Cacah Lucanor

Cacah Lucanor.

Cacah Lucanor.

Cacah Lucanor minangka salah sawijining karya narasi literatur abad pertengahan sing paling penting, digawe dening Don Juan Manuel antara taun 1331 lan 1335. Teks lengkap kalebu limang bagean, sanajan sing paling dirayakake lan disebarake minangka sing terakhir (kasusun saka 51 conto). Isi kasebut kanthi setya nggambarake maksud sastra sing paling penting sajrone iki: intine moralisasi.

Dadi, Cacah Lucanor Iki minangka salah sawijining potongan paling apik ing Spanyol - kanthi cathetan sing bisa dipercaya— kalebu ing jaman sing ditandhani "wiwitan pungkasan" saka basa Latin minangka basa sing akeh digunakake. Miturut sejarawan, penulis ngrampungake crita iki ing salah sawijining benteng sing dikuwasani: Castillo de Molina Seca (Murcia).

Panulis saka Cacah Lucanor

Bayi Don Juan Manuel yaiku salah sawijining karakter paling kuat ing Kerajaan Castile sajrone paruh pertama abad kaping XNUMX.. Nyatane, dheweke nggabungake pirang-pirang gelar mulia sajrone urip. Akibate, iki minangka karya sing "misuwur" tenan (diwenehi posisi aristokrat saka panulis) kanggo jamane.

Ora bisa amarga leluhure, ya King Alfonso X, "wong sing wicaksana", yaiku pamane. Kaya Fernando III, "wong suci", simbah, (kalorone saka kulawarga bapake). Panulis yatim piatu nalika yuswa wolung taun, amarga iki Raja Sancho IV saka Castile dadi wali sing sah.

Dhaptar judhul mulia

Kejaba dadi bayi, Don Juan Manuel nyipta beda-beda kraton. Sawetara wong nampa warisan amarga garis keturunane, sing liyane diwenehake amarga matur nuwun kanggo pakaryan sing ditindakake utawa minangka bagean saka negosiasi politik. Dhaptar judhul dipimpin dening Príncipe lan Duque de Villena (wong pisanan sing nampa) lan Señor de Escalona, Peñafiel lan Elche, kalebu kutha liyane.

Ing pungkasan umur, dheweke dadi salah sawijining pria paling kuat ing kabeh Semenanjung Iberia. Dheweke duwe tentara nganti sewu ksatria! Sing eksklusif nanggapi dhawuhe. Dheweke malah ngetrapake mata uang dhewe sajrone sawetara taun (adat sing ditrapake kanggo raja; dheweke kalebu istiméwa).

Wong mbebayani

Tokoh Don Juan Manuel pengaruhe banget nganti raja Ferdinand IV lan Alfonso XI padha nimbang dhawuhi rajapati (saben wektu beda-beda). Nanging, dheweke nyerah rencana kasebut kanthi ngramal kahanan ora stabil sing bisa ditindakake sawise matine karakter iki.

Bangsawan sing ora pantes?

Minangka anggota bangsawan paling dhuwur, akeh sing ora ngerti kasunyatane pengabdiane kanggo nulis. Amarga kantor iki nduweni kualifikasi dadi "ora pantes" kanggo bangsawan, luwih ditrapake kanggo wong-wong saka lapisan ngisor. Kepiye wae, Don Juan Manuel ora nggatekake pendapat sing ora nyenengake iki.

Malah bayi uga ngerti yen tumindak nulis ndadekake dheweke seneng lan seneng. Nganti sawetara - nalika dheweke pensiun saka politik lan game kekuatan - taun-taun pungkasan dheweke khusus kanggo budidaya seni. Sejatine, lirik kasebut minangka sumber bangga tenan kanggo dheweke.

Panganggit gaya Yunani

Don Juan Manuel.

Don Juan Manuel.

Kabeh perkara ing ndhuwur ora umum. Salajengipun, "eling penulis" sacara praktis ora ana ing jaman abad pertengahan. Nalika semana wong sing nulis diwatesi mung dadi transkripsi, sing mung duwe lisensi kanggo "nghias" crita sing dijupuk saka tradisi lisan.

