Francisco de Quevedo. Pengetan sedane. Sonnet

Dina apa wae dina sing apik kanggo ngelingi lan maca Don Francisco de Quevedo lan Villegas, salah sawijining panulis sing misuwur ing Umur emas lan kabeh kaping. Nanging dina iki ana sebab sing luwih gedhe kenapa a mengeti anyar sedane ing 1645. Ana ing Villanueva de los Bayi, kutha La Mancha sing apik cedhak karo aku, ing kana dheweke dikubur. Dadi ana s ikipilihan saka 7 sonnet.

Sonnet

DEFINING LOVE

Iku kobong es, geni sing beku
iku tatu sing lara lan ora bisa dirasakake,
iku apik ngimpi, saiki ala,
istirahat cekak banget.

Iki minangka pengawasan sing menehi perhatian,
pengecut kanthi jeneng wani,
mlaku sepi ing antarane masarakat,
katresnan mung tresna.

Iki minangka kebebasan sing dikunjara
sing tahan nganti parasit pungkasan,
penyakit sing tuwuh yen ditambani.

Iki bocah Cinta, iki jurang sampeyan:
deloken kekancan apa sing bakal diduweni karo apa-apa
wong sing nalisir awake dhewe ing kabeh perkara.

IKI DINAMIS DINAMIS, ESOK KANGGO EARTH ...

Wingi dadi impen wingi, sesuk nduwe tanah.
Sakedap sadurunge ora ana apa-apa, lan sawise ngrokok!
Lan ambisi takdir, lan aku ngira
mung arahake pager sing nutup aku!

Pertempuran singkat perang sing penting,
kanggo pertahanan, aku bebaya gedhe,
lan nalika nggunakake senjata,
kurang awak sing ngubur aku dadi tuan rumahku.

Wis ora wingi maneh, sesuk durung teka;
dina iki kedadeyan lan saiki ana, kanthi gerakan
sing ndadekake aku mati.

Pacul iku wektu lan wektu
sing kanggo mbayar pain lan perawatan
padha nggali monumenku kanggo urip.

DEFINISI KASIH

Ngemis dheweke? Nyepelekake aku? Tresna marang dheweke
Nututi dheweke? Fend? Nyekel? Nesu?
Pengin lan ora pengin? Supaya sampeyan tutul
wis ewu mbujuki tenan?

Wis apik? Coba copot?
Perang karo tangane lan nesu?
Ngambung dheweke sanajan dheweke lan nesu?
Coba, lan ora bisa, murub aku?

Kandhani keluhan aku? Tegur rasane aku?
Lan pungkasane, menyang papan pamulangan kesusu,
mandheg mrengut? Tampilake ora njijiki?

Ngidini aku nyopot klambi?
Temokake resik lan pas banget?
Iki katresnan lan sisane ngguyu.

ING GOLEK Golek TRANQUILITY ING LOVE

Aku menehi rangkulan kanggo bayangan buronan,
ing impen nyawa kawula kesel;
Aku bengi gelut dhewean wengi lan awan
karo goblin sing dak genggem.

Nalika aku pengin dasi luwih akeh,
lan ndeleng kringetku, dheweke nolak,
Aku bali kanthi kekuwatan anyar,
lan tema kanthi katresnan ngrusak aku.

Aku bakal males karo gambar sing ora ana gunane
sing ora ninggalake mripatku;
Ngolok-olok aku, lan saka ngolok-olok aku mlaku kanthi bangga.

Aku wiwit ngetutake dheweke, aku kurang energi,
lan kepiye carane dakkarepake,
Aku nggawe eluhe mili ing kali.

Karo conto nuduhake FLORA sing ringkes
SANG CANTIK, ORA GOLEK

Pemuda taun iki, sing ambisius
isin kebon, sing dadi jelmaan
wangi ruby, dijupuk cendhak,
uga taun anggepan sing apik:

ostentasi subur mawar,
déwa lapangan, lintang pager,
wit almond ing kembang salju dhewe,
apa sing diantisipasi kanggo panas osa:

teguran, oh Flora! bisu
kaendahan lan kebanggaan manungsa,
sing tundhuk karo ukum kembang.

Umur sampeyan bakal kliwat nalika sampeyan mangu,
wiwit wingi sampeyan kudu getun sesuk,
lan kasep, lan kanthi rasa sakit, sampeyan bakal wicaksana.

Bandingake pidato tresnane karo
OF STREAM

Bengkok, ora rata, alus lan banter,
kowe meneng-menengan mlebu ing kembang,
nyolong stream saka heats,
putih ing umpluk, lan pirang kaya emas.

Ing kristal sampeyan mbuwang harta karun,
Plectrum cair kanggo deso desa,
lan nyetel nganggo tali nightingales,
sampeyan ngguyu dadi gedhe, aku nangis.

Kaca ing sajian lucu,
seneng sampeyan lunga menyang gunung, lan cepet
abu-abu frothy karo moan.

Ora liya ati sing ati-ati,
menyang kunjara, nangis wis teka,
ceria, ora sengaja lan manteb ing ati.

LAMENTASI LAN POSTERIOR
RASA KASIH

Aku ora nuwun sewu kanggo mati, aku ora nolak
rampung urip, aku uga ora pura-pura
manjangan pati iki, sing wis lair
ing wektu sing padha karo urip lan ati-ati.

Nyuwun ngapunten nilaraken papan dununge
awak sing semangat tresna wis sabuk,
sepi ati tansah ing
ngendi kabeh katresnan mrentah dadi.

Tanda menehi geni saya langgeng,
lan saka sejarah sing nyenengake banget
nangisku sing lembut bakal dadi panulis.

Lisi, kenang-kenangan dakcritakake,
Ya, aku nandhang kamulyan sampeyan,
nyebut kamulyan nalika nandhang siksa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.