Sandra Aza: «Seni prosa dumunung ing lukisan kanthi aksara»

Photography: Profil Sandra Aza ing Twitter.

sandra aza, pengacara pirang-pirang taun ing firma hukum sing prestisius, dheweke ninggalake kabeh sedina kanggo nulis lan karo Fitnah getih, novel sejarah kanthi bekas ireng, wis mlebu a debut sukses. Ing iki wawancara ekstensifKaya meh novel liyane, dheweke ngandhani akeh perkara babagan penulis lan buku favorit, pengaruh lan proyek, lan pandangane babagan penerbitan lan adegan sosial. Aku ngormati wektu lan kabecikan sing wis sampeyan aturake.

SANDRA AZA - WAWANCARA

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

SANDRA AZA: Aku ora kelingan buku pisanan sing dakwaca lan kenapa aku ora ngerti. Mbok menawa ora nemokake oyot ing aku utawa bisa uga pitakon kasebut ora ana ing oyod, nanging ing bagasi, amarga aku wedi yen akeh musim gugur sing wis kuning wit iki lan kelalen wiwit mrentahake pangeling-eling.

Nanging, aku kelingan, pengabdian kanggo Enid Blyton: wong lima, Menara Malory, Santa Clara, Elizabeth nakal o Pitu Rahasia. Aku uga seneng Puck, saka Lisbeth Werner, lan buku setengah komik, setengah komik saka Bruguera: Pilihan Crita Kumpulan. Kabeh padha ngonsumsi lan ora nate wareg. Ing dina Reyes utawa ulang taun, aku mung njaluk buku lan saben Setu esuk aku golek wong sing bakal nggawa aku menyang Calle Claudio de Moyano, sing luwih dikenal ing Madrid minangka Cuesta de Moyano lan misuwur amarga adol buku sing didol.

Dina Sabtu sing ngeselake nalika ngumbara ing kios nalika aku ngubengi laci sing nyoba milih buku siji sing dikepengini dening wong tuwa kanggo aku bapakku lan, kanggo sawetara wektu, ing sedulurku Manolo sing tak tresnani, sing asli saka Murcia, lagi tugas militer ing ibukutha. Ing akhir minggu sing ora dipasrahake marang barak, dheweke sewengi turu ing omah lan, tinimbang nyawisake dheweke plancongan kanggo menehi hasil asuransi sing luwih stimulasi, dheweke nyedhiyakake kanggo kangen maca kanggo sedulur cilik. Mbok buku pisanan sing dakwaca ora bisa tetep ngeling-eling, nanging dheweke nindakake kesusastraan sing nyenengake sing diwenehake bapak lan sedulurku Manolo.

Ing istilah suratku sing pertama, Aku eling banget karo dheweke. Minangka dongeng kanthi irah-irahan Kreteg swarga lan muter bocah wadon sing urip ing peternakan ing wilayah sing adoh lan terpencil. Amarga ora ngidini kanca-kanca manungsa papan sing sepi kaya ngono, dheweke golek ing kewan Kraton lan dheweke menehi jeneng marang wong-wong mau sing ora menehi imajinasi sing gedhe banget. Kanggo sawijining kanca paling apik nyeluk dheweke Jaran lan ora prelu meksa sulap kanggo mbedhek kewan kasebut.

Ing sawijining dina Jaran dheweke seda. Amarga sedhih banget, bocah wadon kasebut takon marang bapake manawa kewan padha lunga menyang langit sing padha karo manungsa, lan nalika bapak nolak, ngomongake loro swarga, siji manungsa lan liyane kewan, dipisahake karo samodra, dheweke mutusake yen dheweke lawas aku bakal dadi insinyur lan bakal nggawe jembatan bisa nylametake segara kasebut. Manut kreativitas baptisane dhewe, dheweke bakal ngarani "jembatan swarga" lan, nalika kabeh wong urip ing lingkungane dhewe-dhewe, dheweke saben dina nyebrang kanggo ngunjungi kanca-kancane.

Aku ora ngerti sebabe, nanging aku ora nate lali crita kawitanku.

  • AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

SA: Iki dudu siji, ana loro: Crita sing ora ana enteke, dening Michael Ende, lan Pangeran saka cincindening JRR Tolkien.

Aku diparingi Crita sing ora ana enteke ing ulang taun kaping sepuluh lan aku kelingan sepira Aku kesengsem karo sesanti Áuryn ing kaca tutup; Ing kasunyatan, tinimbang nggawe aku kesengsem, aku dadi semangat, mula wiwit awal aku ngerti yen crita kasebut mesthi bakal kelingan ing memori, amarga aku ora bakal mandheg mbangkitake.

