Maria Mesthi. Wawancara karo penulis Tears of Red Dust

Kita ngomong karo penulis María Suré babagan karyane.

Fotografi: Maria Sure. profil Facebook.

Maria Mesthi Dheweke lair ing Salamanca nanging pindhah menyang Valencia ing umur 21 lan sinau Teknik Komputer. Dheweke kerja minangka analis lan pangembang lunak, nanging amarga dheweke seneng maca lan nulis, ing taun 2014 dheweke nulis novel pisanane, warna pangapura. Mengko padha ngetutake Proyecto BEL, Huérfanos de sombra lan saiki wulan Juni pungkasan dheweke nampilake Luh bledug abang. Ing iki wawancara ekstensif Dheweke ngandhani babagan dheweke lan liya-liyane. Matur suwun sanget wektu lan kabecikan kanggo ngladeni aku.

Maria Manawa - Wawancara

  • SASTRA SAIKI: Novelmu sing pungkasan diterbitake kanthi irah-irahan Luh bledug abang. Apa sampeyan bisa ngomong babagan iki lan saka endi ide kasebut?

MARIA PASTI: Ide kasebut muncul nalika aku mutusake nyetel novel sabanjure ing Valencia, kutha sing wis nampa aku kanthi apik sajrone meh telung puluh taun aku manggon ing kono. Aku wiwit nliti sajarah kutha lan nemokake crita sing menarik banget sing nuntun aku menyang plot sing ana ing luh bledug abang. Penting banget apa sing kedadeyan ing kutha ing wektu kasebut Modern Foral Valencia (abad XNUMX lan XNUMX), ing ngendi algojo ngeksekusi wong sing dikutuk kanthi ukuman pati sing beda-beda gumantung saka kejahatan sing ditindakake lan mayit-mayit kasebut dieksekusi ing wilayah tartamtu ing kutha minangka peringatan kanggo penduduk liyane.

Saiki, ana taman sing diarani Taman Polyphilus kang dibangun minangka upeti kanggo crita sing dicritakake ing manuskrip abad ka-XNUMX banget tartamtu: The Hypnerotomachia poliphili (Ngimpi Polífilo ing basa Spanyol). Iku bab a incunabulum kebak hieroglif lan ditulis ing sawetara basa, salah siji saka wong-wong mau nemokke. Pengarang kasebut digandhengake karo Francesco Colonna, biksu wektu, soko curious yen siji njupuk menyang akun nomer engravings karo isi seksual dhuwur sing ngandika manuskrip ngandhut. Iki minangka buku sing apik banget sing sawetara salinan disimpen ing Spanyol, kabeh ditandhani dening censorship kanthi cara siji utawa liyane. Sawetara duwe kaca sing ilang, liyane dicolong, diobong ... Karya lengkap kasedhiya gratis ing Internet lan aku ngajak sampeyan ndeleng amarga aku mikir sampeyan bakal seneng.

En luh bledug abang, pembunuh nggawe maneh sawetara adegan wektu kasebut ing ngendi para narapidana dieksekusi ing Valencia amarga nindakake kejahatan saiki. Kebon Polifilo minangka salah sawijining papan sing dipilih dening pembunuh iki lan polisi kudu nyinaoni naskah kuno kanggo nemokake sapa sing ana ing mburi kematian lan sebabe.

Miturut cara, judhul iku penting banget ing novel iki. Nalika maca nemokake sebabe, dheweke bakal ngerti akeh perkara lan potongan-potongan kasebut bakal pas ing sirahe.

  • AL: Apa sampeyan bisa ngelingi salah sawijining wacan pisanan sampeyan? Lan tulisan pisanan sampeyan?

MS: Nalika aku isih cilik aku tresna juru crita. Wong tuwaku tuku aku akeh. Aku sijine tape kaset lan nderek wacan ing crita sinambi ngrungokake. Ana sing apal. Aku mikir ing ngendi aku nemokake passion kanggo maca. Sawetara taun sabanjure, dheweke mangan kabeh buku Wong lima, sing aku isih duwe. Mengko, nalika aku wis sethitik lawas, aku elinga ngenteni teka ing Bibliobus sing saben rong minggu ngliwati kuthaku kanggo njupuk kabeh buku sing arep diwaca. 

