Wawancara karo Roberto Martínez Guzmán, panulis seri ireng sing dibintangi Eva Santiago.

Roberto Martínez Guzmán: Panganggit saka seri ireng lakon Eva Santiago.

Roberto Martínez Guzmán: Panganggit saka seri ireng lakon Eva Santiago.

We are seneng duwe dina blog ing Roberto Martinez Guzman, Orense, 1969, panulis seri novel kriminal sing dibintangi Eva Santiago, lan penjual non-fiksi paling larang Huruf saka Abuse.

«Kanggo aku, saben pamaca sing milih salah sawijine bukuku minangka hak istimewa, amarga dheweke nyawisake wektu lan kapercayan marang aku. Ing tanganku aku pengin mbaleni maneh. Lan ngyakinake dheweke minangka tantangan. "

Warta Sastra: Papat buku, loro genre lan loro protagonis, siji fiksi, Eva Santiago, inspektur Polisi Nasional, kanggo seri ireng sampeyan, lan nyata, Montse, kanthi jeneng fiksi, kanggo karya pertama sampeyan, crita non-fiksi latar sosial sing kuat, Huruf saka planggaran. Apa hubungane loro kasebut? Kepiye cara transisi saka siji menyang liyane?

Roberto Martinez Guzman: Ora ana hubungane lan, umume, ora ana langkah tartamtu saka siji liyane. Huruf saka planggaran minangka sepur sing kliwat sepisan sajrone urip. Proyek sing butuh serangkaian kahanan sing angel banget ditindakake ing wektu sing padha: buku harian sing ditulis ing kahanan kaya ngono lan kekarepane protagonis supaya bisa ditemokake, sanajan anonim kasebut. Dheweke masrahake ing tanganku lan aku rumangsa ora nglilani amarga dokumen unik bakal ilang. Alesan sing dadi buku pertama aku sing adol yaiku nganti wektu kasebut aku ora mikir nerbitake apa-apa sing dakkirim, uga aku ora bakal nindakke yen Amazon durung suwe mapan ing Spanyol. Maksudku manawa karir minangka novelis ora gumantung karo buku kasebut, nanging kemungkinan bisa nerbitake dhewe kanthi jaminan bisa nggayuh akeh pamaca. Aku nulis sadurunge lan aku terus nulis mengko, iku mung paragraf.

AL: Panulis nyampur lan menehi kenangan lan crita sing wis dirungokake kanggo nggawe karakter lan kahanan. Ing wektu liyane, kaya ing buku pertamane, dheweke crita nyata. Apa sing mindhah Roberto Martínez Guzmán? Apa sing pengin digawe ing pembaca?

RMG: Ing buku pertamane, aku kepenak bisa nyelehake pembaca ing sepatu wanita sing dilecehke karo kancane. Aku ngerti manawa tugasku masrahake koran ing tangane sing maca amarga aku nulis lan aku ngadeg ing sandhinge kanggo nuduhake kemungkinan kesenjangan karo surat sing durung ditulis kanggo diterbitake. Uga, tugasku ora kanggo ngadili apa sing kacetha ing dheweke, nanging mung fokus ing ngrampungake crita, supaya pamaca maca crita kasebut ing wiwitan, lan pungkasane, dheweke sing menehi fakta.

Saliyane, ing novel aku mesthi pengin sing maca ketemu karakter sing bisa uga kalebu urip saben dinane. Aku ngira iki minangka cara supaya crita bisa ngasilake minat sing luwih gedhe marang sing maca lan, ing tangan liyane, dheweke bisa ngerti kanthi luwih gampang. Aku ora seneng karo karakter sing ora bakal bisa ditemokake ing dalan. Ya, aku ngerti yen aku nggawe akeh karakter saka wong asli.

AL: Buku paling anyar sampeyan, Pitung Buku kanggo Eva, diterbitake ing 2016, iku nomer telu ing saga, nanging, nyatane, iku sing pertama, yaiku sing nyritakake protagonis sampeyan sadurunge mutusake dadi polisi. Apa kita bakal terus urip petualangan ing Eva Santiago? Apa kita bakal bali menyang papane sawise mandheg Kopi lan Rokok kanggo pemakaman? Apa sampeyan bakal bali menyang non-fiksi?

RMG: Kaping pisanan, ora, aku ora bakal bali menyang non-fiksi: yaiku sepur sing spesifik banget sing kedadeyan sepisan sajrone urip. Aku ora ngenteni kaping pindho.

