Ahli waris. Tinjauan Novel Paling Anyar Jo Nesbø

Oktober pungkasan novel paling anyar Jo Nesbø diterbitake, Ahli waris, kualifikasi sui generis saka asli Putrane sing Abang lan Ireng wis ditarik saka lengen klambi. Aku ngomong sethithik babagan dheweke ing artikel iki wulan Agustus Saiki aku wis rampung rereging sandi edisi iki ing basa Spanyol lan ditambahi kesanku kanggo paroki sing kecanthol ing bapakne Harry Hole.

Ahli waris

Sonny lofthus Dheweke wis dikunjara suwene sepuluh taun suwene. Dheweke wis umur telung puluhan nanging katon luwih enom. Kang kecanduan heroin lan guru aura kanggo para tahanan liyane, dheweke tampil lan magnet sing narik kabeh wong. Nanging uga kabeh wong, saka sipir rusak kanggo Twin, Hobi lan perdagangan umum narkoba ing Oslo, luwih milih magnet lan pengaruh kasebut tetep dikunjara nganti urip. Lofthus iku apik scapegoat kanggo ngisi pirang-pirang kriminal amarga wis kecanthol.

Simon Kefas Dheweke dadi polisi veteran lan wis trampil. Dibuwang saka Kadurjanan Ekonomi amarga wis bisa ngalahake perjudian, dheweke tetep ngadeg ing Rajapati, nanging atasane luwih seneng ora rame. Katresnan lan pengabdian sing mutlak kanggo garwane uga dijaga, liya, luwih enom lan kanthi serius masalah sesanti sing nggawe dheweke wuta. Dadi dheweke gelem nindakke APA kanggo dheweke.

Los dos dheweke bakal nyebrang dalan sawise wahyu sing ora dikarepake saka tahanan menyang mistik Lofthus babagan sedane (mesthine bunuh diri) bapake. Dadi Sonny uwal saka kunjara nalika mateni kabeh weker. Amarga dheweke gelem males dendam lan, utamane, menehi keadilan sanajan dheweke mbebasake korban dhisik. Ing males ukum, sing ora kepencut nanging nghias kanthi cara sing apik lan perasaan kraton, sampeyan bakal ketemu Martha, ditugasake ing pusat resepsi kanggo pecandu narkoba. Ora prelu nyebrang uga el amor.

Nanging bisa uga cara kabeh dheweke wis ketemu sepisan.

Ora, dudu Harry Hole

Dheweke isih takon-takon, malah sing paling ora ngerti babagan paroki nesboadicta. Aku uga ora mlebu Macbeth amarga alesan sing jelas. Lan uga ora bakal ana ing rong novel independen liyane sing isih bisa diterbitake kanggo Nesbø, sing luwih cekak lan uga ireng kayane romantis (dakkandhakake): Getih ing salju y Srengenge tengah wengi. Aku negesake, aku ora wani nerjemahake mengko mengko sing Abang lan Ireng teka banjur ngerti, sapa ngerti.

Dadi ayo padha ninggalake HH lawas sing apik dhewe, dheweke wis cukup karo 11 judhul macem-macem doggie lan sing bakal ndemek dheweke ing 12 taun nalika bali musim panas ngarep. Lan kabeh amarga ...

… Ya ana Jo Nesbø

Kanthi tembung liya, panganggit ngungkuli watak sing paling luhur, wong sing mutusake utawa ora bakal nulis bab dheweke kapan wae lan dheweke kepengin, wong sing ing sawijining dina tangi arep mateni dheweke saiki utawa welas karo para pamiarsa sing seneng karo HH lan tetep tetep urip. Panulis sing, yen sampeyan wis kepincut karo pulisi kasebut kaya sing ditresnani, tetep setya karo gayane, tema dhasar lan bola-bali. Kaya ing Ahli waris.

Isih ana penulis sing nyritakake kaya ora ana wong liya saka macem-macem sudut pandang, sanajan kethèk pungkasan kanggo karakter tersier. Sapa sing kepengin weruh lan takon babagan sampeyan ala, apik, katresnan, pain, resiko, sukses lan gagal, sangsara, ilang utawa pati kanthi sewu siji cara. Filosofi lan nggunakake pengalaman, nanging kanthi ukuran sing bener lan nggunakake akeh kulit. Awas kanggo nglirik sopir taksi maneh, guild dheweke ana ing sawetara wektu. Dheweke wis ngurmati wong-wong mau Øystein, kanca HH sing hebat banget. Mangkene Pelle, sopir taksi kanthi crita kapitunan liyane sing nulungi Sonny nalika teka lan lunga ing Oslo.

