Ngenteni Godot

Lanskap Irlandia

Lanskap Irlandia

Ngenteni Godot (1948) minangka lakon teater absurd sing ditulis dening Irlandia Samuel Beckett. Ing antarane repertoar sing amba saka panulis, "Tragicomedy" ing rong tumindak "- kaya subtitle - minangka teks sing paling misuwur ing saindenging jagad. Perlu dielingake manawa bagean kasebut sing kanthi resmi ngenalake Beckett menyang alam semesta teater, lan entuk Hadiah Nobel kanggo Sastra 1969.

Kasunyatan sing menarik yaiku Beckett - ahli basa lan filologi sing semangat - nggunakake basa Prancis kanggo nulis karya iki. Ora muspra publikasi saka judhul Iki diterbitake kanthi jejak basa Prancis Les Éditions de Minuit, patang taun sawise ditulis (1952). Ngenteni Godot tampil ing panggung tanggal 5 Januari 1953, ing Paris.

Ringkesan karya

Beckett mbagi kerja kanthi cara sing gampang: ing rong tumindak.

Tumindak kapisan

Ing bagean iki, plot ditampilake Vladimir lan Estragon teka ing panggung sing digawe «Jalur ing lapangan. Wit. —Elemen kasebut dijaga sajrone makarya— Ing sawijining awan. ” Paraga nganggo scruffy lan ora rame, sing ndadekake dheweke bisa dadi wong sing ora duwe omah, amarga ora ana konkrit sing dingerteni. Asale saka ngendi, apa sing kedadeyan ing jaman biyen lan kenapa klambi kaya iki pancen dadi misteri.

Godot: alesan ngenteni

Apa sing wis dingerteni, lan pakaryan kasebut tanggung jawab kanggo nggawe ngerti banget, yaiku padha ngenteni "Godot."". Sapa? Ora ana sing ngertiNanging, teks kasebut nyedhiyakake karakter sing enigmatis iki kanthi kekuwatan kanggo ngrampungake kasusahane wong-wong sing ngenteni dheweke.

Tekane Pozzo lan Lucky

Nalika ngenteni wong sing ora teka, Didi lan Gogo - minangka protagonis uga dikenal - dialog sawise dialog ngembara ing omong kosong lan klelep amarga ora ana "makhluk". Sawise sawetara wektu, Pozzo - pamilik lan panguwasa ing papan sing di lakoni, miturut dheweke - lan pelayane Lucky melu ngenteni.

Pozzo digambar minangka braggart khas sugih. Sawise teka, dheweke negesake kekuwatane lan nyoba kanggo ngontrol kendali lan percaya dhiri. Nanging, nalika kobongan gosip, dadi luwih nyata manawa - kaya karakter liyane - jutawan kasebut diremehake ing dilema sing padha: dheweke ora ngerti sebabe utawa kenapa anane. Bejo, kanggo bagean, dheweke minangka makhluk sing tundhuk lan gumantung, dadi budak.

Pesen sing nyuda semangat supaya luwih suwe ngenteni

Samuel beckett

Samuel beckett

Nalika dina iki arep rampung tanpa pratelan manawa Godot bakal teka, kedadeyan sing ora dikarepake: bocah katon. Sing siji iki luwih cedhak karo Pozzo, Lucky, Gogo lan Didi sing ngumbara y ngandhani yen, Ya OK Godot ora bakal teka, Bisa uga kedadeyan kasebut nggawe tampilan sesuk.

Vladimir lan Estragon, Sawise kabar kasebut, dheweke setuju bali esuk. Dheweke ora nyerah ing rencana kasebut: kabeh biaya kudu ketemu Godot.

Tumindak nomer loro

Kaya sing dikandhani, skenario padha tetep. Wit kasebut kanthi cabang-cabang sing surem, godha nganti mudhun supaya bisa digunakake lan mungkasi bosen lan rutinitas. Didi lan Gogo bali menyang papan kasebut lan mbaleni nglamar. Nanging, ana kedadeyan sing beda dibandhingake karo dina sadurunge, lan dheweke wiwit ngerteni manawa ana wingi, amarga pratandha manawa dheweke ana ing kono kabukten.