Babagan inspektur Eva Santiago, wiwit wiwitan aku mikir manawa kabeh novel kasebut mandhiri, bebas saka siji lan sijine, lan bisa diwaca kanthi urutan apa wae, saengga sing maca ora krasa kepepet ing saga, lan yen dheweke terus, dheweke bakal dadi amarga dheweke pancen seneng karo dheweke. Wiwit saiki, aku uga ora rumangsa kaiket, lan bisa uga aku durung mutusake apa bakal luwih akeh pangiriman. Nanging, aku durung mutusake kapan. Intine, aku ngarep-arep bisa nyawisake luwih akeh novel kasebut, nanging aku ora ngerti yen bakal dadi buku sabanjure utawa sajrone sawetara taun. Utawa bakal pira. Sing bisa dakkandhakake yaiku kabeh bakal dadi kasus Inspektur Eva Santiago, kajaba siji, sing bakal dadi novel penutup. Kanthi tembung liya, yen Seven buku kanggo Eva iku asale Eva Santiago, bisa uga ana pengiriman sing pungkasane Eva Santiago.

AL: Buku pisanan ing seri Eva Santiago, Pati tanpa kiamat, Iki diterjemahake menyang basa Italia lan Inggris, lan dadi laris ing Meksiko, salah sawijining pasar utama genre kasebut. Apa novel kejahatan kasebut nggawe Orense bisa digunakake ing pasar asing? Apa Galicia adol ing sanjabane wates kita?

RMG: Ora Galicia adol, yaiku adol papan apa wae sing wis mapan lan setya karo ciri-cirine. Aku wis ngerti wiwit wiwitan, yen aku pengin maca, sing malah ora ngerti dununge Galicia, kepengin sejarah lan ngerti papan kasebut, dheweke kudu setya banget karo geografi, adat istiadat lan mentalitas saka masarakat. . Aku minangka salah sawijining wong sing percaya yen ora ana sing luwih universal tinimbang sing lokal. Ya, dak kira ana sawetara wong sing ngerti Galicia ing Meksiko, nanging nalika semana wis dadi pimpinan undhuhan ebook kanggo wektu sing suwe.

AL: Salah sawijining bukumu, Kopi lan Rokok kanggo Pesareyan, sing nomer loro ing seri Eva Santiago, sampeyan nerbitake kanthi cicilan gratis, kanthi Serial Books, kasedhiya ing blog lan ing macem-macem platform. Nalika dikirim, sampeyan sesambungan karo sing maca, sampeyan malah melu kontes kanggo ngira sapa sing mateni. Kepiye pengalaman sawise sukses adol saka Pati lan wungunipun? Kepiye eksperimen kasebut kanggo Roberto Martínez Guzmán?

RMG: Aku kelingan yen ngadhepi rasa wedi banget. Amarga kasunyatane bisa disenengi kurang, nanging sing penting, amarga bebaya yen novel pertama bakal mangan sing nomer loro. Pati tanpa Kebangkitan laris banget lan wis suwe, lan asring kedadeyan, ing kasus kasebut, akeh pamaca terus ngerteni novel pisanan. Katon konyol, nanging pungkasane nganggep bayangan dawa sing nutup kabeh postingan sampeyan sawise sampeyan. Ing pangertene iki, bisa uga kasunyatan manawa Kopi lan Rokok kanggo Pemakaman diterbitake kanthi cicilan lan sajrone pirang-pirang wulan nyuda bebaya iki. Ing pangertene iki, kontes kanggo ngira pembunuh uga ngarahake narik perhatian para pamiarsa sing pertama lan fokus ing crita anyar kasebut, ing kana ana pembunuh sing kudu ditemokake.

Huruf saka planggaran: buku harian nyata wanita sing dipukul.

AL: Apa pembajakan literatur nglarani sampeyan? Apa sampeyan mikir bakal mungkasi dheweke ing sawijining dina?

RMG: Ora, ora nglarani aku, amarga aku ora ngrungokake. Akeh, aku durung nate menehi wigati. Aku yakin manawa wong sing ndownload buku bajakan laut, nyatane, yen ora bisa, dheweke uga ora bakal tuku kanthi sah saka sampeyan. Kosok baline, aku percaya manawa sapa sing ngunduh buku bajakan saiki, sawetara wektu bakal bosen file sing rusak, virus kamuflase lan liya-liyane lan bakal pindhah menyang ebook sing sah. Lan ing wektu kasebut, sampeyan bakal ngelingi penulis sing wis maca disusupi lan disenengi.

