Itziar Miranda. Aktris lan panulis sing melu. Wawancara.

Aktris utama ing Amar es para siempre nduweni aspek sastra.

Fotografi: Itziar Miranda. profil Twitter.

Iku Miranda iku saka Zaragoza, lan salah siji sing paling dikenal lan paling populer pasuryan ing televisi thanks kanggo Manuela Sanabria, karakteré ing fiksi dawa lan sukses sing pisanan Tresna ing wektu kangelan ing Televisi Spanyol, lan saiki Katresnan iku langgeng, ing Antena 3. Saben dina iki musim anyar diwiwiti, kaping sewelas wis, ing ngendi Itziar terus ing sepatu Manolita.

Nanging mungkin ora kabeh wong ngerti facet dheweke minangka penulis, amarga dheweke dadi penulis buku pemuda sing padha sukses kayata koleksi miranda lan saka Miranda lan Tato, diterbitake dening Edelvives. Ning kene Interview kita katutup lan Aku arep matur nuwun banget loro kanggo Edelvives kanggo manajemen dheweke lan kanggo Itziar kanggo njupuk sawetara menit metu saka jadwal sibuk dheweke kanggo nulung kula.

Itziar Miranda - Wawancarasta

  • SASTRA SAIKI: Sampeyan wis nggabungake karya minangka aktris kanthi nulis sawetara taun saiki lan sampeyan wis ngrilis koleksi Miranda lan Miranda y Tato, kanthi pesen babagan pembangunan lestari. Saka endi ide kanggo nggawe dheweke? 

ITZIAR MIRANDA: Gagasan koleksi Miranda muncul saka kudu bali menyang lanang lan wadon heroines kang wis depriving kita. Kita temen maujud sing wanita cocog ing sajarah padha rampung silenced lan kita perlu kanggo duwe referensi wadon. Perlu banget kanggo ngluwari wong-wong mau. Ing tangan siji, kanggo inspirasi bocah-bocah wadon ing mangsa pribadi lan profesional lan, ing liyane, kanggo lanang kanggo ndeleng wanita ing panggonan panguwasa lan nggawe. Iku apik banget kita diterjemahake menyang pirang-pirang basa lan saka ing kono teka koleksi anyar.

Miranda (protagonis saka rong koleksi kasebut) saya tambah akeh lan uga prihatin lan keterlibatan karo jagad lan kabeh sing ana ing saubengé. Bebarengan karo adhine Tato, dheweke bakal entuk sewu kekacauan kanggo nyoba nggawe jagad iki dadi papan sing luwih adil. Tanpa sadhar, dheweke bakal perang supaya 17 gol pembangunan sustainable wis ketemu saka agenda 2030.

  • AL: Kepiye carane golek wektu kanggo nulis?

IM: Aku nulis sadurunge aku menyang shoots, bab 4 utawa 5 esuk. Banjur aku mbenerake ing wayah wengi utawa ing antarane urutan.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

IM: Aku maca kanggo Roald Dahl, Enid Blyton, Christine Nostler... Aku ora ngelingi crita pisanan amarga ing omah kita nulis akeh. Ibu kita minangka panulis lan kita niru dheweke saka umur enom banget nyipta crita kita dhewe. Nanging aku elinga pisanan buku puisi diterbitake. Iku ing 2nd saka BUP matur nuwun dhumateng guru sastra kula, panyerat Mercusuar Agustin.

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

IM: Iku mokal. Aku maca compulsively supaya aku duwe atusan. Nanging saiki aku maca lan maca maneh Tanpa wates ing alang-alang, saking Irene Vallejo ingkang kula tresnani.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

IM: Nalika aku isih enom aku ngimpi main dadi aktris Andrea, protagonis saka Nada dening Carmen Laforet.

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

IM: Meneng.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

IM: Ing esuke ing sandi pawon.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

IM: Aku ora seneng fiksi ilmiah lan medeni todo.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

IM: Aku maca riyaya asmara, dening Charles Baxter. Lan nulis ... Aku ora bisa ngomong apa-apa, nanging aku miwiti a proyek enak. ngimpi.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

IM: Aku wis manggon moments saka akeh kasusahan karo pandemi lan kabeh sing kedadeyan, nanging koleksi Miranda y Tato lan, utamane, kolaboratore, Walikota Federico Zaragoza, Eva Saldaña, saka Greenpeace, Marta Cañas, saka Doctors Without Borders, Father Ángel, Federico Buyolo… injeksi optimisme brutal. Aku mikir kita sinau akeh. Wis pirang-pirang taun kepungkur, dheweke ora seneng ujar manawa koleksi Miranda minangka feminis lan saiki didol kanthi alasan kasebut. Lan padha uga kanggo kelestarian lan ngrawat planet. Kita liyane lan liyane setya. 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.