Akeh Panulis Bebungah Nobel sing Ditampa ing Film

Kanthi Hadiah Nobel kanggo Sastra mung dianugerahi kanggo panulis Inggris Kazuo Ishiguro, kita maneh panulis liyane menang sing karyane wis digawe film kaya Ishiguro.

Ora nggatekake kasunyatan manawa bioskop ngasilake literatur, kayane nalika adaptasi karya kasebut dening para pemenang penghargaan sastrawan sing paling bergengsi ing donya, isih entuk dimensi sing luwih gedhe. Nanging apa dheweke mesthi sukses utawa tetep nindakake produksi sing bener utawa upeti? Ayo ndeleng sawetara conto kanthi jeneng kulawarga Hemingway, Munro, Faulkner, Steinbeck, Cela, Grass, Kipling utawa García Márquez.

Alice munro

Panulis Kanada menang Hadiah Nobel ing 2013. Dianggep minangka «ing Chekhov saka Kanada«, Minangka spesialis ing crita cekak lan crita sing nggambarake urip saben dinane. Sawetara judhul yaiku tresnane wong wadon loma (1998) ing Sengit, kekancan, pacaran, katresnanSawetara wong wis diadaptasi ing bioskop lan utamane kanggo televisi. Lan mungkin adaptasi sing misuwur yaiku aktris lan sutradara Sarah Polley, sing syuting ing taun 2006 Adoh bangeta, lakon Julie Christie.

Camilo Jose Cela

Cela menang Nobel ing 1989 lan wis ana pirang-pirang karyane sing digawa menyang bioskop, kayata Kulawarga Pascual Duarte Disutradarai dening Ricardo Franco, karo Jose Luis Gómez lan Hector Alterio. UTAWA Lebah tawon, dening Mario Camus, kanthi pemeran seni paling apik ing bioskop Spanyol. Lan uga Prestasi cipote Archidona sing ora biasa lan mulya, dening Ramón Fernández nalika duwe informasi.

Suket Günter

Panulis Jerman sing kontroversial menang Hadiah Nobel ing 1999 lan karya sing paling misuwur, Kendhang timahdigawe film ing mantan produksi Jerman Kulon karo Prancis ing 1978. Ing taun candhake, menangake Palme d'Or kanggo film paling apik lan Oscar kanggo film asing paling apik.

Gabriel García Márquez

Saka Nobel Kolombia ing 1982 akeh karyane wis diadaptasi, nanging ora duwe sukses kanggo para kritikus lan masarakat umum. Mbok judhul kayata Kolonel ora ana sing nulis, ing versi taun 1999 sing dibintangi Salma Hayek lan Marisa Paredes. Babad Ramalan Pati iki diadaptasi ing taun 1987, karo Anthony Delon, Ornella Mutti utawa Rupert Everett. Dheweke uga duwe gambar Katresnan lan Setan Liyane o Katresnan ing wektu kolera, karo Javier Bardem.

Ernest Hemingway

Hemingway menang Nobel ing 1954 lan ana akeh novel (luwih saka 15) sing uga dadi adaptasi film sing hebat lan sukses. Ana ing antarane:

  • Wong tuwa lan segara, saka 1958, karo Spencer Tracy.
  • Pamit bedhil ing rong versi karo Gary Cooper lan Helen Hayes ing taun 1932 lan karo Rock Hudson lan Jennifer Jones ing taun 1957.
  • Udan salju Kilimanjaro, 1952, karo Gregory Peck lan Ava Gardner.
  • Kanggo sing Bebungah Bell, 1943, karo Ingrid Bergman lan Gary Cooper.

John steinbeck

Pemenang Nobel ing 1962John Steinbeck nyritakake kaya drama liyane saka buruh Amerika sajrone Great Depression. Karya sing paling misuwur diadaptasi karo bioskop yaiku Saka clurut lan wong, kanthi versi kaping pisanan taun 1939 lan nomer loro ing taun 1992. Lan mesthine uga ora bisa dilalekake Anggur Murka y Wétan Eden.

Rudyard Kipling

Kipling yaiku basa inggris pisanan ing entuk literatur Nobel ing 1907. Klasik sing paling misuwur, Buku alas, duwe adaptasi pertama sing digawe dening sutradara Zoltan korda en 1942, sing efek khusus lan soundtrack nominasi Oscar. Nanging tanpa mangu-mangu, sing kita eling kabeh yaiku Versi kartun Walt Disney apa sing ditindakake ing 1967. Taun kepungkur versi paling anyar sing disutradarai dening Jon Favreau dirilis.

George Bernard Shaw

Shaw menang penghargaan kasebut ing 1925 lan nggawe adaptasi film lakon sing paling misuwur, Pygmalion. Skrip kasebut ndadekake dheweke dadi Oscar ing kategorine. Dheweke mbintangi Leslie Howard lan Wendy Miller. Nanging sing paling misuwur yaiku versi musik ing ngisor iki 1964, sing menang 8 patung, Kula Lady Fair. Ora bisa lali Rex Harrison lan Audrey Hepburn minangka Profesor Higgins lan Elisa, bakul kembang enom sing bakal nyoba dadi wanita sing luhur masarakat.

William Faulkner

Faulkner menang Hadiah Nobel kanggo Sastra ing 1949, sawetara taun sawise nggawe kabisat menyang Hollywood dadi skrip. Akeh skrip kasebut ditransfer menyang layar dening kanca lan direktur hebat Howard Hawks. Salah siji sing paling misuwur sing ditandatangani yaiku El impen langgeng, karya seni noir sing dibintangi Humphrey Bogart lan Lauren Bacall ing 1946.

Faulkner uga adaptasi sawetara karyane kanggo film, kayata Kita saiki urip (1933), drama karo Joan Crawford y Gary Cooper sing uga diarahake Hawks. Ing taun 1969 Mark Rydell adaptasi novel liyane, Pokoke, sing panulis nampa Hadiah Pullitzer.

Apa kita ndeleng sawetara karya kasebut ing adaptasi film sampeyan? Apa kita seneng karo dheweke? Mesthi ya.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.