Aku yakin iki, utawa aku pengin, amarga kayane kaya perang sing ilang lan angel banget kanggo mungkasi. Luwih-luwih yen Amerika Latin minangka bawana sing ramah banget, lan ora duwe akeh sumber daya kanggo tuku (ing negara kaya Venezuela iku mokal langsung). Sing nggawe fasilitas gedhe tenan kanggo ngakses ebook bajakan. Nanging ora mung bajak laut, uga unduhan gratis sing sah. Kanggo menehi ide Kopi lan rokok kanggo pemakaman diterbitake ing Play Store. Seminggu aku menehi rega, sak dolar, kanggo ngitung bedane, lan adol papat utawa limang salinan. Sangat adoh banget karo paraga kasebut, amarga minangka unduhan gratis, sajrone seminggu, umume udakara udakara rong ewu limang ewu undhuhan. Yaiku kahanane.

AL: Ana hobi utawa kebiasaan nalika nulis? Apa sampeyan duwe wong sing menehi novel sadurunge nggawe koreksi pungkasan karo saran?

RMG: Luwih saka mania, iku pakulinan. Aku biasane nulis ing komputer, mbenerake, nyithak, mbenerake ing kertas, mbukak file komputer, mbenerake ing ponsel, nyithak ulang, lan maneh, menehi pass ing kertas. Ing urutan kasebut lan bisa mbaleni langkah. Kabeh koreksi sing dakkarepake nganti lungguh ing teras, karo sprei ing pangkonku, lan aku ora nemu apa-apa sing bisa dakkandhani kanthi luwih apik. Kuwi kebiasaanku, mbenerake apa sing dak tulis lungguh ing teras, tanpa terburu-buru, kanthi teks sing dicithak ing kertas lan kopi ing ngarepe.

Ya, mesthine aku duwe pengarang sing dadi nol pembaca. Dheweke kanggo aku lan aku kanggo dheweke, ora mung kekancan lan kekancan.

AL: Aku ora nate njaluk panulis milih novel-novele, nanging aku pengin ngerti sampeyan minangka sing maca. Apa buku sing sampeyan eling kanthi tresno khusus, sing nyenengake sampeyan ndeleng ing rak? Apa wae penulis sing sampeyan tresnani, apa sampeyan mung tuku sing diterbitake?

RMG: Aku seneng ngelingi novel pisanan sing dakwaca sajrone uripku, sanajan isih cilik: Turn of Screw liyane, dening Henry James. Aku seneng banget mula nuwuhake minat nulis crita. Dina iki, aku biasane tuku kabeh sing diterbitake Karin Slaughter.

AL: Apa momen khusus karir profesional sampeyan dadi panulis? Sing bakal sampeyan critakake putu sampeyan.

RMG: Aku duwe anakku ngancam supaya dheweke ora bakal menehi putu, amarga aku ora siap psikologis dadi simbah. Paling ora saiki. Dadi, muga-muga nalika aku ana ing kahanan kasebut, aku kudu menehi wektu luwih suwe kanggo ngandhani. Saka sing duwe pengalaman nganti saiki, aku isih kari loro: dina yen Pati tanpa Wungun wis tekan posisi paling dhuwur ing Amazon Spanyol, lan liyane sing ora dakkarepake kanthi suwe, nalika Institut Ilmu Pengetahuan saka UAM nerbitake taun kepungkur panelitiane babagan reaksi ing Spanyol Dina Buku lan mutusake manawa Seven buku kanggo Eva minangka novel kejahatan sing paling disaranake para pamaca ing Twitter. Jujur, aku bungah banget.

AL: Nomer nomer siji ing sales ing Amazon, panulis fiksi pidana sing diklasifikasikake, nyapu taktik sing paling gedhe, sampeyan wis milih nerbitake desktop,… Apa keputusan sampeyan dhewe utawa apa angel kanggo penerbit gedhe bisa milih penulis, sanajan ana sing wis mantep kaya apa Roberto Martínez Guzmán?

RMG: Pirang-pirang taun kepungkur, aku mikir manawa penerbit ora nate nerbitake penulis sing ora dingerteni kaya aku, tanpa ana media lan sing manggon ing kutha cilik kaya Ourense. Mula, aku ora nate mikir nerbitake apa sing tak tulis, amarga aku ora pengin adol gumantung karo kanca-kanca sing maca. Ora, aku ora adol karo kanca-kanca, uga ora njaluk supaya tuku bukune. Aku durung nate nindakake, uga ora dakkarepake. Saiki, kabeh wis ganti, ebook wis nyebar lan penulis bisa ngakses pamaca, manawa dhukungan saka penerbit gedhe, penerbit cilik utawa penerbit mandiri. Pati tanpa patangen, aku ora nawakake kanggo sapa wae, nanging amarga ana gandhengane karo dhaptar sales, banjur entuk sawetara minat. Aku ora pengin nerbitake, amarga nalika semana aku ngira wis cukup kobongan. Pitung buku kanggo Eva arep diterbitake karo penerbit. Kasunyatane, minatane lair nalika dheweke nembe nulis, nanging pungkasane kita ora entuk kesepakatan lan aku ora kepengin nerbitake dhewe. Nanging, Kopi lan Rokok kanggo Pesarean teka kanthi Serial Books, ing omah, penerbitan sing lagi wae diwiwiti lan menehi proyek sing apik kanggo aku.

