Kutukan saka pamimpin Quevedo.

loffit-francisco-de-quevedo-the-conceptista-07

Francisco de Quevedo lan Villegas.

Francisco de Quevedo minangka karakter sing apik banget, tanpa mangu-mangu, kasunyatan sing wis dingerteni kabeh. Salah sawijine amarga asam lan ayat sing agresif, asring fokus marang Góngora lan kritik tumrap kelas sing mrentah, utawa amarga wani lan gagah nalika gelut, Toledo nyekel tangan, karo sapa wae sing wani nampa apike.

Quevedo dudu panulis umur emas sing biasa lan mesthine, sanajan ora ana, dheweke nggambarake karakter sing luwih apik tinimbang masarakat sing duwe karakteristik masarakat Spanyol sajrone taun-taun kerajaan kasebut wiwit tundhuk karo bobote dhewe.

Dheweke dadi karakter fiksi, bisa nguwasani pedhang kaya pena. Kanthi bebaya sing wani lan nglarani, bisa uga bejat ing kahanan apa wae. Tandha uripe kanthi rasa ora hormat utawa wedi marang korban apa wae. Malah Count-Adipati Olivares, sing sah karo Raja Felipe IV, pungkasane dadi korban ayat sing ora bisa dirusak.

Sanajan ora ana sing bisa ngalahake dheweke ing tandhing (katrampilane sing hebat karo "rapier" sing dingerteni), dheweke kudu urip, luwih saka siji kesempatan, ngisolasi utawa dipenjara amarga ayat-ayat sing dikhaskan kanggo Spanyol sing disenengi lan dheweke weruh nyerah ing tangane para wanita wanita lan ora ana sing sah.

Kanthi kabeh iki, aku arep crita marang kowe, sawetara wong sing bakal ngerti lan nuduhake perkara kasebut Quevedo, wis mati utawa urip, ora bakal gampang digatekake, kanthi cara iki, jenenge dadi kualifikasi legenda.

Kaping pisanan, kudu dielingi manawa, julukan "ksatria emas" diwiwiti saka kedadeyan tartamtu sajrone dheweke urip. Quevedo, sing lara lemas, duwe spurs emas kanggo dina janjian dadi ksatria Ordo Santiago. Secara logis, amarga tumindak sing penting ing karir, dheweke ora bisa ngidini dheweke lemes kanggo mbayangake paraga. Amarga alasan iki, dheweke mutusake kanggo ngrampungake karo komisi iki.

francisco de quevedo jx fernando barriafl (1)

Karikatur dening Fernando Barrial Juscamaita kanggo Yayasan Francisco de Quevedo ing Ciudad Real.

Sajrone urip, dheweke meh ora nggunakake, tetep dadi kenang-kenangan salah sawijining prekara paling penting ing karir. Oalah, nalika tilar donya ing taun 1645, dheweke dikubur, ujar manawa miturut panjalukane dhewe, kanthi spurs sing larang regane. Sisa-sisa mayité dikubur ing papan sing tilar donya, khusus ing Santo Domingo de Villanueva de los Infantes Convent.

Sawetara wektu mengko, Prajurit jago sing jenengé Diego, ngerti anané manik-manik emas kasebut, nyogok sawetara pandhita supaya bisa nistha saka peti mati panulis. Dheweke niat, kanthi kesalahan sing beda, kanggo njaluk bandha sing larang regane mula bisa gelut karo wong asing sing ana ing alun-alun. Ayo elinga, ora kaya saiki, ing wektu iku para bullfir ora mlaku-mlaku nanging nunggang jaran. Mula saka iku kudu nyemburake bantengan nalika semana.

Sawise entuk, dheweke tampil ing Walikota Plaza kanthi gerakan sing siap ngrampungake bantheng kasebut. Oalah, petualangane ora let suwe, ora suwe sawise ninggali cincin kasebut, dheweke diserang bantheng, praktis mati ing tumindak kasebut.

Mesthi wae ana kebetulan. Aku ora bakal nolak lan ngadili kahanane nasib. Sanajan ngono, kanggo jiwa sing ngalamun rentan kanggo mitos lan legenda, aku luwih seneng mikir manawa, bisa uga, dheweke dhewe yaiku Quevedo sing, amarga dheweke bakal bereaksi sajrone urip, ngukum wong sing wani pengecut karo sapi lanang kasebut, saengga ngutuk bocah kasebut. manawa dheweke wis nuduhake penahanan sing perlu kanggo nyolong Don Francisco dhewe saka garansi emas kasebut.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

10 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   jumoga21 ngandika

    klambi utawa rammed?

    1.    Tube ngandika

      Sapa wae duwe kesalahan.

    2.    alex martinez ngandika

      Thanks,
      Matur nuwun kanthi sanget amarga wis ngelingi kesalahan ejaan lan wis ngelingake sampeyan. Sanajan ora dadi alesan, aku isih anyar kanggo kabeh iki lan ora biasa nulis artikel, kanthi karya sing diwenehake, saben dinane. Ana akeh huruf sing dilewati saben dina lan mesthine uga ana sawetara sing salah. Semono wae, wis dibenerake lan muga-muga bisa diulang kaping sawetara.

