Elizabeth Garzo. Wawancara karo penulis kamar Dafne

Fotografi: Isabel Garzo. Sopan saka penulis.

Elizabeth Garzo Dheweke duwe gelar Jurnalisme lan wis kerja minangka kepala komunikasi, koordinator editorial lan editor. Dheweke uga penulis lan saiki duwe novel katelu ing lengen, kamare Daphne. Matur nuwun sanget wektu lan kebecikan kanggo yaiku Interview ing ngendi dheweke ngandhani babagan dheweke lan sawetara topik liyane.

Isabel Garzo—Wawancara

  • KAPUSTAKAN SAIKI: Sampeyan penulis kamare Daphne. Apa sing sampeyan ceritakake babagan lan babagan endi ide kasebut?

ISABEL GARZO: Es salah sawijining novelku sing paling intim amarga ana akeh topik sing menarik kanggo aku. Salah sijine yaiku kekuwatan basa, carane milih sawetara tembung utawa liyane bisa nemen ngganti cara kita ndelok kasunyatan. Kanggo nggambarake tema kasebut, aku sijine karakter ing a kahanan dystopia: Panggonan sing dilarang kanggo namtokake subyektifitas ing tembung, ing ngendi ana kecenderungan obyektivitas absolut lan kabeh sing ora dikonfirmasi dening wong liya ora nyata. Apa kaluwihan eksperimen kasebut? Iku titik wiwitan saka kamare Daphne, sanajan dheweke uga ngomong babagan topik liyane kayata katresnan, ing BUSQUEDA de kita Identitas minangka individu lan perjuangan sing terus-terusan karo apa sing dikarepake saka kita.

  • TO THE:Sampeyan bisa bali menyang buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

IG: Sawise crita klasik sing nggawe dhasar kanggo imajinasi fiksiku, wacan pisananku mesthi buku anak saka Mari-Sun, guru padesan (dicithak kira-kira taun 1943, sing isih ana lan kalebu lisensi gerejawi lan nihil ngalangi ditandatangani dening sensor). Padha saka mbah Aurorasing dadi guru. Sawise iku, aku guess aku pindhah menyang crita gambaran saka Asterix lan Obelix.

Sanalika kaya kanggo bab pisanan aku nulis, Aku ora ngelingi persis nanging aku seneng (lan aku seneng) akeh nggambar, mula crita paling tuwa sing daksimpen yaiku sing aku kirim menyang kontes seni. crita ilustrasi ing sekolah. Crita pisanan sing diterbitake ing karya gabungan yaiku Tlaga, sing menang lomba crita cekak saka UNED; Y buku pisananku mung buku crita Ngitung nganti sepuluh (2010).

  • AL: Panulis kepala? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman. 

IG: Aku luwih akeh karya tinimbang panulis. Yen aku nyoba nyebutake "penulis kepala"ku, aku rumangsa dadi tukang ngapusi, amarga aku mikir yen duwe hak nyebut dheweke, aku kudu maca kabeh karyane utawa ngerti kabeh babagan dheweke. Iki minangka upaya kanggo nggawe dhaptar buku sing ora lengkap lan acak sing aku seneng banget: Middlesex dening Jeffrey Eugenides, rembulan, S Palace dening Paul Auster, uripku sayang dening Alice Munro, Praupane sesuk dening Javier Marías… Lan aku arep sebutno murakami sanajan ana persetujuan meh universal kanggo ngritik, amarga iku uga wis referensi kanggo kula lan amarga iku pantes sawetara saka mayuta-yuta sing maca ngakoni yen kita maca.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

IG: nggawe, ora ana. Iku kaya takon wong "Apa anak wong liya sing pengin sampeyan duwe?"

Kanggo ngerti, Akeh. Apamaneh sing ora kekinian, soale aku tambah penasaran. Para protagonis saka Soft iku wengi saka Scott Fitzgerald, mung kanggo lounging jejere wong ing pantai lan admiring rasukan tiyang istri; Catherine de Dhuwur Wuthering; Jack lan Aliena de Pilar bumi...

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

IG: Aku rumangsa ora duwe hobi babagan maca. Dene tulisane, Aku tansah nulis fiksi ing kertas. Banjur aku digitalisasi. Iki carane aku beda-beda support karo jinis liyane saka teks sing aku nulis kanggo alasan profesional, lan mbantu kula kanggo ngganti ndhaftar.

Uga, aku mikir yen nulis ing kertas duwe akeh kaluwihan. Iku mbantu aku dadi luwih kreatif amarga ngidini aku nggawe sambungan, gambar lan diagram; Iku relaxes kula lan mbantu konsentrasi.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

IG: Aku loro banget nalika aku lelungan. Aku seneng maca lan nulis ing panggonan transit kayata bandara, stasiun utawa mobil subway. 

Aku duwe preferensi kanggo nulis ing panggonan sing aku ora bakal bali, kaya cove sepi utawa kamar hotel. Aku banjur ngrasakake kesempatan unik sing kudu aku manfaatake, kaya-kaya inspirasi sing bisa ditemokake ing papan kasebut beda karo wong liya.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi?

IG: Minangka maca, aku nggunakake saka wektu kanggo wektu genres sing aku ora bakal dianggep minangka penulis (aja ngomong ora tau) kayata humor, novel grafis, novel sejarah, puisi utawa esai. 

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

IG: Aku maca buku saka kanca sing aku bakal nuduhake kumpul sastra ing sawetara minggu. Judule Menehi kabeh aku duwe lan panulise yaiku Adrian Pinar. Aku gabungke karo sing padha ilang, saka Cristina Onoro, crita babagan kamanungsan sing dicritakake saka sudut pandang wanita. Luwih saka sepisan aku wis loro miwiti, kaya saiki, amarga aku maca sing paling kandel ing omah lan sing paling entheng teka karo aku mlaku-mlaku.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

IG: Pitakonan babagan lanskap penerbitan luwih becik dijawab dening editor utawa agen. Aku ndeleng bagean cilik saka kahanan global. Kesanku yaiku kompetisi kasebut nggegirisi lan akeh gangguan, mula tantangan nyata kanggo para wartawan, penjual buku lan penerbit yaiku nyilem menyang segara proposal iki lan bisa nylametake apa sing ana regane.

Minangka writer, rolas taun kepungkur aku mutusaké kanggo nerbitaké a kumpulan crita sing asline ora ditulis kanggo publikasi. Banjur teka telung novel (Aturan lali, Makhluk sing ora umum y kamare Daphne). Kabeh mau diwiwiti saka kudu nyritakake babagan sing luwih saka tujuan publikasi. Sing teka mengko: yen aku marem karo asil, aku bakal golek penerbit sekutu kanggo mbantu aku nuduhake crita karo wong-wong sing bisa kasengsem.

Proses kasebut ora gampang. Kaya sing wis dakkandhakake, ana akeh gangguan, sawetara sumber daya lan sawetara kesempatan. nganti saiki, Nanging, Aku wis begja: Penerbit sing wis nerbitake buku-bukuku wis nambani wong-wong mau lan ing saben wong aku wis bisa munggah langkah ing karir sastra.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

IG: Sensasi sing kita lakoni mesthi ana ing kaca ngarep, sanajan katon didaur ulang lan ora bisa dingerteni. Mangkono uga ono sing wayahe saiki pengaruhe ing crita mangsa salah siji cara utawa liyane. Nanging aku ora bakal ujar manawa positif. Ora sejuta buku sing diilhami dening dheweke bakal nggawe perang bermanfaat.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.