу 1955 и 1958 година тој беше оженет со Барбара Фрај, со која живееше во еден мал град во Тексас. По разводот, Чарлс се врати на алкохолизмот во Калифорнија и продолжи да пишува песни. Овие списи започнаа да се објавуваат кон крајот на 1950-тите во медиуми како што се Нормад (авангардно уметничко списание), Херси Пресс o На аутсајдер, Меѓу другите.

Дефинитивното осветување на Буковски се случи во 1969 година поради неговата асоцијација со Johnон Мартин, легендарен уредник Преса за црно врабец. Како резултат, Чарлс можеше да им се посвети полно работно време на писма и да работи без секундарни работи - главно во поштата - за да се издржува. Сепак, неговата вистинска слава се стекнала во Европа, а не во северноамериканските земји.

Ените во животот на Буковски

Буковски живееше во етничка заедница со Френсис Смит во текот на првата половина на 60-тите години на минатиот век, со кого ја имаше ќерката (1964), Марина Луиз Буковски. Таа година тој исто така лансираше иновативна композиција на микро-поезија во литографии и брошури со наслов „Ковчег 1". Тоа беше компилација од мал формат, која вклучуваше познати песни како „Трудот за Кат"И"Отпад Кошница“, меѓу другите.

На крајот од врската со Смит, таа беше во разни неформални loveубовни врски. Меѓу нив, онаа што ја имаше со Линда Кинг, поетесата и вајар. Оние бизнис тие го хранеа јадрото на многу, многу песни и раскази разработени од Буковски помеѓу 60-тите и 70-тите години од минатиот век. Токму поради овие списи, германско-американскиот автор беше означен како „сексистички“.

Последните години

Кон крајот на 1970-тите години, Буковски уживаше важна репутација во неговата родна Германија. Подоцна, Во текот на 80-тите години, американскиот автор ја покажа својата уметничка разноврсност соработувајќи со развојот на стрипови. Најважните жени во последните фази од животот на Буковски беа Амбер О'Нил (ака) и Линда Ли Бијл, со која се ожени во 1985 година.

Каша од Чарлс Буковски.

Каша од Чарлс Буковски.

Книгата можете да ја купите тука: Евтини

Во 1986 година, списанието Пати го нарече „американски лауреат на подземниот свет“. Во текот на целата своја литературна кариера тој напишал шест романи. Шестиот -Евтини- беше објавено непосредно пред неговата смрт, што се случи на 9 март 1994 година, во Сан Педро, Калифорнија.

Делото на Буковски

Влијанија и наследство

Чарлс Буковски постојано изјавуваше дека неговите најголеми литературни влијанија беа: Johnон Фанте, Фјодор Достоевски, Ернест Хемингвеј, Луис-Фердинанд Селин, Кнут Хамсун, Робинсон ffеферс, ДХ Лоренс, Хенри Милер, Ду Фу и Ли Баи. Слично на тоа, неговото значење во американската популарна култура е неспорно.

Не е изненадувачки што фигурата и делото на Буковски се наведени во различни уметнички изрази (кино, театар, музика ...). На пример, музички бендови Red Hot Chili Peppers, Испадне момче y Арктички мајмуни. Слично на тоа, Романот на Буковски Шунка на 'рж беше снимен во филм под режисерската палка на ејмс Франко во 2013 година.

Карактеристики на поезијата на Буковски

Буковски во своите песни користел раскажувач од прво лице со субјективна перспектива. Еднакво, неговите списи се класичен пример на модернистички стил, односно структури без дефинирани метрики или рими, лишени од метафори. Сега, во многу песни тој користеше алитерации. Покрај тоа, тој користел паралели и, се разбира, груб и вулгарен јазик, типичен за „подземјето“.

