Rodha wektu

Rodha Wektu.

Rodha Wektu.

Rodha wektu (WoT kanggo singkatan ing basa Inggris) yaiku kisah fantasi epik sing digawe dening panulis Amerika James Oliver Rigney, Jr. Bener, penulis mlebu Rodha Wektu kanthi jeneng samaran Robert Jordan lan proyeksi awal yaiku ngasilake enem buku. Nganti saiki judhul kalebu 16 cicilan, prekara cekak lan teks data.

Pangembangan plot kabeh WoT mbutuhake luwih saka telung dekade kerja. Sanajan rilis buku pisanan, Mripat jagad, diprodhuksi ing taun 1990, versi wiwitane wiwit taun 1984. Kajaba iku, volume pungkasan rampung dening Brandon Sanderson, amarga Oliver tilar donya ing taun 2007 tanpa bisa ngrampungake buku pungkasan. Nanging, dheweke menehi cathetan lan instruksi sing akeh kanggo ngrampungake tugas kasebut.

Babagan panganggit, Robert Jordan

Robert Jordan minangka salah sawijining jeneng samaran sing paling digunakake dening James Oliver Rigney, Jr. ing karya sastra. Dheweke uga mlebu kanthi julukan Jackson O'Reilly lan Reagan O'Neal. Lair ing Charleston, South Carolina, tanggal 17 Oktober 1948, Oliver kabukten dadi kewan maca nalika isih cilik.

Malah - miturut sawetara sedulur - ing umur limang taun, James cilik wis maca buku saka panulis hebat kayata Mark Twain lan Jules Verne. Saka 1968 nganti 1970, Yordania dadi Angkatan Laut Amerika Serikat minangka penembak helikopter ing rong tur ing Vietnam. Ekspedisi kasebut nggawe dheweke nampa macem-macem dekorasi militer, kalebu Star lan Salib Gangsa.

Karir ilmiah lan langkah kaping pisanan ing literatur

Sawise bali saka Vietnam, dheweke sinau fisika ing La Citadela, Universitas Militer South Carolina. Sawise lulus, dheweke kerja dadi insinyur nuklir kanggo Angkatan Darat AS. Tulisan pertamane diwiwiti wiwit taun 1977; sawetara taun mengko dheweke wiwit nyiyapake konsep pisanan saka Rodha wektu, dipengaruhi mitologi Hindu.

Ing jeneng samaran Chang Lung, dheweke nggawe sawetara sandiwara. Kaya sing ditulis Reagan O'Neal Sang Sang Fallon, Bangga Fallon y Warisan Fallon. Kajaba iku, dheweke mlebu Cheyenne raiders (1982) kanthi julukan Jackson O'Reilly. Kajaba iku, Robert Jordan minangka panulis seri Conan wong barbar. Bukune dianggep minangka baluweng kamanungsan.

Urip pribadi

Oliver mesthi dadi penggemar sejarah, utamane sing ana gandhengane karo Charleston lan militer. Hobi - ditampilake ing karakter ing akeh tulisane - yaiku mburu, angling, pelayaran, biliar, poker, lan catur. Salajengipun, piyambakipun nyatakaken piyambakipun minangka Episkopal lan Freemason. Garwane, Harriet McDougal, kerja bareng karo Oliver kanggo nyunting bukune.

James Oliver Rigney Jr.

James Oliver Rigney Jr.

Ing taun 2006, Yordania ngumumake marang para pandhereke manawa dheweke nandhang penyakit getih langka, amiloidosis jantung. Senadyan duwe optimis babagan kesehatan, dheweke tilar donya tanggal 16 September 2007. Sajrone pirang-pirang wulan sadurunge seda, dheweke menehi instruksi tertulis kanggo ngrampungake buku pungkasan Rodha wektu. Nanging, pungkasane 3 volume kirim mortem.

Dhaptar buku Rodha wektu

  • Mripat jagad (1990).
  • Tangine para pahlawan (1990).
  • Naga mbalekake maneh (1991).
  • Bayangan munggah (1992).
  • Langit kobong (1993).
  • Gusti lam (1994).
  • Makutha pedhang (1996).
  • Lakune keris (1998).
  • Jantung musim salju (2000).
  • Prapatan ing wayah surup (2003).
  • Piso impen (2005).
  • Badai (2009). Novel kirim mortem, rampung dening Brandon Sanderson.
  • Menara tengah wengi (2013). Novel kirim mortem, rampung dening Brandon Sanderson.
  • Kenangan cahya (2014). Novel kirim mortem, rampung dening Brandon Sanderson.
  • Musim semi anyar (2004). Prequel

Liyane saka buku James Oliver Rigney

  • Warisan Fallon (1981).
  • Bangga Fallon (1982).
  • Conan bek (1982).
  • Conan sing ora bisa dikalahake (1982).
  • Conan sing menang (1983).
  • Conan sing ora dikalahake (1983).
  • Conan sing ngrusak (1984).
  • Conan sing megah (1984).
  • Conan sing menang (1984).
  • Conan: raja maling (1984).
  • Sang Sang Fallon (1995).

