Pedro Antonio de Alarcón. Pengetan sedane. Sonnet

Pedro Antonio de Alarcon Dheweke dadi wartawan, novelis, penulis sandiwara lan uga pujangga. Grenadian de Guadix, minangka salah sawijining wakil sing misuwur gerakan pra-realistis. Anggota Akademi Bahasa Inggris, karya sing paling misuwur bisa uga crita cekak Kuku, lan mesthi, Topi Tiga Juru, nanging isih akeh maneh. Yaiku kurang dikenal Iku sampeyan facet minangka pujangga, nyatane dheweke ora nate dingerteni. Nanging dina iki, kanggo mengeti dina iki pengetan anyar pati ing Madrid ing taun 1891, aku pengin nyorot sonnet sing dipilih.

Pedro Antonio de Alarcon

Sampeyan kepengin weruh yen dadi wakil saka gerakan transisi menyang realisme, ing crita, crita lan novel saka Alarcón duwe nada romantis ngelingake saka Zorrilla utawa kanggo Adipati Rivas. Lan uga wis diduweni minangka a tokoh antarane ellos lan novelis gedhe jamane dadi Galdos, John Valera utawa Leopoldo Alas «Clarín». Iki yaiku 5 sonnet sing dipilih produksi puisi sing ora sukses ing produksi prosa.

Asap lan awu

Aku ngrokok, ngglethak ing kursi,
nalika, ing rasa ngantuk pusing,
impen emasku kayektenan
kumelun kandel ing kuping kabut.

Nanging gegayuhanku ora kepenak,
ora ana sing nentremake kekarepanku sing mriyang
nganti, ditutup karo udara, aku percaya
ndeleng sampeyan nggerok ing buaian sing akeh uwabe.

Aku mlayu marani awakmu, atiku nuwuhake kowe,
lan nalika geni tresnamu memikat aku
lan lambeku bakal nutup cangkemmu,

saka wong-wong mau, adhuh, rokok kasebut katon
lan mung tetep, ilusi edan kaya ngono,
ngrokok ing udhara lan, ing sikilku ... Abu.

Lonceng sangsara

Jam siji!… Tentrem tentrem! -Sabeh ngaso,
Wengi iki turu ing jagad ... Nanging aku nonton,
menehi buku kanggo kekarepan sing edan
kobongan pabulum lan ekspansi semangat.

Swara lonceng medeni
nyebrang udara nganggo pesawat jarak jauh ...
Pamit kanggo nyawa sing munggah swarga:
aye badan sing kleleb ing kuburan.

Seneng fana, sing mlayu saka urip iki,
kowe sopo Sampeyan wis dadi sapa Apa sing wis ditemokake
ing jagad sing sampeyan tinggalake? Game sampeyan,

Apa wilayah anyar sing diarahake sampeyan?
Bayangan utawa cahya? Apa sampeyan ngerti saiki?
Ah! Kandhani apa sing ora digatekake buku iki!

Rokok kasebut

Aku ngrusak rokok ing kertas; nyekel
Aku murup lan nguripake, wis mari kaya
sing kobong, mati; mati lan langsung
Aku uncalan tip, nyapu ... Lan menyang mobil!

Sawijining nyawa mbungkus Gusti ing lendhut sing rapuh,
lan diobong ing geni urip,
nyedhot wektu lan asil budhal
mayit. Wonge ngrokok.

Awu sing tiba iku rejekine;
kumelun sing nambah pangarep-arep sampeyan;
apa sing bakal kobong sawise kangen edan.

Rokok sawise rokok saiki ditandhani;
bokong sawise bokong menyang jugangan tombak,
nanging ambune ... ilang ing swarga!

Roma

Mung sampeyan kaping pindho kekaisaran!
Oh Roma! Sampeyan wis olahraga ing pirang-pirang abad!
Mung sampeyan saka rong kutha sing misuwur
sampeyan mbungkus misteri kasebut ing kain wungu!

Kaping pindho kagum ing belahan bumi
dheweke ngramal kaluhuran sampeyan utawa duraka sampeyan,
miturut kakuwasan jagad
Leon utawa Borgia, Kaisar utawa Tiberius.

Saka Persepolis, Niniwe lan Carthage
isih ana luwih saka reruntuhan panguburan,
wedhi anget lan telapak tangan sing sepi:

Lan sampeyan abadi ing tengah-tengah kacilakan,
nalika elang Latin ilang,
sampeyan nelukake kerajaan jiwa!

Subuh!

Jago kluruk ... Lan esuk sing ora suci
awakens manungsa karo sawijining cahya,
nggawe dheweke perdagangan delusi muspra
dening kepinginan kepinginan dina anyar.

Banjur, dheweke banjur nyerang dheweke kanthi wangkal
ambisi lan katresnan, tirani ganas,
padamelan saben dina ala ...
Utang, bos, bosen, mania ...

Dene, kekasih sing dipecat,
sing ing impen nuduhake guling
karo wanita iki utawa sing dheweke tresnani,

dina sing ora kendhat nggugah dheweke
supaya dheweke nyawang bekas kekasih
biyen, bebojoan, nun utawa edan.

Sumber: Buscapalabra


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)