Ann Radcliffe. Pelopor teror Gotik abad kaping XNUMX

A Ann radcliffe iku dianggep minangka pelopor novel horor gothic manawa akeh budidaya, lan kanthi sukses, wis mlebu ing abad XIX. Radcliffe dheweke tilar donya ing dina kaya dina iki de 1823 en London, ing kana dheweke uga lair. Sampeyan kepengin weruh yen uga tanggal 7 Februari, nanging 50 taun mengko, dheweke tilar donya liyane sing hebat ing genre horor kayata wong Irlandia Joseph Sheridan Le Fanu. Radcliffe yaiku cikal bakal kanthi gaya ing endi setelan sing apik banget lan unsur adikodrati sing banjur duwe panjelasan rasional. Antarane karyane sing paling terkenal yaiku Misterihe Udolfo, nanging uga kita ndeleng liyane.

Ann radcliffe

Dheweke lair ing Jakarta London minangka Bangsal Ann. Dheweke banjur krama William Radcliffe, editor saka Babad Inggris, ing Bath, lan dheweke sing ngajak dheweke supaya ngirim. Kanggo sawetara wektu yaiku Novelis paling misuwur ing Inggris, kanthi sukses sukses banget crita, plot misterius lan swasana teror. Sawetara elemen sing nyebabake novel Gothic sing diarani, bisa uga ana cacat sing uga disalahake definisi karakter sing kurang, kurang kaku sejarah utawa plot corak mokal. Kasunyatane, penulis mengko kayata Walter scott dheweke nyebut dheweke minangka "pujangga pertama prosa romantis." Antarane pengagum ana jeneng kaya Lord Byron, Coleridge o Mary shelley.

Konstruksi

Misterihe Udolfo

Diterbitake ing 1794, yaiku seprapat lan karya paling misuwur. Iki uga dianggep minangka salah sawijining novel hebat Romantisisme Eropa. Iki nyritakake babagan Emily St. Aubert lan romantisme sing frustasi karo Valancourt sing misterius, kanthi Istana Udolfo ing latar mburi. Wis kabeh bahan-bahan romantisme kasebut ditambah karo jinis gothic dhewe: dununge adoh, a wong jahat ora sopan, a prawan ing kasusahan lan a pangeran sing nengsemake sing ora persis kaya swarane. Lan kabeh wis kebungkus ing setelan kasebut lan gambaran setelan peteng, kebak misteri lan tutul gaib memedi lan aparat.

Mengko a Referensi minangka lambang Romantisisme sing paling pas Jane Austen parodi novel iki karo karyane Abbey Northanger.

Kastil Athlin lan Dunbayne

De 1789, novel iki yaiku sing pertama sing nerbitake lan ditrima kanthi apik yen sing sabanjure entuk sukses sing padha. Nyritakake babagan Earl enom saka Athlin sing, ngerti babagan rajapati bapake ing tangan Baron Malcolm, mutusake manawa mung dendam sampeyan bisa mulihake katentreman lan kehormatan kanggo kulawarga. Ditulungi Alleyn, wong tani sing wani lan jujur, bakal miwiti a perang salib sing bakal nggawa sampeyan ngulandara sing mbebayani banget. Nanging ora ana sing siyap kanggo dheweke takdir peteng sing ngenteni dheweke ing jero serem istana dunbayne, kebak guo, lawang rahasia lan dalan ing ngisor lemah, sing bareng karo badai gedhe, bakal nglintasi dalane, lan bakal nyoba uji coba.

Italia utawa pengakuane saka ireng ireng

Iki diterbitake ing 1797 lan uga dadi klasik ing sastra gothic. Wektu iki kita crita babagan Vincentio di Vivaldi, bangsawan enom Neapolitan ing abad kaping XNUMX Italia, sing tresna karo Ellena di Rosalba, sing kulawargane ora nampani dheweke. Vicentio ora mundur saka larangan kasebut, nanging ibune, Marchioness of Vivaldi, nampa saran saka Pandhita schedoni, wong jahat, lan nyulik bocah wadon kasebut, sing dikunci ing biara. Dadi Vicentio nglakoni petualangan sing mbebayani kanggo nylametake kekasihe. Crita kasebut rampung kaya kabeh novel Radcliffe: kanthi a feliz pungkasan.

Wong Italia uga kebak intrik, pengkhianatan, katresnan terlarang lan rahasia kulawarga, topik sing luwih spesifik ing novel asmara. Setelan kasebut ditekan maneh, nanging ora ana unsur gaib kaya ngono lan ya, luwih jero babagan deskripsi babagan borjuis lan masalah sosial ing jamane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.