Sinopsis saka Rodha wektu

Robert Jordan negesake ing wiwitan volume saga:

«Roda wektu ganti, wektu teka, kliwat lan tinggalake kenangan, sing dadi legenda. Legenda kasebut musna, dadi mitos, lan uga mitos kasebut wis lali sadurunge sadurunge lan kedadeyan sing katon tuwuh maneh. Ing wektu sing diarani nomer telu dening sawetara wong, wektu sing cedhak, wektu sing suwe saya suwe, angin saya gedhe. Angin dudu wiwitan, amarga ora ana wiwitan utawa pungkasan nalika muter terus Wheel of Time. Nanging iku wiwitan.

Wiwitane

En Musim semi anyar —Pratelukan kanggo seri kasebut- nyritakake babagan rinci babagan Perang Aiel lan pambocoran kelairan Naga maneh dening sawetara Aes Sedai. Sejatine, kedadeyan-kedadeyan sing ana gandhengane karo saga kasebut kedadeyan rong dekade mengko ing distrik negara Andor: Dua Kali.

Nggoleki Reborn Naga

Ing buku pisanan, Moiraine (wong Aes Sedai) tekan lapangane Emond bebarengan karo penjagae Lan. Dheweke wis ngerti babagan telusuran sing ditindakake para peladine Sing Peteng sing kuwat kanggo bocah lanang sing manggon ing kana. Moiraine mutusake njupuk telung nom-noman - Perrin Aybara, Matrim Cauthon, lan Rand al'Thor - amarga dheweke ora bisa ngidentifikasi sapa sing dadi Naga sing dilahirake maneh.

Tujuane Moiraine yaiku supaya dheweke ora adoh saka Agen Bayangan lan mlebu ing Tar Valon, kutha Aes Sedai. Ing misi kasebut, dheweke njaluk pitulung saka kancane sing setia, Egwene al'Vere. Banjur dheweke gabung karo Nynaeve al'Meara (dowser wicaksana saka Two Rivers) lan Thom Merrilin, minstrel desa.

Kutipan Robert Jordan.

Kutipan Robert Jordan.

Para mukmin lan wong-wong sing ora precaya

Saka volume kaping pindho saka saga, paraga utama dipérang dadi klompok kanggo ngrampungake misi sing beda kanggo ndhukung Dragon Reborn. Ora jarang para protagonis kepeksa lelungan adoh ewonan kilometer. Kanggo tujuan utama yaiku nyawijikake kerajaan kanggo ngalahake tentara lan kekuwatane Sing Peteng.

Nanging, dudu tugas sing gampang. Apamaneh amarga akeh panguwasa sing wegah menehi kamardikan. Kajaba iku, ana macem-macem agama, klompok anarkis lan sekte sing nyulitake integrasi. Sing paling relevan yaiku:

  • The Children of Light, fanatik mamang babagan ramalan.
  • Seanchan, klompok keturunan saka pemukiman sing ditinggalake kekaisaran Artur Hawkwing.
  • Faksi ing Sedes Aes ora setuju babagan cara ngobati Reborn Naga.

Tarmon Gai'don, ramalan kasebut

Tarmon Gai'don minangka istilah sing asale saka Kristen "Armageddon." Babagan perang pungkasan antara Shai'tan lan Dragon Reborn nalika bala masing-masing bentrokan ing saindenging jagad. Acara lan kejutan saka Piso impen lan Badai dheweke minangka pambuka kanggo perang apokaliptik iki. Kang, dicritakake ing bab siji ing Kenangan cahya.

Sawetara kasunyatan babagan saga

"Colossal" minangka tembung paling apik sing bisa diterangake Rodha wektu. Crita sing jembar lan tliti sing digawe dening Robert Jordan iki udakara luwih saka patang yuta tembung! Kasunyatane, Wikipedia nyathet saga iki minangka sing paling akeh digawe. Dawane mung sebanding karo pirang-pirang trilogie lan alam semesta rumit sing digawe dening Mercedes Lackey lan LE Modesit.

Kajaba Kenangan cahya, bab saga duwe rata-rata nem ewu tembung. Masing-masing minangka crita sing sugih banget ing plot gedhe Yordania. Kasunyatane, tulisane nuduhake bab-bab kasebut luwih dawa lan luwih rumit. Amarga alasan iki, Rodha wektu kudu ditonton kanggo penggemar fantasi epik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.