Kasunyatane yaiku yen sampeyan nerbitake lan adol dhewe, para penerbit bakal nyedhaki sampeyan lan menehi edhisi. Ana sing logis, amarga usahane yaiku adol buku. Apa aku bisa nampa utawa ora gumantung karo promosi sing ditawakake, amarga kanggo aku, dina iki dadi kunci sampeyan milih wong liya utawa nerbitake dhewe. Kayane kaya yen wong ora duwe pasangan, nanging pancen apik banget dhewe. Dheweke ora prelu duwe, lan yen ing sawijining dina dheweke setuju nindakake, iku amarga dheweke yakin dheweke bakal luwih apik.

AL: Fenomena media sosial nggawe rong jinis panulis, yaiku sing nolak lan sing seneng. Sampeyan kayane duwe hubungan apik karo dheweke. 136.000 pengikut ing Twitter. Apa sing sampeyan entuk saka media sosial? Apa sing diarani positif ing urip sampeyan, ing profesi sampeyan? Apa dheweke ngungkuli rasa ora nyaman?

RMG: 136.000 pengikut pirang-pirang taun suwene aku ing Twitter. Logis amarga kabeh promosi gumantung karo aku. Sampeyan kudu ngencengi jaringan sosial luwih saka sing sampeyan karepake. Lan Twitter minangka jaman sing paling apik. Dina iki pancen wis ora digunakake. Sing apik babagan jejaring sosial yaiku sampeyan bisa ngerti tanpa gumantung karo pihak katelu lan uga kontak langsung karo kabeh pamaca sing pengin. Iki uga minangka sumber kepuasan, nalika ana wong ngandhani yen sampeyan turu kanthi pirang-pirang jam utawa, kaya sing diwartakake dening pamaca ing sawijining dina, sampeyan wis nggawe dheweke maca ing dalan. Pancen minangka salah sawijining kepuasan gedhe sing diwenehake karo nulis lan menehi ganti rugi kanggo kabeh masalah, sing uga ana. Bagéyan sing ora apik saka jaringan yaiku ngrampok sampeyan kanthi akeh wektu sing kudu sampeyan tulis.

AL: Apa ing jaman saiki, bisa golek dhuwit kanthi nulis?

RMG: Ya, ana wong sing ngerti. Nanging mesthine, kajaba sing disenengi, sampeyan butuh karier luwih utawa kurang, promosi sing dijamin mesthi, lan aku malah wani ujar manawa buku sampeyan wis diterjemahake menyang pirang-pirang basa. Ing kasus apa wae, uga gumantung karo apa sing kudu urip saben wong. Ana wong sing mandhiri sethithik lan luwih gampang nggawe kabocoran lan ana wong liya sing butuh penghasilan luwih akeh lan angel menehi kendharaan kanthi rong cara.

AL: Buku digital utawa kertas?

RMG: Ing kertas, sanajan pungkasane, aku mesthi milih ebook supaya ora kepenak.

AL: Kanggo nutup, kaya biasane, aku bakal takon sampeyan pitakonan sing paling intim sing bisa sampeyan takokake marang panulis: Napa sampeyan nulis?

RMG: Amarga aku seneng crita. Aku ujar ing sawijining dina ing Twitter manawa saben novel minangka undhangan kanggo para pamiarsa kanggo mlaku-mlaku liwat bagean paling jero ing pikiran kita; deleng cara ngerti wong, sing dianggep penting lan menarik, kahanan sing bisa kedadeyan ing urip lan cara nginterpretasine. Yaiku sing maca menehi tangan supaya bisa njupuk kahanan sing durung nate dibayangake. Pramila, tumrap kula, saben pamaca sing milih salah sawijining bukuku dadi hak istimewa, amarga dheweke mbedakake wektune lan percaya marang aku. Ing tanganku aku pengin mbaleni maneh. Lan ngyakinake dheweke minangka tantangan.

 Gracias Roberto Martinez Guzman, muga-muga sukses, supaya garis-garis iki ora mandheg, lan sampeyan terus-terusan gawe kaget karo saben novel anyar.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)