Lan dheweke ora salah, kaya kedadeyan kaya ngono. Aku kesengsem karo petualangan ijo-ijo Bastian lan Atreyu; Aku wedi banget karo potret Fantasi sing diancam dening Nothingness amarga rusak fabel manungsa, lan aku trauma banget mbayangake Artax tundhuk ing rawa rawa sedhih nalika Atreyu bisik-bisik ing kupinge «Aku bakal ndhukung sampeyan, kanca; Aku ora bakal ngidini sampeyan klelep. Perjalanan Atreyu, mung pinesthi luwih adoh kanggo nuntun Bastian menyang Kaisar Kanak-kanak, sejatine iku entuk aku, lan dheweke nindakake kanthi cara kebal liwat wektu, amarga malah saiki isih saya bungah.

Babagan Pangeran saka cincin, Aku entuk nalika Natal kaping telulas. Aku miwiti kanthi sawetara wegahYa iku buku akeh nganti saiki dheweke ngadhepi; wegah yen, adoh saka tuwuh, wiwit suda sanalika aku mlebu ing Bumi Tengah lan ngerti babagan Ring sing tanggung jawab "narik kabeh lan ngiket ing peteng sing dipengini Shadow: ing Tanah Mordor."

Amin kanggo pasangan kasebut, protagonis sing ora bisa dibantah saka koleksi taman kanak-kanakku, ana papat buku liyane sing ngrebut aku, nanging iki tresna banget, wis ana ing taun-taun diwasa.

Wong sing cerdik Don Quijote saka La Manchadening Miguel de Cervantes. Pujian apa wae sing kagum marga kagum kasebut katon sepele kanggo aku; Aku bakal ora bisa ngomong manawa minangka bagean saka klompok buku sing sithik sing maca aku kudu mbaleni maneh. Ora masalah sepira pirang-pirang lelungan saka La Mancha sing daklakoni lan digawe maneh ing sisihane pria mulya "salah sawijine kanthi tombak galangan kapal, tameng lawas, kurus lan greyhound sing mlaku." Aku mesthi nemokake sawetara nuansa anyar ing crita kasebut utawa kanthi cara nyritakake sing ndadekake aku gumun karo kekaguman tulus.

Fortunata lan Jacintadening Benito Pérez Galdós. Novel liyane sing nyopot topi kasebut lan apa wae sing prelu. Lan, rejekine sing luwih gedhe, dheweke katon nganggo Madrid lawas. Buku sing nutup judhul lan surat ing rasa tresna sastra saka kekasih bear iki lan wit strawberry.

Bayangane angindening Carlos Ruiz Zafón. Aku maca nalika bulan madu lan aku ora bakal nglalekake bayangan angin utawa madu ing wulan kasebut.

Satriya ing waja teyengdening Robert Fisher, buku cilik sing apik sing mulang kekuwatan nangis saka nangis.

  • AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

SA: Miguel de Cervantes lan Benito Pérez Galdós.

Karya kaloro kasebut minangka kanvas sing asli; tinimbang maca adegane, sampeyan bisa nggambarake kanthi cara sing kuat supaya sampeyan ngrasakake lelungan ngluwihi kasunyatan, mlebu ing gegayuhan khayalan lan dadi saksi mata saka kedadeyan ing adegan kasebut.

Ing mratelakake panemume, seni prosa dununge ing lukisan nganggo aksara, lan kapinteran kaya ngono yaiku dening Cervantes lan Galdós. Ora kaget, sing pertama nggawe pria sing "cerdas", lan sing nomer loro miwiti karir seni luwih seneng sikat tinimbang pena.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

SA: Aku seneng nggawe lan ketemu pasangan sing dibentuk Don Quixote lan Sancho, amarga sing kaping pisanan ngambang ing enthelechies fantasi sing alus lan sing kaping pindho enkripsi ing watu atos kasunyatan. Nalika Don Quixote ngimpi urip, Sancho urip ngimpi. Dualitas iki nuduhake kita urip minangka gabungan kasunyatan lan impen sing subur, amarga, tanpa impen Don Quixote, kasunyatan Sancho kayane ora nyata lan, tanpa kasunyatan Sancho, impen Don Quixote bakal ilang sihir.