Nanging, Don Juan Manuel nggawe manawa tulisane ora dicekel saka tangan "transkripsi" kasebut. Akeh karyane (ing antarane, Cacah Lucanor) tetep ndhelik nganti pirang-pirang atus dina ing biara San Pablo de Peñafiel.

Cacah Lucanor, karya kanthi gayane dhewe-dhewe

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Cacah Lucanor

Don Juan Manuel uga dikenal minangka "prajurit mulia", amarga pirang-pirang kesempatan dheweke nuntun pasukane ing lapangan perang, mesthi menang. Ing consecuense, pengalaman militer mbantu dheweke nguatake gaya sastra sing rada unik.

Sanajan nduweni watak wajib moralitas minangka sumbu kabeh pakaryan, tujuan utama yaiku Cacah Lucanor ana bedane sithik. Sejatine, tujuane yaiku kanggo ngatasi strata masarakat sing paling dhuwur ... kanggo para bangsawan lan wong-wong sing padhang.

Saka abstrak nganti beton

Panelusuran khusus iki ngidini dheweke nggawe narasi sing bisa menehi elemen abstrak kanggo fokus ing kasunyatan konkrit. Padha, tujuane utamane yaiku nyritakake konsep sing paling akeh, nggunakake tembung paling sithik. Amarga alasan iki, sawetara sejarawan netepake dheweke minangka "konsepis" sing luwih maju tinimbang jamane.

Cacah Lucanor, conto sing jelas babagan Kasusastran Hikmah

Mesthi wae, titik "dieksploitasi" kanthi lengkap lan kanthi pangerten pangarang kasunyatan, yaiku konsep Sastra Hikmah. Intine, Minangka serangkaian buku cekak kanthi ukara sing kuwat, mesthi asipat moral. Kajaba iku, asal usul argumen kasebut diwiwiti karo para bijak ing Yunani Kuno.

Artikel sing gegandhengan:
Para juru crita paling apik ing sejarah

Cacah Lucanor Iki nuduhake arah sing padha, sanajan genesis crita kasebut asale saka variabel. Ing pangertèn iki, Don Juan Manuel njupuk pengalaman pribadi ing level politik lan ing perang. Kajaba iku, adhedhasar pacelathon kanthi macem-macem jinis. Saka dheweke karo anggota bangsawan liyane lan ketemu karo raja, nganti anekdot para abdine.

Semangat macho

Semangat sing ana ing jaman saiki katon jelas ing saben moral sing ana ing conto cilik. Iki ukara kayata "ing kasunyatan tartamtu sampeyan bisa dipercaya dhewe, luwih saka khayalan sing sampeyan kudu pindhah". "Sampeyan bakal seneng bandha sejati sing penting, sampeyan bakal ngremehake, pungkasane, barang sing bisa rusak." "Mungsuhmu biyen ora ana gandhengane lan sampeyan ora kudu percaya."

Nalika nyemak nganggo "mripat Millennials"Kabeh gaweyan, adjektiva" macho "mlumpat. Salah sawijining dongeng kasebut diringkes karo aksioma ing ngisor iki: "Wiwit wiwitan, wong lanang kudu mulang marang garwane supaya tumindak." Ing kasus apa wae (supaya adil karo penulis) kudu analisa pamikiran pangarang ing konteks kasebut, tanpa ndhelikake kasunyatan tartamtu.

Watake "film"

Kutipan saka Don Juan Manuel.

Kutipan saka Don Juan Manuel.

Abad Pertengahan minangka salah sawijining periode paling kontroversial ing sejarah manungsa. Utamane, game politik sing ana ing wilayah sing saiki dikuwasani Spanyol lan Portugal minangka plot Machiavellian sing sejatine. Amarga iki, Don Juan Manuel minangka paraga fiksi sing paling penting nalika warisane.

Apa implikasi sing bakal ditrapake kanggo "ksatria mulia" kanggo ngunci awake ing benteng lan ngasingake awake dhewe saka jagad iki supaya bisa nulis? Mesthi wae karyane pancen dihargai saiki, sing dadi subjek analisis lan pasinaon sing ora kaetung. Kepiye supaya para sebayane (Raja, Cacah lan Penguasa) nampa "khutbah" saka Cacah Lucanor?… Mung piwulang sing diwenehake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)