Charles Baudelaire. 5 puisi kanggo mengeti ulang tahun sampeyan

Charles Baudelaire, pujangga, novelis, kritikus seni lan salah sawijining benteng budaya Prancis sing hebat, Aku lair dina kaya dina iki ing Paris taun 1821. Dheweke dianggep minangka bapak puisi modern lan karya referensi yaiku Kembang ala, diterbitake ing 1857. Dina iki aku milih 5 geguritan kanggo maca ing memori sampeyan.

5 geguritan

Pandongane wong kapir

Aja nganti geni sampeyan mati;
Anget atiku tuli,
Voluptuousness, siksa kejem!
Diva! panjaluk exaudî!

Dewi ing awang-awang sumebar,
Geni saka lemah,
Rungokake jiwa sing boroske
Sing ngundakake lagu wesi kanggo sampeyan,

Voluptuousness, dadi ratuku!
Jupuk Topeng Duyung
Digawe saka daging lan brokat,

Utawa tuang cita-cita sampeyan sing jero
Ing omben-omben sing ora ana bentuk lan mistik,
Voluptuousness, phantom elastis!

Rusak

Ing sandhinge aku tanpa istirahat, Iblis gelisah;
Ing sacedhake armadaku kaya hawa sing ora bisa dilalekake;
Aku ngulu lan ngrasakake paru-parine saya kobong
Kepinginan kanggo ngisi dheweke salah lan tanpa wates.

Kadhang kala, amarga sampeyan ngerti tresnaku kanggo Seni,
Saka penampilan wanita sing paling seductive,
lan nggunakake alesan nylametake
Lambeku biyasa nyaring saringan.

Ora adoh saka pandelenge Gusti Allah, dheweke njupuk aku kaya iki,
Panting lan dibatalake amarga lemes, menyang tengah
Saka dataran kebosaan sing jero lan sepi,

Lan mbuwang ing ngarepku, kebingungan,
Klambi lan tatu sing diwarnai,
Lan aparat getih sing urip ing Karusakan!

Aku isih durung lali ...

Aku durung lali, cedhak karo kutha,
Omah putih kita, luwih sepi,
The Stucco Pomona lan Aphrodite Kuno
Ndhelikake modesty ing godhong langka,
Lan srengenge, ing wayah surup, padhang lan luar biasa
Sing ana ing mburine gelas kasebut pecah,
Katon, murid gedhe ing langit penasaran,
Kanggo mikir nedha bengi sing dawa lan sepi,
Ngaturake bayangan sing elongated sing apik
Ing buta twill lan taplak meja sing apik.

Alegori

Dheweke wanita ayu lan apik,
Sing nyeret rambut menyang anggur.
Cakar katresnan, racun saka den,
Dheweke slip tanpa nembus kulit granit sampeyan.
Dheweke guyon babagan pati lan debauchery:
Monster, sing tangane nglarani ati lan atos,
Dheweke mesthi ngormati, ing game fatal,
Keagungan sing kasar saka awak sing umuk.
Mlaku kaya widodari, nuduhke kaya sultana;
A iman Mohammedan nyedhiyakake rasa seneng
lan nganggo tangan sing mbukak supaya dhadha katon meneng,
Kanthi ndeleng dheweke ngajak balapan fana.
Pracaya utawa, luwih becik, ngerti, prawan tandus iki,
Nanging, prelu nalika mlebu jagad,
Kaendahan fisik kasebut minangka hadiah sing luhur
Sapa ngerti carane entuk clemency saka kabeh rasa isin.
Kaya Neraka, Purgatory ora nggatekake,
Lan nalika wancine tekan wengi,
Dheweke bakal katon pasuryan saka Pati,
Kaya bayi anyar - tanpa sengit utawa getun.

Metamorfosis saka vampir

Karo wanita kasebut, saka cangkeme stroberi
Writhing kaya ula ing antarane bara
Lan kneading dodo ing korset hard,
Ngandika tembung iki impregnated karo musk:
«Lambeku teles lan ngerti ilmu
Supaya ora eling ing sisih ngisor amben,
Aku ngeringake kabeh luh ing dodo sing menang.
Lan aku nggawe ngguyu lawas kanthi ngguyu bocah.
Kanggo wong-wong sing mikir aku siyaga lan wuda
Aku ngganti srengenge, rembulan, langit lan lintang-lintang.
Aku, wong wicaksana sing daktresnani, dadi sinau kanthi nyenengake,
Nalika aku nyedhot wong ing tanganku sing diwedeni
Utawa nalika cokotan aku ninggali dhadha,
Malu lan debauched lan rapuh lan kuat,
Sing ana ing sampul sing ngilangi emosi,
Malaekat sing ora duwe daya ilang karo aku. »

Nalika dheweke nyedhot sumsum saka balungku
lan lemes banget aku nuli marani dheweke
Kanggo ngambung dheweke maneh, aku mung weruh
Kebanjiran nanah, kulit anggur sing lengket.
Aku loro nutupi mripatku kanthi teror sing es
lan nalika aku pengin mbukak kejelasan kasebut,
Ing sisihku, tinimbang manekin sing kuwat
Kayane nyedhiyakake sumber getihku,
Potongan balung tabrakan bingung
Sing vane mbesengut saya gedhe
Utawa minangka poster, ing pungkasan wesi,
Sing nggegirisi angin ing wayah wengi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Cecilia Carchi ngandika

    Puisi Baudelsire kebak musikalitas lan akeh pengaruhe mengko panganggit sing, sanajan adoh saka tulisan iki, padha muni karo swarane.

  2.   Lucas ngandika

    Pujangga rahayu Charles Baudelaire

bool (bener)