Sampeyan bisa ngomong banjur saka kesadharan sementara, sanajan, praktis, kabeh diulang; jinis "Dina Groundhog."

Mbalik maneh kanthi owah-owahan drastis

Bejo lan gustine bali, nanging, dheweke ana ing kahanan sing beda banget. Hamba saiki bisu, lan Pozzo nandhang wuta. Ing panorama owah-owahan radikal iki, pangarep-arep tekane isih ana, lan dialog sing tanpa tujuan lan absurd, gambar saka sebab urip sing ora ana alesan.

Kaya dina sadurunge, utusan cilik bali. Nanging,, nalika ditakoni dening Didi lan Gogo, para bocah nolak wis wingi karo dheweke. Opo iyo baleni maneh warta sing padha: Godot ora bakal teka dina iki, nanging sesuk bisa uga dheweke teka.

Watake dheweke ketemu maneh, lan antarane kuciwo lan getun, Dheweke setuju bali esuk. Wit sing kesepian tetep dadi simbol bunuh diri minangka cara metu; Vladimir lan Estragon ndeleng lan mikir babagan iki, nanging dheweke ngenteni apa sing bakal nggawa "sesuk".

Kanthi cara iki makarya puncake, menehi cara apa sing bisa dadi gelung, sing ora liya, saben dina saben dina manungsa lan apa sing dielingake kanthi kesadharan diarani "urip."

Analisis saka Ngenteni Gogdot

Ngenteni Godot, dhewe, minangka redhundhansi sing narik kawigatene manungsa ing saben dinane. Biasane ing rong tumindak teks kasebut —Kajaba ana siji-sijine pangowahan— pengulangan terus-terusan sing ora nindakake apa-apa, mung nuduhake lakune sing ora bisa dibenerake saben wong, langkah demi langkah, menyang makame.

Penguasaan kesederhanaan

Iki minangka kesederhanaan karya, sanajan katon klise, ing endi panguasaane, ing endi bandhane: lukisan ing papan sing nggambarake sebab sing ana ing sekitar manungsa.

Sanajan Godot - sing ditunggu-tunggu, sing ditunggu-tunggu - ora bakal katon, nanging ora ana dheweke menehi gambaran babagan tragedi absuritas orane manungsa. Wektu ing panggung entuk alesan amarga tumindak, sanajan katon ora rasional, ora bakal luwih apik utawa ora apik tinimbang liyane, amarga sing dikarepake, kanthi cara sing padha, ora bakal teka.

Apa wae sing kedadeyan, ora ana sing bakal ngowahi nasibe wong lanang

Ing lakon iku padha ngguyu utawa nangis, ambegan utawa ora, delengen awan sore utawa wit garing, utawa dadi siji karo wit lan malang. LAN ora ana sing bakal ngowahi takdir sing unik: tekane ora ana.

Godot dudu Gusti ...

Kutipan Samuel Beckett

Kutipan Samuel Beckett

Sanajan wis pirang-pirang taun, ana sing ngaku yen Godot iku Gusti Allah, Beckett nolak alesan kasebut. Sanajan, pancen ana gandhengane karo intine manungsa sing terus ngenteni ketuhanan ing macem-macem budaya, nggunakake ketepakan sederhana karo tembung Anglo Pengeran, sejatine yaiku panulis sing nuduhake jeneng kasebut asale saka swara francophone goblog, yaiku: "boot", ing basa Spanyol. Mula, apa sing diarepake Didi lan Gogo? Ora ana apa-apa, pangarep-arep manungsa yaiku ora mesthi.

Uga wis ana sing nggandhengake utusan Godot karo mesias budaya Yahudi-Kristen, lan ana logika ing kana. Nanging kanthi nggatekake apa sing diandharake penulis, teori iki uga dibuwang.