Sadurunge koktail iki ngadeg ing lemah lan mlebu awan sing urip, masarakat mutusake urip kanthi lambe cekung utawa cembung. Lan iki macem-macem keragaman manungsa, amarga, sanajan ana sing ndeleng akeh pabrik lan nyegah pundhak lan mbatesi dalane, wong liya ndeleng tentara raksasa lan, tinimbang ngindhari kanthi ngrusak dalan, dheweke nyerang pecah lances.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

SA: Nalika nulis, aku kudu ngisolasi awakku dhewe jagadku, amarga, yen ora, aku ora bisa nyelehake karakter kasebut. Nalika aku maca, candhi panjaluk. Aku mung butuh siji selimut, a sofa lan sing penting: buku sing apik.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

SA: Aku mesthi nulis apa sing dakkandhakake "sudhut panik", siji habitación saka omahku siji sing dak tresnani lan sengit ing ukuran sing padha. Ing kana aku wis ngenteni akeh srengenge lan ora kurang saka wulan; Aku sesambat, aku wis ngguyu, aku wis rusak lan aku wis mari maneh; Aku wis turu, aku ngimpi, aku wis tangi, aku turu maneh lan aku ngimpi maneh. Ditempelake ing kana, kaping ewu aku mikir mbuwang andhuk, nanging sewu kaping siji iku, tinimbang mbuwang andhuk, aku narik kekuatan bakal. Kepiye aku ora tresna marang dheweke lan ing wektu sing padha sengit marang dheweke yen ing njero patang tembok dheweke rumangsa mung demam nulis sing bisa nambani aku?

  • AL: Apa sing bakal ditemokake ing novel paling anyar, Fitnah getih?

SA: Sampeyan bakal nemokake tumindak cepet dilapisi karo paseduluran, familia, kaslametan, lucha, opah, akeh ngguyu lan sawetara nangis... Sampeyan bakal nemoni Inkuisisi, karo Inclusa, karo Babak Roti lan Endhog; sampeyan bakal ngunjungi gosip saka Villa lan sampeyan bakal seneng-seneng karo gosip wong Madison sing ironi; sampeyan bakal lumaku ing lurung-lurung yen wis jumangkah Cervantes, Lope, Gongora, Quevedo, Tirso de Molina, Calderon, lan sampeyan bakal ngiringi esportilleros, operator banyu, umbah-umbah, operator kutha, pedagang lan guild sing ora kaetung sing wis rampung amarga modernisasi jaman.

En Fitnah getih sampeyan bakal ketemu Madrid taun 1621; luwih becik, sampeyan ora bakal ketemu karo Madrid, sampeyan bakal bisa nemokake, lan yen kedadeyan kasebut, panca indera sampeyan bakal diaktifake.

Banjur sampeyan bakal weruh warna Madrid lawas, sampeyan bakal ngambu ambune, sampeyan bakal ngrasakake rasane, sampeyan bakal keprungu rame-rame, lan sampeyan bakal ndemek sudhute. Lan, nalika panca indera sampeyan ditambah, bakal ana nomer enem sing bisa mudhun: orientasi, amarga sampeyan bakal ngalami kecemplung ing Villa lan Corte supaya sampeyan ora bakal bisa mlaku saiki lan sampeyan bakal lelungan menyang jaman biyen ... menyang jaman biyen lan padhang ing wektu sing padha, nalika iman marang Gusti Allah murup ati, kejahatan nglanggar geni.

  • AL: Genre liyane sing disenengi kajaba novel sejarah?

SA: Aku seneng banget novel ireng, nanging aku ngakoni manawa dina iki sejarah njupuk kothak daulat saka lampiran.

AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

SA: Aku tansah ngimpi nulis novel sejarah lan aku wis sukses. Nanging, kedadeyan ora ana sing menehi peringatan babagan impen tartamtu sing bisa gawe ketagihan, amarga saiki aku kudu nulis liyane ... lan aku ngerti.

Dene wacanku saiki, aku bubar Perjalanan sing dadi legenda, saka Mireia Gimenez Higón, sing plote muter babagan perjalanan sing ditindakake bocah wadon nalika dheweke nemokake notebook kulit misterius kebak legenda lawas sing kayane bisa ngomong babagan dheweke. Crita sing narik banget lan literatur sing apik banget mula aku ora bisa ninggali nganti pungkasan.

Uga, aku duwe loro buku liyane sing bisa diwaca.

Crita Madrilenian saka kucing, saka Antonio Aguilera Munoz, siji pilihan wisata ing sekitar Madrid ing endi, kanthi wujud dongeng sing nyenengake, panulis ngumumake rahasia ibukota, sudhut lan uga legenda. Opera prima dening Matritense sing wis ahli banget sing mesthi bakal seneng karo para pecinta Madrid lan sing kepengin ngerti sejarahe.