      Kanggo ngrampungake, aku pengin ngerti apa sampeyan nemokake artikel sing menarik utawa apa sampeyan wis ngerti critane. Aku pengin bisa ngrembug karo apa sing aku tulis lan aku uga bakal menehi komentar babagan jinis iki.
      Matur nuwun maneh kanggo kabar kasebut lan bakal ketemu ing kiriman mbesuk.

  2.   Carmen ngandika

    Terusake terus. Artikel apik maneh.
    Sejatine aku ora ngerti babagan crita iki!
    Ndeleng sampeyan ing artikel mbesuk !!

  3.   Alberto Fernandez Diaz ngandika

    Hai Alex.
    Sugeng artikel sampeyan, aku seneng banget. Aku ora ngerti babagan spurs emas. Apa sampeyan ngerti apa sing dadi pungkasane? Dheweke mesthi regane adonan apik ing abad kaping pitulas.
    Delengen manawa Quevedo minangka pedhang sing apik sing nantang guru pagar sing paling misuwur nalika main tandhing (dheweke uga dadi profesor seni iki ing sangisoré Felipe IV) lan ngalahake dheweke. Bayangake pasuryan lan nesu sing bakal dirasakake guru (basa Spanyol, kira-kira jeneng mburi yaiku Carranza). Aku kira sampeyan ngerti critane.
    Pelukan lan semangat saka Oviedo.

    1.    alex martinez ngandika

      Salam Alberto,
      Aku seneng yen artikel kasebut disenengi lan matur nuwun kanthi matur nuwun. Sejatine, miturut prinsip ora dingerteni manawa spurs ana. Ketoke, nalika bullfighter kedadeyan, spurs ngilang lan ora ana sing weruh maneh. Mesthi wae ana sing njaga utawa bisa uga dheweke bali menyang omah Quevedo, kita pancen ora ngerti. Tanpa mangu-mangu, ing bidhang jutaan bakal mbayar, ora mung amarga digawe saka emas, nanging uga amarga kalebu karakter sing misuwur. Iki bisa dadi plot apik banget kanggo novel sing bisa judhulé: "In Search of the Golden Spurs" hahaha.
      Saliyane, dheweke ngerti yen dheweke wis nantang lan ngalahake gurune Felipe IV. Sing ora dakkenal yaiku jeneng pandhita dadi matur nuwun. Sejatine aku ora pengin mbayangake praupane wong liya nalika ndeleng wong pincang kanthi "kacamata", sawijining salib Santiago ing dada, nantang sing pisanan takon babagan pakurmatan kanggo tandhing. Aku ngira manawa ngguyu lan gumun, dheweke mbayangake manawa wong mlarat iki ora duwe kesempatan sithik kanggo slamet saka tari pedhang. Ngguyu sing kudu sirna ing pangowahan pisanan nalika ndeleng kepiye Quevedo nyabrang mungsuh nalika ganti pisanan. Apik tenan Quevedo!
      Matur nuwun kanthi sanget kanggo semangat sampeyan Alberto, kita bisa ndeleng ing kene.

  4.   Jimena ngandika

    Artikel sing menarik banget! Ngenteni sing sabanjure kanthi kepinginan !!!!

    1.    alex martinez ngandika

      Matur nuwun kanthi sanget Jimena, aku seneng sampeyan seneng. Salam.

  5.   Carlos Sanchez ngandika

    Artikel sing penasaran. Aku ora ngerti. Babagan master pagar, jenenge Pacheco de Narvaez. Duel kasebut amarga guyonan sing digawe Quevedo ing Buscón saka buku sing diterbitake. Pacheco minangka bagean saka Pengadilan Just Revenge, sawijining buku sing ditulis dening sawetara wong sing cilaka nangis tulisan tangan sing apik kanggo panulis kita sing dikasihi. Aku menehi saran supaya sampeyan maca supaya sampeyan bisa ndeleng kepiye cara nyulik Kantor Suci. Seneng golek kekasih lebu sing kasmaran. Saka menara. Salam

    1.    alex martinez ngandika

      Salam Carlos,

      Matur nuwun kanthi sanget kanggo komentar sampeyan. Aku ngerti jenenge guru nanging dudu buku sing sampeyan jenengake. Tanpa mangu-mangu, aku sijine ing dhaptar tunggu. Matur suwun rekomendasi Kasunyatane yaiku Quevedo, wiwit cilik, mesthi kepincut karo pakaryan lan watake. Sedih, ing tanah kelairan akeh sing wiwit ngubungake dheweke karo masalah politik supaya bisa ngrusak citra kasebut. Oalah, mengko ketemu maneh ing artikel anyar. Rangkulan.

bool (bener)