Jesus Canadas. Wawancara karo penulis Red Teeth

Fotografi: Jesús Cañadas, profil Twitter.

Jesus Canadas Dheweke saka Cádiz lan ing 2011 dheweke nerbitake novel pisanane, Tari rahasia. lajeng kula badhe ndherek Jeneng mati, sing ndadékaké dheweke dadi salah sawijining penulis paling terkenal saka genre fantasi. karo Ora suwe bakal bengi iku menyang thriller apokaliptik lan entuk kualifikasi minangka "master medeni anyar". Dheweke uga dadi penulis naskah kanggo musim kapindho seri kasebut Kunjungan karo Vis. Ing iki Interview Dheweke ngomong babagan kita untu abang, novel paling anyar kang, lan akeh liyane. Aku ngormati banget wektu lan kebecikan sampeyan.

Jesus Canadas - Wawancara

  • Warta LITERASI: Novel paling anyar sampeyan judhul untu abang. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

Yesus Kanada: En untu abang Aku wis diwenehi dhewe penggalihipun dhumateng saka nyedhak ing wangun thriller kutha ngendi aku manggon: Berlin. Aku kesel Berlin ing fiksi katon minangka partying, kutha multikultural lan apik-natured, amarga ana Berlin akeh harsher, musuhan kanggo imigran lan kadhemen; lan aku pengin motret.

En untu abang kita bakal seneng (utawa nandhang sangsara) a thriller supernatural kang Berlin siji karakter liyanewatak ala sing nglayang ing pasangan utama, loro polisi sing nggoleki bocah enom sing ilang sing wis mung ninggalake konco blumbang getih lan untu sing kalah. Kita bakal nemokake manawa polisi utawa bocah wadon sing ilang iku dudu sing katon ing wiwitan. Aku bisa pitutur marang kowe liyane, nanging bakal spoil surprise lan Mungkin nyimpen sampeyan ngombe ala utawa loro.

  • AL: Apa sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JC: Aku ora ngelingi buku sing pisanan sing diwaca, nanging aku ngelingi sing pisanan sing kena pengaruh, sing malah buku sing dicolong! Iku Vampire cilik, dening Angela Sommer-Bodenburg, lan Aku nyolong saka sedulurku. Aku weruh ing meja ing omahe nalika aku ngunjungi lan aku njupuk tanpa dheweke kadhaton. Banjur dheweke ngerti, ngapura aku lan malah menehi aku, amarga aku seneng buku kasebut. Wiwit kuwi, crita karo monster nggawe aku edan. Banjur aku metu.

Ing istilah crita pisanan aku nulis, aku uga ngelingi, sanajan aku luwih seneng ora. Kaya umume panulis, dheweke minangka salinan sing reged lan ora sopan saka panulis sing daksenengi nalika iku: Lovecraft, King, lan Bradbury, nanging tanpa bakat. Luwih becik dikubur ing lalen, sanajan perlu kanggo nambah. Sampeyan kudu miwiti saka ngisor.

  • AL: Kepiye carane nulis novel kriminal lan fantasi kaya saga Athenea? Endi sing luwih nyaman digawe? 

JC: Aku rumangsa kepenak karo kabeh amarga aku seneng kabeh. Aku tansah ngomong yen aku seneng bakso tomat sing digawe ibu, nanging yen aku kudu mangan kaping telu saben dina, aku bakal mual. Bab sing padha kedadeyan karo sastra, aku seneng kabeh jinis crita lan kadhangkala isih enom, fantastis liyane, fiksi ilmiah utawa thriller utawa malah romantis. Kabeh hodgepodge kasebut bakal katon ing novelku, mesthi.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

JC: Aku duwe coretan. Akhir-akhir iki aku abot banget Marian Enriquez, nanging kaping liyane iku menehi kula angin saka Daniel pennac, saka Angela Carter utawa saka Jack Ketchum. Ana kanggo milih.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

JC: Aku bakal ngandhani sampeyan protagonis saka salah sawijining buku pungkasan sing wis dakterjemahake: Jack Sparks, saka novel medeni Dina pungkasan Jack Sparks. Jack iku sawijining karakter iso lali, bajingan njijiki sing mungkasi munggah njupuk tresno mboten umum kanggo, considering sing iku ora luwih saka tinta ing kertas. 

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

JC: Kabeh kita panulis duwe amarga kita ora aman lan luwih seneng mikir yen sesi nulis dadi apik amarga ana kewan boneka Mickey Mouse ing meja. Kanggo kula wis luwih apa karo panggonan: tansah ing papan sing padha, tansah ing jam sing padha, selawase karo kopi loro ing awak. Iki carane otakku nyiapake. Lan tansah karo musik sing padha, kang beda-beda saka novel kanggo novel.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

JC: Ing tahap awal novel, warung kopi kang 500 meter saka omahku, ing mburi, ngendi waiters wis ngerti kula lan ora peduli yen padha ndeleng aku nggawe pasuryan utawa ngomong ing tombol kurang nalika aku nulis. Aku miwiti jam 9 esuk lan mandheg nyiyapake panganan kanggo bocah cilik. Ing tahap pungkasan, kapan wae lan ing endi wae papan, amarga aku dadi kecoa sing ora pengin sinar srengenge, nanging mung keyboard lan monitor.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

JC: Aku seneng wong-wong mau kabeh genre anggere padha uga ditulis. Sing paling narik kawigatenku ing buku yaiku gaya, tinimbang crita. Yen sampeyan menehi rekomendasi buku kanggo kula amarga ditulis kanthi apik, sampeyan wis ngedol menyang aku. Nanging, sing biasane tetep karo aku yaiku karakter.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

JC: Musim panas iki aku wis miwiti malih salah sawijining buku fetishku: Salem's Lot, crita aku bali menyang saben loro utawa telung panas utawa luwih. Sanalika kanggo apa aku nulis, aku luwih seneng ngomong minangka draf rampungAmarga sampeyan ora ngerti yen sampeyan bakal entuk. Senajan nganti saiki aku wis begja.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

JC: Apik lan ala, kaya biasane. Ana luwih akeh kesempatan kanggo nerbitake tinimbang nalika aku ngimpi, nanging ana uga akeh faktor sing nggawe angel kanggo wong sing luwih enom tinimbang aku: kekurangan kertas, covid, dodolan murah, tren konservatif tartamtu ing sawetara penerbit. … Ana pangarep-arep, nanging akeh sabar uga dibutuhake.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

JC: Iku angel kanggo nganalisa krisis nalika sampeyan durung metu saka iku. Sing positif sing isih ana kanggo aku yaiku ibuku meh ora kena pengaruh covid sawise vaksin lan aku uga ora. Karo aku menehi song ing untu. Kawitan urip, banjur sastra.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.