Овие карактеристики се опипливи во следниот ред на песната „коњ од 350 долари и курва од сто долари“(Во превод на„ коњ од 350 долари и курва од XNUMX американски долари): «гледаш и гледаш и гледаш и не можеш да веруваш”… (“ Гледаш и гледаш и гледаш и не можеш да веруваш ”). Дополнително, Буковски ги користеше следниве ресурси наведени подолу изобилно:

 • Иронии.
 • Неверојатни поставувања оптеретени со мизерија.
 • Употреба на протагонисти и антагонисти (или менување его на главните ликови). На пример, во поемата со наслов „За мојот измачен пријател Петар“, антагонист е Питер, а главниот јунак е известувач.
 • Парадоксални конфликти. Ова е очигледно во поемата спомената во претходната точка, во која Петар сака да има удобен живот како писател. Но, нараторот појаснува дека е невозможна премиса да се имаат и двете (во живо од пишување и да се има благосостојба).
 • Присуства или сведоци од сенките. Во неговите песни, известувачите и ликовите се запознаени со валканоста на најтешките и најмизерни средини.
 • Во песната "коњ од 350 долари и курва од сто долари„Новинарот појаснува дека тој не е поет. На крајот, тој го менува говорот откако спие со жена, кога таа ќе го праша што прави за живеење.
 • Во поемата „За мојот измачен пријател, Петар“, нараторот алудира на „тажна музика“ во однос на суровоста на околностите.
 • Повремено, Буковски во своите песни користел персонификации, хипербола и ономатопеја.

Список на најпознатите песни на Буковски

 • Цвет, тупаница и жестоко лелекање (1960).
 • Распетие во смртна рака (1965).
 • На улицата Терор и Агонија Веј (1968).
 • Песни напишани пред да излеземе од прозорец со 8 стории (1968).
 • Примерок за Буковски (1969).
 • Деновите бегаат како диви коњи над ридовите (1969).
 • Пожарна (1970).
 • Подигливата ми посакува среќа (1972).
 • Горење во вода, давење во пламен: Избрани песни 1955–1973 година (1974).
 • Можеби утре (1977).
 • Loveубовта е куче од пеколот (1977).
 • Висат во Турнефорнија (1981).
 • Војна цело време: Песни 1981–1984 (1984).
 • Вие се чувствувате толку сами во времиња што тоа има смисла (1986).
 • Ромингхаус Мадригали (1988).
 • Септујазична чорба: Приказни и песни (1990).
 • Луѓе песни (1991).
 • Последната ноќ на песните на Земјата (1992).
 • Обложување на муза: Песни и раскази (1996).

Романите на Буковски

Womenени, од Чарлс Буковски.

Womenени, од Чарлс Буковски.

Книгата можете да ја купите тука: Ените

Повеќето од нив алудираат на неговите алкохолни навики, неговата nessубов кон коцкањето, времето на невработеност, различните работни места што требаше да ги извршува и мноштво loversубовници. Иако Буковски беше во можност да покаже и чувствителна страна. Поради оваа причина, тој немаше проблем да нурка во дискусии за загуба, loveубов, автентичност, литература и музика.

Список на романи на Буковски

 • Пошта (1971).
 • Фактотум (1975).
 • Жени (1978).
 • Шунка на 'рж (1982).
 • Холивуд (1989).
 • Евтини (1994).

Список на книги и збирки раскази Буковски

 • Исповеди на луд човек доволно за да живее со astверови (1965).
 • Сите шупак на светот и рудникот (1966).
 • Белешки за валкан старец (1969).
 • Ерекции, ејакулации, изложби и општи приказни за обичното лудило (1972).
 • Јужно од Север (1973).
 • Музика со топла вода (1983).
 • Донеси ми ја твојата убов (1983).
 • Приказни за обичното лудило (1983).
 • Најубавата жена во градот (1983).
 • Прајување (коавтор е со Micек Мишелин и сом Мекдарис) (1997).
 • Делови од тетратка извалкана со вино: кратки раскази и есеи (2008).
 • Отсуство на херојот (2010).
 • Повеќе белешки за валкан старец (2011).
 • На пиење (2019).

Книги и белетристички приказни на Буковски

 • Шекспир никогаш не го сторил ова (1979).
 • Буковските букви (1983).
 • Вресоци од балконот: Избрани букви (1993).
 • Ивеење на среќа: Избрани букви, том. двајца (1995).
 • Капетанот е на ручек, а морнарите го презедоа бродот (1998).
 • Посегнете за сонцето: Избрани букви, том. 3 (1999).
 • Ноќ на пивото и пцуење: Дописникот на Чарлс Буковски и Шери Мартинели (2001).
 • Сончева светлина тука сум: Интервјуа и средби, 1963–1993 година (2003).

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Густаво Волтман dijo

  Неверојатен автор со многу измачена душа. Ни остави наследство од големи и груби дела.
  -Густаво Волтман.

бул (точно)