Lan sing paling penting isih ana panulis bisa nggawe sampeyan empati karo sing paling ala, kesalahan, kegagalan lan piala, kodrat manungsa. Mengkono karo HH, nanging uga ing kene karo Sonny Lofthus lan Simon Kefas, loro-lorone duwit receh sing padha, siji kanggo kabeh kanggo mbales utawa ngluwari awake dhewe, uga awake dhewe. Nanging empati sing paling katon yaiku ing paraga wanita, utamane ing Martha, sing ngorbanake kabeh rasa tresna marang Sonny, sejatine tukang pembunuh, sing ora bisa mbayangake nanging ora bisa ngindhari dheweke.

Crita katresnan

Kayane rasane nalika dakwaca kaping pisanan ing Inggris. Katresnan ing kabeh cara saka romantis nganti bapak-anak. Ayo eling: judhul asli yaiku Putrane, lan mula dheweke nyebut protagonis novel kasebut bola-bali. Bapake penting banget kanggo dheweke, nanging uga kanggo Simon Kefas.

Ya, ana obat, pakunjaran lan fauna, klise abadi saka novel kriminal, corak merek omah Nesbø manawa pamaca sing paling akeh trampil ora kaget maneh amarga kita wis nyekel. Nanging dheweke apik banget lan ditulis kanthi gaya unik saka band Norwegia cilik iki sing nganti saiki sampeyan matur nuwun.

Kita ora ngukum wong amarga dheweke ala, nanging amarga njupuk keputusan sing ala kanggo pakaryan kasebut. Moral dudu barang sing dikongkon saka swarga, ana sing langgeng, iku mung aturan sing bisa nguntungake. Lan wong-wong sing ora bisa ngetrapake aturan kasebut, pola prilaku sing ditampa, ora bakal bisa nglakoni amarga ora duwe kabebasan bebas. Kaya kita liyane, para penjahat nindakake apa wae. Dadi sampeyan kudu ngilangi supaya ora ngasilake lan nginfeksi komplotan karo gen kanggo tumindak negatif.

Apa pungkasane? Ya, iku paling logis. Apa paraga kasebut duwe empati? Ya, "apik" lan "ala" amarga dheweke mesthi nggawe dheweke kaya sampeyan, yen sampeyan bisa dadi sisihane, dheweke seneng-seneng. Ing kene medeni lan misterius Kembar minangka inkarnasi ala sing sampurna kaya ing Hecate maskulin ing Macbeth nesbonian, utawa ing Nelayan de Getih ing salju. Utawa kaya mungsuh sing paling ala, Harry Hole, kaya sing nistha lan ditresnani Mikel Bellman.

Lan "wong lanang sing apik" kasebut isih dadi pahlawan anti-romantis. Mangkene Sonny lan simon ing bagean sing padha. Nanging bakal uga Olav saka Blood ing salju lan Jon de Srengenge tengah wengi. Malah Plug, protagonis sing cilik lan ora sah ing politik novel bocah. Dheweke mung Materi anyar. Ayo Harry Lubuk makutha piramida kasebut? Setuju. Nggawe mung siji? Ora.

Dadi ...

yen seneng Jo Nesbø, sampeyan mung kudu maca. Apa sampeyan luwih seneng karo HH? Sampurna Nanging yen ngono aja nganti salah siji bukune.

-Napa ora? Apa sampeyan wis ngomong yen sampeyan tresna karo dheweke?

-Ora. Apa aku kudu nindakake?

-Sawetara jam. Kaping pirang-pirang dina. Pikirake minangka oksigen. Ora bakal gagal rasane enak. Aku tresna sampeyan Aku tresna sampeyan. Coba lan sampeyan bakal bisa ndeleng apa sing dakkandhakake.

[...]

"Kepiye ... kepiye sampeyan ngerti yen ana wong sing tresna karo sampeyan, Pelle?"

"Iki minangka bab sing dingerteni." Iku jumlah kabeh prekara cilik sing sampeyan ora bisa nunjuk. Katresnan sampeyan kaya uap padusan? Sampeyan ora bisa ndeleng saben drop drop, nanging dadi luwih anget. Lan dadi udan. Lan ngresiki sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)