Tilase tinta, saka John Cruz Lara. Biara Italia, naskah, pedagang, lan formula. Intrik dijamin nganggo prosa sing elegan banget.

Wong telu sing dikandhakake iki kayane bisa menehi rekomendasi.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

SA: Miturut kula, ana rong skenario sing kudu dipikirake: editorial lan komersial.

Aku ndeleng adegan penerbitan kurang kompleks dina iki tinimbang wingi matur nuwun sawetara opsi nerbitake dhewe; dudu komersial, amarga, sanajan novel-novel hebat sing ora ana enteke ngubengi pasar nyoba mlaku, pasar mung negesake advance sawetara.

Untunge, jaringan sosial ngatasi ketidakseimbangan iki kanthi menehi penulis novice kesempatan kanggo nggayuh masarakat umum. Paling ora, pengalaman saya kaya ngono. Aku Aku nemokake dhukungan gedhe banget kanggo para blogger sastra lan uga kanggo para pamiarsa sing menehi komentar utawa nuduhake wacan. Dhukungan kaya ngono wis nuduhake aku, ing njaba tembok Facebook utawa Instagram sing kaping papat, ana wong sing duwe manungsa lan intelektual luar biasa sing pengin milih para pemula lan menehi kesempatan.

Matur suwun sanget, nggih, dumateng paseduluran para pamiarsa lan pamawas sing dipuji. Babadé budaya ennoble, nambah pilar literatur lan, uga nyediakake banyu kanggo para peziarah gurun kertas sing garing lan huruf ireng iki, ing kadang kala masarakat kepengin banget.

Matur suwun, kanca, kanggo nelpon jaringan kanggo mbukak kesenjangan sing ngidini wong anyar pena bisa nyelehake ing urip sampeyan, lan pungkasane, mlebu perpustakaan.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

SA: Aku ora mikir wayahe krisis saiki wis kabukten gampang kanggo sapa wae. Iki minangka tahap sing angel banget, ing tangan siji, wis ngilangi eseman saka semangat lan malah saka praupane, amarga meh ora bisa nganggo topeng lan, ing tangan liyane, nyebabake banget tangis.

Nanging, kaluhurane manungsa adhedhasar kemampuane unggul. Akeh perang, epidemi, bencana lan galur liyane sing nyerang manungsa sajrone sejarah lan ora ana sing bisa nyengkuyung rasa senenge utawa napas. Ora muspra wani tuwuh ngadhepi kasusahan Lan, sanajan jagad iki saiki lelayaran liwat segara sing ngepenakke banget, aku yakin manawa bakal ditindakake kaya leluhur sing biyen ditindakake: kanthi semangat wani, menehi solidaritas lan ngalahake dayung sing kuat lan, utamane, dayung sing ana ing ndhuwur.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Victor Manuel Fernandez. ngandika

    Sandra Aza kanthi wujud paling murni, sawijining fenomena sastra sing gumun kanthi jero lan wujud nalika nimbang-nimbang apa sing wis digayuh karo karya pertamane.

  2.   Jose Manuel Mejia Esteban ngandika

    Sandra, prosa megah nalika sampeyan nduduhake maneh ing wawancara sing unik lan terkenal. Muga-muga sampeyan, kanthi mbesuk, dadi masa depan sing subur ing bidang literatur lan aku bakal seneng amarga sampeyan ora ngerti kepiye, mula wiwit dina iki, sampeyan dadi pemimpin pasukan panulis anyar sing ngunggahake gaman ing taun 2020 kanggo nglawan kurungan, wedi lan media ora nggatekke. Sugeng kanca.

  3.   Sandra Farias Rojas ngandika

    Dina sing apik banget! 😀😀😀
    Wawancara sing apik banget sing nuduhake liyane babagan panganggit lan selera literatur. Fitnah getih, crita sing nuduhake sampeyan manawa Madrid jaman biyen. Aku rauh pengin menehi ing tanganku supaya seneng, kaya utawa luwih saka panulis dhewe. Aku matur nuwun wis bisa maca jeneng sampeyan. 😘😘😘😘

  4.   Letty saka Magana ngandika

    Sandra pancen asli, mula dheweke duwe emosi nalika nyritakake babagan uripe dadi panulis sing mesthi contahia lan emosional. Muga-muga sing paling apik! Sugeng ambruk ...