Aku wiwit nulis nalika umur sepuluh utawa rolas taunAku ora kelingan banget. Aku nulis novel petualangan ing gaya Lima. Aku nindakake ing potlot, karo gambar saka pemandangan paling penting. Bakal duwe kira-kira telung puluh kaca lan aku isih duwe naskah sing kebak tanda silang, salah ejaan lan cathetan ing pinggir. Aku tetep seneng banget amarga iki minangka cara anakku wis mbayangake crita-crita ing sirahe lan rumangsa kudu dilebokake ing kertas. 

  • AL: Penulis utama? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh periode. 

MS: Carane angel kanggo milih antarane supaya akeh penulis apik! Aku tau maca akeh Patricia Highsmith, John le Carre, malah Stephen King iku wis Panggonan lintang antarane maca remaja. Minangka penulis sing luwih anyar, aku bakal milih Dolores Redondo, Maite R. Ochotorena, Alaitz Leceaga, Sandrone Dazieri, Bernard minierNiklas Natt lan Dag, Jo Nesbø, J. D. Barker… 

Penulis sing aku temokake taun iki lan gayane sing aku seneng banget yaiku Santiago Álvarez.

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe? 

MS: Ing mratelakake panemume, karakter paling apik ing sajarah sastra ireng iku saka Lisbeth Salander saka seri Millennium. Iku sampurna. Aku seneng karo karakter sing katon ringkih, ora duwe daya lan asring narik predator sing mikir duwe hak kanggo njupuk kauntungan saka dheweke. Karakter sing, di-push dening kahanan sing sijine menyang watesan, tarik saka endi wae pasukan utama sing ndadekake wong bisa mindhah gunung lan ninggalake sing maca speechless. 

  • AL: Apa wae kebiasaan utawa kebiasaan khusus nalika nulis utawa maca? 

MS: Aku seneng ngisolasi aku saka lingkungan nalika nulis kanggo musataken. Aku masang headphone lan ngrungokake musik. kakehan krungu kidung sing cocog karo apa sing daktulis. Aku nggunakake musik sing luwih melankolis kanggo adegan sedih, utawa rock kanggo adegan sing mbutuhake aksi luwih akeh. Kanthi novel pungkasan aku wiwit nggawe a dhaptar lagu ing Spotify lagu-lagu sing paling dakrungokake sajrone proses nulis lan aku seneng karo pengalaman kasebut. Iki diterbitake ing kaca webku lan bisa diakses dening sapa wae sing pengin.

Liyane wektu aku mung ngrungokake alam muni lan utamané udan. Swara kasebut nggawe aku santai nalika nulis. Aku kira iku uga gumantung ing swasana atiku ing wektu.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake? 

MS: Aku seneng duwe wayahe favorit lan bisa ketemu jadwal, nanging rumit yen sampeyan ora mung kanggo iki. Ing pungkasan aku nggoleki kesenjangan lan wektu bisa macem-macem banget. Esuk-esuk, ing wektu siesta, ing wayah subuh ... Wektu sing paling becik yaiku nalika omah dadi sepi lan karakter sampeyan wiwit njaluk perhatian sampeyan. Aku nyoba kanggo ngaturake sawetara jam kanggo saben dina, nanging ora tansah bisa.

Sadurunge aku nulis kanthi tangan lan aku nindakake ing endi wae, nanging aku ngerti yen nindakake kanthi cara kasebut butuh wektu kaping pindho tinimbang aku kudu transkripsi kabeh bali menyang komputer. Saiki Aku tansah nulis ing mejaku, pojok cilik ing ngendi aku seneng sawetara jam saben dina.

  • AL: Apa ana genre liyane sing disenengi? 

