Marquis saka Santillana. Pengetan sedane. Geguritan

A Íñigo López de Mendoza lan de la Vega kita kabeh ngerti dheweke minangka Marquis saka Santillana. Iki minangka salah sawijining sing pertama nanging paling lanang perwakilan sejarah Spanyol, kanggo karya sastra uga kanggo pihak militer. Lan ing sawijining dina kaya dina iki dheweke tilar donya ing Guadalajara ing 1458. Aku kelingan dheweke lagi nyemak urip lan karo 4 kang sonnet.

The Marquis of Santillana

Dheweke lair ing Jakarta Carrion saka Counts (Palencia) ing 1398. Dheweke putra saka Laksamana Diego Hurtado de Mendoza lan Dona Leonor de la Vega, bangsawan Asturian saka Santillana lan kulawarga negarawan lan literatur gedhe.

Bapake tilar donya nalika umur enem taun, lan dheweke uga wis seda ibune lan pamane López de Ayala sing ngurus dheweke pendidikan. Nalika isih enom, dheweke melu penobatan Fernando de Antequera ing Zaragoza lan wis misuwur minangka salah sawijining pemuda sing paling janjeni ing pengadilan Juan II. Dheweke nikah karo Catalina Figueroa, putri saka master Santiago, Lorenzo Suárez, lan salah sawijining putrane sing misuwur Kardinal Mendoza.

Duwe salah sawijining perpustakaan sing paling penting ing jamane lan mesthi dikepung karo para panulis sing menehi terjemahan terjemahan karya klasik Romawi lan Yunani. Nerbitaké ing kumpulan pertama paribasan ditulis ing Spanyol ing Ukara sing diucapake dening para wanita tuwa sawise geni.

Mengko dheweke pengin adaptasi ayat hendecasyllable menyang metrik Castilian. Ora cocog kaya sing diarepake, nanging menehi dalan kanggo para pengarang mengko. Ana ing duweke 42 Sonnets tanggal miring, tema katresnan paling lan uga babagan lakune wektu. Dheweke uga budidaya ing serranilla.

Sonnet

Adoh saka sampeyan lan cedhak care

Adoh saka sampeyan lan cedhak kanggo ngurus;
miskin kanthi bungah lan sugih susah,
gagal ngaso lan diwenehake
kasusahan, kasusahan lan wani,

wuda kanthi pangarep-arep lan anget
kasarasan banget lan katon atos,
uripku musna, drajaku elek,
pati ngoyak aku tanpa kesed.

Uga ora cukup kanggo gawe marem
ngelak koyo kekarepanku sing gedhe
Nganti saiki, aku ora nulungi aku

wong Guadïana sing lara, ora ngira.
Mung Guadalquivir sing duwe kekuwatan
kula njamin lan mung kepinginan.

Yaiku Lavina sing alus

Yaiku Lavina sing alus
ing kuil-kuil Laurençia sing dihormati,
nalika padha soleminasi heritina
wong dheweke karo kabeh wanita;

lan apa sing katon kaya kembang anyelir
ing kebon sing apik ing Florençia,
padha ndeleng mripatku kanthi gaib
gambar lan ngarsane diva,

nalika lara utawa tatu sing bisa mati
dodo ku kenek panah tresno,
sing mateni aku langsung lan menehi urip,

Aku diwaca, seneng utawa seneng.
Aku seneng nglampahi denda,
kobong karo geni aku ngaso ngaso.

Situs tresna karo artileri gedhe

Papan katresnan karo artileri gedhe
Aku ndeleng awakku, lan kanthi kekuwatan sing gedhe banget,
lan ora nate nindakake ing wayah wengi lan awan,
ing pikiranku suspense iki

gelut, kanthi terus-terusan
Aku wis duwe luwih saka cukup, Maguer aku mbela dhewe.
Ya, apa sampeyan mikir, utawa urip sedhihku,
sing ora bisa digayuh sanajan aku mikir?

Pasukan mayit saka Simson,
uga katresnaning Dewa sing agung,
Otak Salomo ora ngerti,

nin Hercoles gagal banget dino
dheweke bisa nolak tekanan kasebut;
dadi kanggo mbela aku kegagalan indino.

Nalika aku ndeleng makhluk alus

Nalika aku ndeleng makhluk alus
yen langit, miturut alam
padha mbentuk, menehi rejeki sing apik,
titik lan wektu sing dadi luwih kaendahan

padha nuduhake kaendahane,
wis mung puji yaiku kemurnian;
nanging aku banjur nolak sedhih sing padha

lan aku wiwit sambat babagan kaanane.

Sing ora kaya Thedeo sing ala,
uga dheweke ora nindakake tumindak kaya Achila lan Potino,
menteri palsu sampeyan, Ptholomeo.

Dadi aku nangis jasa sing ora pantes
lan demam edan, uga apa sing dakdeleng
yen aku kesel lan ziarah.

Sumber: Cervantes Virtual


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Carlos Carrillo G. ngandika

    Aku minangka panulis lan jagad puisi mesthi dakpilih, amarga puisi iku urip lan dalan lan katresnan.

  2.   Diana ngandika

    Aku matur nuwun marang guru-guru sing ngerti carane nggugah kekarepan kita supaya ngerti basa sing apik saka oyot kasebut ... Ngomong

bool (bener)