Urip: gelung

Pungkasan ora bisa luwih selaras karo liyane apa sing ditindakake ing karya kasebut, mesthine. Dadi sampeyan bali menyang wiwitan, nanging sampeyan bakal ngerti manawa sampeyan lagi, manawa ana sing nunggu wingi, utawa luwih getih tinimbang dina iki, nanging ora kalah saka sesuk. Lan sing ujar yen kudu teka nolak manawa dheweke wingi ujar, nanging janji bakal kedadeyan sesuk ... lan liya-liyane, nganti napas pungkasan.

Komentar saka kritik khusus ing Ngenteni Godot

  • «Ora ana kedadeyan, kaping pindho", Vivian Mercier.
  • "Ora ana kedadeyan, ora ana sing teka, ora ana sing lunga, elek banget!«, Anonim, sawise premier ing Paris taun 1953.
  • "Ngenteni Godot, luwih nyata tinimbang khayal”. Mayelit Valera Arvelo

Penasaran saka Ngenteni Godot

  • Kritikus Kenneth burke, sawise ndeleng playune, Dheweke ujar manawa hubungan antara El Gordo lan El Flaco padha banget karo Vladimir lan Estragon. Sing logis banget, ngerti yen Beckett iku penggemar Lemak lan ceking.
  • Antarane akeh asal usul judhul, ana sing ujar Beckett nemokake nalika ngrasakake Tour de France. Sanajan kasunyatane balapan wis rampung, masarakat isih ngarep-arep. Samuel dheweke takon: "Kowe ngenteni sapa?" Lan, tanpa ragu-ragu, dheweke mangsuli saka para rawuh, "To Godot!" Ukara kasebut nuduhake pesaing sing wis ditinggalake lan sing bakal teka.
  • Kabeh karakter Dheweke nggawa topi saka topi bowler. Lan iki ora sengaja Beckett minangka penggemar Chaplin, dadi iku cara kanggo ngurmati dheweke. Lan ing karya kasebut, ana akeh bioskop sing bisu, umume sing diucapake awak, apa sing diandharake, tanpa nahan, meneng. Ing babagan iki, direktur teater Alfredo Sanzol mratelakake nalika wawancara karo El Pais saka Spanyol:

"Lucu banget, dheweke nemtokake manawa Vladimir lan Estragon nganggo topi bowler lan mulane ing kabeh pementasan dheweke mesthi nganggo topi bowler. Aku nolak. Kasunyatane aku nyoba topi lan topi liyane, nanging ora bisa digunakake. Nganti aku mrentah sepasang bowler lan, mesthine dheweke kudu nganggo bowler. Topi bowler yaiku Chaplin, utawa ing Spanyol, Coll. Dheweke nggawe akeh rujukan. Kanggoku minangka pelajaran babagan andhap asor ”.

  • Nalika Ngenteni Godot iku acara resmi pertama kanggo Beckett ing téater, ana rong upaya sadurunge sing gagal ditindakake. Salah sijine yaiku lakon babagan Samuel Johnson. Sing liyane yaiku Eleutheria, nanging ora bisa dibatalake sawise Godot metu.

Pethikan saka Ngenteni Godot

  • "Kita wis netepi janjian, kabeh. Kita dudu wong mursid, nanging tetep janji. Pira wong sing bisa ngomong padha?
  • "Tangise jagad iki ora bisa diowahi. Kanggo saben wong sing wiwit nangis, ing bagean liyane ana wong liya sing mandheg nglakoni ”.
  • "Aku kelingan peta ing Tanah Suci. Werna. Apik banget Segara Mati biru pucet. Aku ngelak mung ndeleng. Dheweke ngandhani: kita bakal lunga ing kana kanggo bulan madu. Kita bakal nglangi. Kita bakal seneng ".
  • "VLADIMIR: Kanthi iki kita wis kliwat wektu. ESTRAGON: Mesthi bakal padha. VLADIMIR: Ya, nanging kurang cepet ”.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.