MS: Aku nyoba maca dlan kabeh. Pancen aku wis maca novel sing dudu genre noir lan sing daktresnani. Aku mikir sing siji seneng novel kanggo carane iku ditulis lan kanggo plot preduli saka genre kang belongs. Apa sing kedadeyan, nalika milih, aku tansah condong menyang ireng, kanggo maca lan nulis. Amarga aku seneng banget karo misteri, swasana kasebut, kadhangkala rada suffocating, ing ngendi crita-crita kaya iki biasane kedadeyan, nyurung paraga nganti wates lan njelajah sisih peteng sing kita lakoni.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

MS: Biasane aku nggabungake maca sawetara novel ing wektu sing padha lan ing macem-macem format. Aku lagi maca Ckutha kobong, dening Don Winslow ing digital, bologna boogie, saka Justo Navarro ing kertas lan ngrungokake maling balung, dening Manel Loureiro, ing buku audio. Saka telu iki, aku kudu ujar manawa crita sing paling disenengi yaiku crita sing pungkasan.

Saiki aku nulis tutugan saka luh bledug abang. Aku ditinggalake pengin luwih akeh babagan urip sawetara karakter lan akeh sing maca wis wiwit njaluk bagean liya. Karakter utama sing padha bakal katon ing kono, nanging melu plot sing beda banget supaya loro-lorone bisa diwaca kanthi mandiri.

  • AL: Miturut sampeyan, kepiye pemandangan penerbitan lan apa sing mutusake sampeyan nyoba nerbitake?

MS: Wayahe kita manggon ing rumit kanggo pemandangan penerbitan lan kanggo akeh liyane. Ing Spanyol, meh satus ewu judhul diterbitake saben taun, saengga kompetisi kasebut brutal. Saka wong-wong mau, 86% ora ngedol luwih saka seket salinan setahun, supaya sampeyan bisa njaluk idea saka kahanan. Begjanipun, ing negara kita, wong maca liyane lan liyane. Kurungan kasebut ndadekake wong nyedhaki buku, nanging kita isih adoh saka negara-negara Eropa liyane babagan maca. Luwih saka 35% wong Spanyol ora tau maca. Katon manawa ana cenderung maca luwih akeh ing kertas tinimbang sawetara taun kepungkur lan format buku audio njupuk peran utama. 

Telung novel pisananku diterbitake dhewe ing Amazon. Iki minangka pilihan sing apik kanggo panulis sing lagi miwiti amarga ngidini sampeyan ngumumake karya sampeyan yen sampeyan ora duwe penerbit. Masalahe yaiku jangkauan sing sampeyan duwe minangka penerbit mandiri ora ana hubungane karo apa sing bisa diwenehake penerbit tradisional. Mula aku mutusake kanggo nyoba karo novelku sing paling anyar. Loro-lorone Planeta lan Maeva padha kasengsem lan pungkasane aku mlebu kontrak penerbitan karo sing terakhir. Pengalaman kasebut wis lan kepenak banget lan aku ngarep-arep bisa terus kerja bareng karo dheweke ing mangsa ngarep.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan utawa sampeyan bakal bisa njaga prekara sing positif kanggo crita mbesuk?

MS: Aku pengin mikir babagan wektu sing ala sampeyan bisa tansah njaluk soko apik. Kaya ing kasus pandemi, sing nyebabake wong wiwit maca luwih akeh. Ing wayahe krisis ing ngendi perusahaan nyoba nyilikake risiko sabisa, aku mikir, en kasus donya penerbitan, bisa uga karya diterbitake luwih milih lan kualitas apa sing metu ing pasar luwih apik. Dene sudut pandang kula minangka sastrawan, kula badhe nglajengaken nyerat kados limrahipun, udan utawi sumorot. Amarga aku ora nulis mikir babagan nerbitake karya, nanging babagan menehi sing paling apik kanggo awake dhewe lan karakterku ing kabeh wektu. Banjur, yen wis rampung, kita bakal weruh apa sing kedadeyan. 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.