Lord Byron. Pengetan kelairan. 4 geguritane.

Dina kaya dina iki 1788 nalika weruh cahya pertama George Gordon Byron, Baron nomer 6 ing Byron, ing London. Mengko dheweke bisa nggawe cahya kasebut minangka salah sawijining cahya paling padhang sing dienggo ing jamane salah sawijining pujangga Inggris paling misuwur ing kabeh jaman. Kagum ing jamane dheweke saka tanah kelairan Bécquer lan Espronceda, Byron makili kaya sawetara pahlawan lan pujangga romantis sing dikutuk klasik. Dina iki aku maca 4 geguritane kanggo ngelingi.

Apa iki

Adoh saka iku konvensional, eksentrik, kontroversial, muspra lan kontroversial, tembung sifat multiply nalika ngomong babagan. Ngalami apa sing saiki diarani Kelainan bipolar utawa sindrom manic-depressive, sawetara sing dianggep alesan amarga kapasitas puisi sing luar biasa.

Kekagumane kanggo sing paling mlarat, paling dipinggirake lan sengsara ing masarakat lan dheweke nganggep wong munafik liyane, utamane para bangsawan, sing dadi kagungane. Uga tansah mbela wong paling ringkih lan katindhes, lan dhukungane kanggo Spanyol nglawan invasi Napoleon, lan uga kanggo kamardikan negara-negara Spanyol-Amerika, wis dingerteni. Y potret corsair, bajak laut utawa filibuster minangka paradigma pesen romantis.

Katresnane sing gedhe kanggo kewan kewan, utamane segawon, uga wis ora dingerteni. Kabeh wong ngerti ukara sing misuwur sing diarani:

Saya akeh ngerti pria, saya seneng karo asune.

Dina iki Aku pengin eling ing memori sampeyan 4 geguritan iki saka akeh banget kuat lan ayu sing ditulis. Nanging Byron kudu diwaca saben dina.

Papat geguritan

Eling aku.

Nyawa kawula sepi nangis ing kasepen,
kajaba nalika atiku
manunggal karo sampeyan ing aliansi langit
gotong royong lan tresna asih.

Iki minangka nyala nyawaku kaya aurora,
cemlorot ing pager kuburan:
meh punah, ora katon, nanging langgeng ...
malah ora pati bisa noda.

Elingi aku! ... Cedhak karo kuburane
aja kliwat, ora, tanpa ndedonga;
amarga nyawa kawula ora bakal ana siksa maneh
katimbang ngerti yen sampeyan wis lali larane.

Krungu swaraku sing pungkasan. Iki dudu tindak pidana
ndedonga kanggo sing wis. Aku ora nate
Aku ora takon apa-apa: nalika kadaluwarsa, aku njaluk panjaluk marang sampeyan
yen ing kuburan sampeyan ngeculake luh.

Kucup katresnan pisanan

Ora ana fiksi asmara tipis,
Kain lapis palsu sing ditenun dening edan;
Wenehake semangat sing entek lan sumunar,
Utawa pengangkatan sing ngisi ciuman katresnan pisanan.

Ya, pujangga, dodo karo angen-angen bakal sumunar,
Semangat ing grove bakal nari kanthi semangat;
Lan saka inspirasi sing diberkahi, sonnets bakal mili,
Nanging apa bisa nate ngambung ciuman katresnan sing pertama?

Yen Apollo kudu nolak pitulung sampeyan,
Utawa sing pengin Nine kasedhiya ing layanan sampeyan;
Aja njaluk dheweke, pamit karo Muses,
Lan nyoba efek ciuman katresnan pisanan.

Aku sengit karo sampeyan, lan aku sengit karo komposisi sing adhem,
Sanajan wong wicaksana ngukum aku,
Lan sing ora sabar ora setuju;
Aku ngrangkul rasa seneng sing metu saka ati,
Detak jantung lan kabungahane minangka katresnan pertama.

Pangon sampeyan lan wedhus, tema sing apik,
Dheweke bisa uga nyenengake nanging ora bakal bisa pindhah.
Arcadia katon kaya impen warna sing apik,
Nanging kepiye carane bisa mbandhingake ciuman katresnan sing pertama?

O, mandheg negesake wong kasebut, amarga dheweke wungu
Saka garis keturunan Adam, dheweke wis nglawan kasusahan!
Sawetara paket Surga kedher ing Bumi,
Lan Eden urip maneh kanthi ambung katresnan sing kaping pisanan.

Nalika taun beku getih, nalika kesenengan kita liwati,
(Ngawang pirang-pirang taun ing suwiwine dara)
Memori sing paling disenengi bakal dadi sing paling pungkasan,
Monumen sing paling manis, ciuman katresnan pisanan.

Mlaku ayu

Mlaku ayu, kaya wengi
Iklim sing langit lan langit sing lintang;
Lan kabeh sing paling apik ing peteng lan pepadhang
Katon katon lan katon:
Mangkene diperkaya karo cahya sing lembut
Swarga kasebut nolak dina biasa.

Bayangan akeh banget, sinar kurang saka,
Rahmat tanpa jeneng bakal nyuda
Sing diadukake ing saben tali ireng,
Utawa madhangi pasuryan sampeyan kanthi lembut;
Endi pikirane tenang kanthi tenang
Pancen murni, papan dununge apik banget.

Lan ing pipi, lan ing dahi,
Dheweke alus banget, tenang banget, lan sekaligus fasih,
Eseman sing menang, tints sing sumunar,
Lan dheweke ngomong babagan jaman sing urip kanthi kabecikan,
Pikiran tentrem karo kabeh perkara
Ati sing tresnane lugu!

Aku weruh kowe nangis

Aku weruh kowe nangis! Luh sampeyan, kula
ing murid biru sampeyan sumunar tanpa tenang,
kaya tepak ebun putih
ing batang alus saka violet.

Aku weruh kowe ngguyu! Lan Mei sing subur,
mawar diresiki angin
dheweke ora bisa nggambar mantra sing semaput
ekspresi esem sampeyan sing ora bisa ditindakake.

Kaya mega ing langit
saka srengenge dheweke nampa cahya sing apik banget,
yen wengi ora mupus karo ambungane,
uga ora bakal nyengkuyung lintang sing padhang kanthi padhang kasebut.

Esemmu ngirim rejeki
kanggo nyawa sing sedhih, lan tampilan sampeyan sing ora mesthi,
godhong kajelasan manis supaya murni
sing tekan jantung sawise mati.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.