Karakter Sastra Dina: Luis Cernuda lan Sam Shepard

luis-cernuda-lan-sam-shepard

Priori, Luis Cernuda lan Sam ShepardDheweke ora duwe kesamaan, nanging mung iku, priori. Saliyane semangat umum ing literatur, dheweke uga ana gandhengane karo nomer 5. Khusus dina iki, 5 November. Ing dina iki, siji lair lan liyane mati, ya suwene pirang-pirang taun. Ing dina iki kaya saiki Sevillian, Luis Cernuda tilar donya ing Kutha Mexico taun 1963. Sam Shepard lair tanggal 5 November 1943 ing Illionois, Amerika Serikat.

Mangkene sawetara saben, kanthi cara kita dhewe lan minangka barang khusus Sabtu.

Luis Cernuda

Pujangga Sevillian tau nulis:

«Puisi kanggo aku yaiku sing dak tresnani. Aku ngerti tenan yen iki watesan. Nanging watesan kanthi watesan sing paling bisa ditampa. Sisane minangka tembung sing mung sejatine ngerteni apa sing ora dakkarepake utawa ora pengin dakkandhakake. Kanthi tembung liya, pengkhianatan. Yen sampeyan pisah karo aku, aja nganti aku khianati. Angin bakal ngganggu sampeyan kanthi crita cekak. Aku bakal lali bab sing padha karo wit lan kali uga lali ».

Luis Cernuda kalebu klompok pujangga sing dikenal minangka Generasi 27. Lulusan hukum lan pendukung Republik, tindak menyang pembuangan sawise Perang Sipil menyang Inggris, Amerika Serikat lan Meksiko, ing kana pungkasane dheweke bakal mati.

Ing karya pujangga, konflik antarane "kasunyatan lan gegayuhan" mesthi ana, nyatane, kabeh karya puisi wiwit taun 1936 diklompokake kanthi judhul sing padha: "Kasunyatan lan kepinginan".

Évolusi puisi iki bisa dipérang dadi rong fase, khusus sing cocog karo sadurunge lan sawise perang. Kapisan nuduhake evolusi saka puisi murni («Profil udara», 1927) menyang a pengaruh nyata ("Kesenengan sing Larang", 1931). Uga ana ing tahap iki kanggo nemokake karya sing misuwur "Lokasi dununge lali" (1932-1933). Sawise perang, tema nasional kacathet ing ayat-ayat kasebut lan njabut nuju negara kelairan. Sithik mbaka sithik gaweyane ngluwihi sawetara level metafisik lan filosofis luwih akeh. 

Luis Cernuda nulis asring banget marang frustasi katresnan, kanggo ndeleng manawa ora bisa digayuh lan "dilarang" nalika ngadhepi masarakat. Uga dirasakake ing surasane yaiku rasa kasepen, kurang kebebasan lan lakune wektu. Mula ayat sing misuwur: "Pancene apik banget urip lan ora ana gunane."

omah-omah luis-cernuda

Frasa lan ayat pujangga

  • "Kita mung ngerti cara nggawe hawa adhem kaya bocah-bocah amarga wedi yen lunga dhewe ing wektu sing suwe."
  • «Sampeyan mbenerake eksistensi: yen aku ora ngerti sampeyan, aku durung urip; yen aku mati tanpa ngerti sampeyan, aku ora bakal mati amarga aku durung urip ».
  •  
     "Aku ora ngerti kamardikan nanging kamardikan dipenjara karo wong sing ora bisa dirungokake jenenge tanpa ndredheg."
  • «Wong sing aku lali karo orane cilik iki, awan lan wengi sing dakkarepake, lan awak lan rohku ngambang ing awake lan roh kaya kayu sing ilang sing segara banjir utawa diangkat kanthi bebas, kanthi katresnan kebebasan, siji-sijine kebebasan sing ngluhurake aku, siji-sijine kebebasan amarga aku mati.
  • «Sawetara awak kaya kembang, liyane kaya keris, liyane kaya pita banyu; nanging kabeh, cepet utawa mengko, bakal ana kobongan sing saya gedhe ing awak liyane, dadi watu dadi manungsa amarga geni kasebut.

Sam shepard

Sam Shepard (72 taun) dianggep salah sawijining penulis main kontemporer sing paling penting ing Amerika. Karya pertamane lair ing taun 60an, lan saliyane teater dheweke uga nulis skrip film, yaiku aktor lan musisi. Rong film sing misuwur yaiku "Laporan Pelikan" y "Dipilih kanggo kamulyan".

Apa nyata anggota Akademi Seni lan Huruf Amérika lan minangka bedha sing diajeni yaiku Teater Pulitzer ing taun 1979 kanggo gaweyane "Anak Kubur" ("Bosen Bocah") lan Guggenheim Fellowship.

