Ngomong karo Javier Alonso García-Pozuelo, panganggit La cajita de snuff

Dina iki aku ngomong karo Javier Alonso Garcia-Pozuelo, Panulis Madrid sing dakwartakake karo La Mancha. Novel pertama, Kothak snuff, diterbitake taun kepungkur, wis sukses ing kene lan ing luar negeri sawetara wektu. Aku maca nalika semana lan aku seneng campuran novel sejarah nyathet kanthi apik lan disetel ing Madrid abad kaping-XNUMX lan plot polisi dibintangi dheweke Inspektur José María Benítez, jinis Sherlock Holmes utawa Vidocq tradisional. Dokter miturut profesi, García-Pozuelo kanthi wicaksana mangsuli sawetara pitakon lan saka kene matur nuwun.

Sapa Javier Alonso García-Pozuelo

Dokter, guru lan panulis saka Madrid, yaiku lulusan kedokteran lan operasi dening Universitas Otonomi Madrid, lan Diploma Kerjasama Internasional dening Universitas Complutense. Dheweke wis latihan luwih saka sepuluh taun Profesor Biostatistik lan Kesehatan Masyarakat kajaba makarya minangka panulis, proofreader lan editor teks ilmiah.

Dheweke saiki nggabungake jabatane minangka direktur akademik lan editorial kanggo Amerika Latin saka sekolah latihan medis AMIR kanthi kegiyatan sastrane. Wis sawetara taun dheweke wis ngarahake lan nyunting Janjian ing Glorieta, blog kolaborasi sejarah lan literatur, lan ngarahake Minggu Ireng ing Glorieta, festival sastra khusus kanggo jinis ireng lan polisi.

Interview

Apa tegese literatur kanggo sampeyan? Apa sing diwenehake lan kenapa sampeyan mikir penting banget?

Maca penting banget ing uripku kayata kekancan, katresnan, masak utawa musik sing apik. Aku matur nuwun, ing bagean gedhe, kanggo apa sing wis dakwaca. Buku minangka bagean penting ing jamanku. Aku nggarap buku lan ing wektu luang, aku asring nerusake buku kasebut. Aku grapyak banget lan seneng banget karo kanca-kanca kanggo ngombe lan ngobrol (ora mesthi bab buku, minangka rekor), nanging aku kudu ngakoni yen aku uga seneng dhewekan, karo ngombe kopi ing meja lan buku sing apik ing tangane.

Sampeyan wis sinau babagan kedokteran, sampeyan wis nyedhiyakake dhiri kanggo kerja sama internasional. Wiwit kapan literatur?

Kudu duwe limalas utawa nembelas taun nalika aku nulis kaca pisanan sing dianggep minangka novel. Mesthi wae, aku ora kliwat bab pisanan. Ora suwe sadurunge utawa suwe, aku ora kelingan, aku nulis lagu sing temane, ibu rumah tangga sing ora seneng amarga bojone sing egois, macho lan ora sensitif, padha karo novel kasebut.

Ing lagu kasebut ana wong enom sing lagi tresna karo wanita kasebut. Aku wis direkam ing kaset. Marilu iku diarani. Maksude lagu kasebut, dudu wanita sing saya inspirasi nalika nulis. Kenangan apa! Wiwit kuwi aku ora mandheg anggone nulis. Lagu, crita, novel, lan artikel. Apa sing diganti sawetara taun kepungkur yaiku aku wiwit luwih akeh nulis wektu lan tujuane kanggo nerbitake.

Ayo lunga menyang wektu kanak-kanak. Apa sampeyan teka saka maca werna? Apa sing sampeyan gunakake kanggo maca? Apa sing sampeyan takon marang Tiga Wicaksana?

Ing kulawarga kelas makarya Kanthi bapak sing lagi padhang mbulan wiwit dina Senen nganti Setu lan ibu sing duwe anak telu bakal diasuh, wong tuwa ora gampang golek wektu luang kanggo diwaca, sanajan ing omah mesthi ana akeh buku. Sanajan duwe buku ing sacedhake, aku ora maca banget lan, mesthine, aku ora kelingan nate njaluk buku marang Tiga Raja.

Nanging, ana bacaan bocah cilik sing ditandhani banget karo aku. Aku ora bisa nerangake apa sing diwaca dheweke amarga isih cilik, nanging Pangeran cilikdening Antoine de Saint-ExupéryMinangka salah sawijining buku sing paling gedhe mbayangake. Yen uripku kebak karo tokoh lan keprigelan wong diwasa, aku maca maneh.

Kanggo sing durung maca, kepiye pinemu Kothak snuff? Novel sejarah kanthi plot detektif utawa novel detektif kanthi latar sejarah?

Creo ngemot unsur Kaloro jinisSanajan, miturut panemuku, luwih cocog karo skema novel detektif tinimbang karo novel. Nalika nulis, aku njupuk konvensi genre noir kanthi santai lan menehi wigati tumrap dimensi sejarah, nanging sumbu novel kasebut minangka resolusi kejahatan lan protagonis, sawijining peneliti.

