Lope de Vega. 455 taun sawise lair. 20 frasa lan sawetara ayat

Felix Lope de Vega (1562-1635) yaiku salah sawijining penyair lan penulis main paling penting ing Zaman Emas Spanyol. Nembe ketemu 455 taun wiwit lair lan mesthi dieling-eling nanging, utamane, maca.

Pakaryane ora kaetung. Sawetara atus komedi, udakara 3.000 sonnet lan telung novel utawa sangang wiracarita. Fuenteovejuna, Peribáñez lan Komandan Ocaña, Ksatria Olmedo, Wanita konyol, Ukuman tanpa dendam, Asu ing pasungankanggo sawetara wong, dheweke bakal dadi sing paling misuwur lan diwakili.

Lope saka kulawarga sing andhap asor, nanging uripe kebak ekstrem lan hawa nafsu. Sing urip paling akeh yaiku nulis lan wanita. Dheweke nikah kaping pindho lan duwe enem kekasih sing dikawruhi lan dheweke duwe anak patbelas anak. Dheweke tilar donya ing taun 1635 nalika yuswa 73 taun lan dikubur kanthi kabeh kontes lan misuwur. Nanging mesthi wae pusaka ing seni ora bisa mati. Urip maneh saben diwaca.

Frase

  • Pengin ora dadi pilihan amarga mesthi kecelakaan.
  • Nalika wong-wong sing nandhang susah, lan dheweke mutusake masalah, dheweke ora bakal bali tanpa getih utawa dendam.
  • Aku ora ngerti manawa ana tembung ing donya sing efektif utawa pamicara sing fasih kaya tangis.
  • Cemburu iku bocah sing ditresnani, nanging dheweke bajingan, aku ngakoni.
  • Basa Castilian ora pengin yen wiwit bebojoan nganti kesel bakal ana luwih saka siji huruf bedane.
  • Dhasar kabeh karep yaiku katresnan. Sedhih, bungahe, rasa seneng lan kuciwa saka dheweke.
  • Apa maneh sing mateni ngenteni kabutuhane
    nandhang piala sing wis ana.
  • Kepeksa ngomong karo wong sing ora sopan kanthi cara sing ora apik kanggo nyenengke.
  • Ora ana tembung ing donya sing efektif banget utawa penutur sing fasih kaya tangis.
  • Sewu prekara sing apik iku bisa disinaoni saka wanita sing apik.
  • Gusti Allah ngluwari aku saka memungsuhan kanca!
  • Yen ana katresnan, ora ana Pangeran, katresnan iku padha karo kabeh.
  • Pangarep-arepku lelayaran;
    segara ngapura dheweke, pelabuhan mateni dheweke.
  • Puisi minangka lukisan kuping, kayata nggambar puisi ing mripat.
  • Sing penting dudu sesuk, nanging saiki. Dina iki kita ana ing kene, sesuk mbok menawi, kita bakal ilang.
  • Yen ora ana obat kanggo nglalekake katresnan
    kaya katresnan anyar liyane, utawa mlebu ing tengah.
  • Semakin akeh anggur, mula saya panas: bertentangan karo alam kita, umure saya suwe, saya adhem.
  • Nanging urip mung sithik: urip, kabeh wis ilang; sekarat, kabeh ditinggalake.
  • Ora ana rasa seneng sing ora nate nandhang lara; yen awan dadi barang sing paling apik lan nyenengake, wengi pungkasane katon.
  • Aku ora ngerti sebabe sebab sebab sing disebabake.

Ayat

Ayat tresna, konsep sing kasebar,
lair saka jiwaku,
pangiriman raos sing kobong,
lair kanthi rasa lara luwih saka kebebasan;

dhasar kanggo jagad, sing ilang,
dadi rusak sampeyan mlaku lan ganti,
mung ing ngendi sampeyan lair
dikenal kanthi getih;

[...]

 

***

Aku lunga menyang kasepen,

Aku lunga menyang kasepen,
Aku teka saka kasepen,
amarga mlaku bareng aku
pikiranku cukup kanggo aku.

Aku ora ngerti apa desane
ngendi aku manggon lan ing endi aku bakal mati,
tinimbang saka aku,
Aku ora bisa lunga luwih adoh.

[...]

  • Saka puisi religiuse, kita ora bisa lali:

Kristus ing kayu salib

Sapa sing lanang
tatu dening akeh bagean,
sing kadaluwarsa cedhak banget,
lan ora ana sing nulungi dheweke?

"Yesus Nazareno" jarene
label sing apik banget.
Ya Allah, jeneng sing apik
ora janji mati kesuwur!

[...]

***

Apa aku duwe, yen sampeyan ngupayakake kekancan?

Apa aku duwe, yen sampeyan ngupayakake kekancan?
Apa minat sampeyan, Yesus,
sing ing lawangku, ditutupi embun,
Apa sampeyan nginep ing wayah wengi sing peteng?

  • Lan bisa uga sonnet katresnan sing paling ayu ing sastra Spanyol:

Lemes, wani, nesu,
kasar, lembut, liberal, angel dipahami,
diwanti-wanti, agawe, almarhum, urip,
setya, pengkhianat, pengecut lan semangat;

ora ketemu ing njaba tengah sing apik lan ngaso,
seneng, sedhih, andhap asor, umuk,
nesu, wani, buronan,
wareg, gelo, curiga;

mlayu pasuryan kanthi kuciwa sing jelas,
ngombe racun dening minuman keras,
lali mupangate, seneng gawe piala;

percaya yen swarga cocog karo neraka,
menehi urip lan nyawa kuciwa;
Iki katresnan, sapa sing ngrasakake ngerti.

  • Lan iki, sing paling misuwur:

Sonnet ngandhani aku supaya nindakake Violante
manawa ing sajroning uripku, aku ngrasakake nandhang kasusahan;
patbelas ayat ujar manawa iku sonet;
guyon guyonan go telu ing ngarep.

Kayane ora bisa nemokake konsonan
lan aku ana ing tengah-tengah kuartet liyane;
nanging yen aku weruh dhewe ing triklet pertama,
ora ana apa-apa ing kuartet sing medeni aku.

Kanggo triplet kaping telu sing dakkirim,
lan kayane aku mlebu ing sikil tengen,
Ya, aku menehi pungkasan ayat iki.

Aku wis ing nomer loro, lan aku isih curiga
yen aku ngrampungake ayat telulas;
dietung yen ana patbelas, lan iku wis rampung.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.