Dheweke duwe hubungan apik karo Hadiah Nobel ing Sastra anyar, Bob Dylan sing kerja bareng karo film kasebut "Renaldo lan Clara" lan bebarengan karo sing nulis lagu "Brownsville Girl", salah sawijining lagu paling apik Dylan.

Dolanan terakhir sing ditulis yaiku "Kadhemen ing wulan Juli" (2014).

sam-shepard-and-bob-dylan

Sam Shepard karo Bob Dylan

Frasa dening panganggit serbaguna iki

  • "Mesthi iki pitakonan sing ora adil, apa ora? Takon karo wong liya kenapa dheweke ora seneng banget?
  • Jaran kaya manungsa. Dheweke kudu ngerti watesane. Sawise ditemokake, dheweke seneng mung angon ing lapangan.
  • "Papan perlindungan pungkasanku, bukuku, minangka kesenengan sing gampang kaya golek bawang liar ing pinggir dalan utawa katresnan sing dibales."
  • "Intine yaiku supaya garwane nggawe pil lan aku ngombe, iki kesepakatan sing disepakati, klausa kontrak nikah kita."
  • "Demokrasi minangka barang sing ringkih banget. Sampeyan kudu ngurus demokrasi. Yen sampeyan mandheg tanggung jawab lan nggawe taktik medeni, iku dudu demokrasi maneh? Iku mergo. Bisa uga adoh saka totaliterisme. "

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

8 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Valentina Ortiz-Urbina ngandika

    Aku seneng banget karo pakaryane wong-wong sing wani ngritik sistem sing dipanggoni; utawa sing ngimpi impen frustasi amarga kacilakan; manawa dheweke ora duwe apa-apa, nanging mung ngungkapake rasa lara, rasa ora duwe pengarep-arep lan ukumane. Nanging, saya lara yen dheweke nemokake ing literatur, sarana kanggo nyebutake impene sing nyebabake rasa sakit, kanggo rasa seneng banget.

    1.    Carmen Guillen ngandika

      Halo Valentina!

      Nuwun sewu, aku ora setuju karo apa sing dikandhakake nalika nindakake "kanggo rasa seneng krasa wis diwasa" ... Paling ora kanggo Luis Cernuda.

      Thanks!

      1.    Alberto ngandika

        Wigati

        Aku ora setuju karo apa sing dikandhakake dening Valentina. Dheweke ora pengin nyebabake rasa sakit, nanging kanggo nyata, supaya bisa nyalurake nganggo tembung tinulis. Lan sawetara pengin rumangsa hebat lan golek kamulyan sastra. Nanging wong liya mesthi ora.

        A Salam.

  2.   Alberto ngandika

    Hai carmen.
    Matur nuwun kanggo artikel sampeyan, menarik banget. Aku wis sinau babagan sawetara masalah sing aku ora ngerti. Apik banget ukara-ukara saka Luis Cernuda. Statuse dadi pujangga katon jelas ing antarane. Salah sawijining perkara paling sedhih sing bisa ditindakake yaiku nyingkirake awakmu dhewe.
    Rangkulan sastra saka Oviedo.

    1.    Carmen Guillen ngandika

      Halo Alberto!

      Luis Cernuda gabung karo sawetara musibah: diasingake, kudu njupuk kondhisi seksual ing lemah amarga dheweke ora dianggep apik utawa diadili, ora bisa bebas mratelakake cita-cita politik amarga wedi dibales, lsp. Aku ora urip seneng banget ...

      Matur suwun komentar! Rangkulan! 🙂

      1.    Alberto ngandika

        Halo maneh, Carmen.

        Yo bener. Dheweke duwe akeh ngarep sing mbukak ing urip. Mesthi wae, nasib malang sing disenengi wong mlarat kasebut kaya pirang-pirang wong, pinunjul utawa ora, sajrone sejarah. Aku ora ngerti kenapa mania iki ora ngerti babagan ide politik utawa agama utawa kahanan seksual wong liya. Kaya-kaya dheweke kudu kepeksa nindakake utawa mikir sing padha nalika dheweke ora.

        Aku ora ngerti yen dheweke ora urip seneng banget, nanging aku ora kaget sawise maca komentar sampeyan.

        Matur suwun maneh.

        Rangkulan saka Oviedo.

      2.    Alberto ngandika

        Aku lagi wae maca geguritan Luis Cernuda kanthi irah-irahan "Yen manungsa bisa ujar" saka ukara kasebut sampeyan entuk sawetara ukara. Aku mung teka liwat email nalika lengganan situs web sastra. Apa ketepakan yaiku geguritan sing padha lan dudu sing liyane.

        Rangkulan sastra saka Oviedo.

  3.   Alex ngandika

    Nuwun sewu Carmen, nanging sing melu Shepard ing foto kasebut dudu Dylan, nanging kancane Johnny Dark. Kabeh sing paling apik!