Aku kerja kanthi settingan wektu lan konteks politik sing ketat kaya plot lan dokumentasi tumindak polisi, dadi label liyane, aku ora mikir manawa pamaca novel sejarah utawa penggemar novel detektif ora bakal ngerti pangarep-arep dheweke kuciwa nalika maca. Muga-muga umume para pamaca setuju karo aku.

Lan miturut sampeyan, apa sing disenengi banget karo novel-novel sing inspektur karismatik kudu ngrampungake kejahatan?

Kabeh literatur, ora mung polisi utawa literatur misteri, menehi kepinginan kanggo ngerti. Kita minangka makhluk penasaran sing pengin ngerti, kaya setan jago saka Vélez de Guevara, apa sing kedadeyan ing ngisor atap omah tangga teparo kita. Kasusastran ngandhani babagan intimasi karakter sing bisa kita kenal utawa sapa sing bisa kita sengit, nanging sapa sababe nuwuhake minat.

Novel detektif uga ngidini kita bisa ngramal intimasi kasebut winastan karo panliti. Lan karakter kasebut kudu kharisma. Iki minangka salah sawijining tantangan gedhe kanggo panulis novel detektif saiki: supaya para pamiarsa rumangsa bisa ngancani investigasi sampeyan sawise atusan peneliti ing sejarah genre kulit ireng.

Ing novel kriminal karisma protagonis, paling ora, penting banget karo plot kasebut. Dina-dina nalika maca novel, kita kudu nggunakake pirang-pirang jam ing sandhinge. Kita duwe hubungan karo pejabat polisi, detektif, hakim utawa pengacara kasebut kanggo ngaturake wektu kanggo dheweke.

Benítez minangka polisi sing apik lan andhap asor sing nglawan kejahatan, wong sing duwe nilai. Apa adhedhasar karakter sejarah sing menehi inspirasi kanggo sampeyan? Lan apa sing arep dikandhani karo dheweke?

Benítez ora inspirasi saka tokoh sejarah khusus, nanging jalur karire meh padha karo sawetara polisi saka Madrid wiwit taun 1861, taun nalika novel digawe. Lan sanajan cacat, dheweke duwe kabecikan sing paling bakal dakpentingake babagan karakter kasebut: integritas.

Aku ngujo karo wong sing ora nggatekake prinsip moral amarga kahanane ora nyenengake, umpamane, nalika pegawean sampeyan lagi bahaya. Aku ngira iki sing dikarepake karo karakter iki, yaiku yen ana wong sing nglawan sebab sing adil sanajan dheweke duwe status lan uga keamanan pribadi.

Apa ana bagean kapindho utawa saga karo Inspektur Benítez?

Akeh pamiarsa sing takon marang aku lan disaranake dening editor, mula, sanajan aku duwe sawetara proyek sastra, aku mikir kudu nyingkirake saiki lan prioritasake novel sabanjure saka Inspektur Benítez.

Lan panulis utawa buku endi wae sing dadi favorit sampeyan utawa sampeyan nganggep bisa ngasilake karir?

Wis akeh penulis sing menehi tandha babagan tahap urip sampeyan kanthi geni. Entuk pikiran Stendhal, Dostoevski, Baroja, Carmen Laforet, Vázquez Montalbán, Kundera, Philip Roth. Bakal angel banget kanggo aku milih pengarang. Pilih buku siji, ora mungkin.

Apa sampeyan mikir babagan pangembangan novel detektif ing Spanyol lan ing saindenging jagad? Sapa sing dadi penulis favorit genre iki?

Aku mikir manawa sukses saiki novel detektif lan novel sejarah duwe panjelasan sing gampang: wong seneng nglipur awake dhewe kanthi maca lan rong jinis iki duwe komponen dolanan sing langsung. Hiburan kasebut ora cocog karo novel sing nduweni kualitas sastra sing hebat. Entuk pikiran Gambar placeholder Eduardo Mendoza, penghargaan Cervantes pungkasan, sanajan ana akeh conto.

Ngomong babagan penulis favorit pancen angel. Aku ora bisa ngomong babagan penulis novel kriminal sing hebat banget amarga, ora preduli, aku bakal luwih saka setengah saka sing aku tresnani. Ya, aku pengin nyritakake, amarga dheweke minangka penulis sing paling dakwaca ing taun-taun pungkasan, telu penulis sing wis almarhum: hammett, Simenon y Vazquez Montalban.

Kanthi sukses novel pertama iki, kepiye sampeyan mikirake masa depan minangka panulis?

Jagad sastra, paling ora ing Spanyol, duwe pasir sing luwih akeh tinimbang lemah sing padhet. Luwih becik ora nemtokake pangarepan. Punapa mawon bakal muni. Kanggo wayahe, siji-sijine perkara sing penting kanggo aku yaiku kasus Inspektur Benítez sing nomer loro uga ditampa kaya sing kasebut. Aku wis melu ing pirang-pirang klub maca internasional lan dadi gumun banget yen wong-wong saka negara liya sing ana gandhengane karo novel sing, paling ora ing babagan setting, pancen lokal, mula Madrilenian.

Lan pungkasan, sYen sampeyan mung kudu tetep milih salah sawijine gegayuhan, apa sejatine?

Tembung kasebut. Nyuwun tulung aku menehi korset marang dheweke.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.