Jon Arretxe. Wawancara karo penulis Distrust, cicilan Touré kaping pitu

Foto dening Jon Arretxe. Profil Facebook.

A Jon arretxe aku ketemu karo dheweke sawetara taun kepungkur ing Aranjuez. Bintang 19 kamera, salah sawijining novel sing dibintangi detektif utamane Touré Saiki njupuk kaping pitu, Rasa ora percaya, lan wis apikan kanggo menehi kula wawancara iki. Aku seneng banget karo wektu lan pengabdian sampeyan.

WAWANCARA karo JON ARRETXE

  • WARTA KAPUSTAKAN: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

JON ARRETXE: Buku pisanan sing dakelingi diwaca yaiku Alfred Hitchcok lan Telung Penyelidik. Mesthi wae ana sadurunge, nanging memori wis gagal. Wangsulan: Bab ingkang pisanan sing dakeling-eling nulis yaiku buku harian karo pengalaman pribadi.

  • AL: Apa buku sing mengaruhi sampeyan lan kenapa?

JA: Ebony, saka kapuscinski, amarga rasane asli Afrika, salah sawijining gegayuhan minangka penulis lan minangka pribadi.

AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

JA: Kajaba saka Kapuscinski dhewe, poe, Chester Hime, Daniel pennack, Alexis Ravelo...

  • AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

JA: Charles marlow, saka Jantung Petengdening Conrad. Uga ora ala yen ketemu karo sampeyan dhewe kurtz.

  • AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

JA: Mandheg Lear wis cukup kanggo aku solo lan ora babar pisan bisuing nang endi wae. Kanggo nulis, sadurunge aku butuh soko manis ing cangkem: permen karet, lollipop, permen karet lima nganti lima ... lan bir aneh. Saiki aku wis nyerah kabeh tumindak jahat, aku wis kepenak nibble ing pena bic utawa cokotan kukuku.

  • AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

JA: Sadurunge aku mung nulis babagan wengi lan esuk esuk, ing spa, biara ... (contone, ing Silos aku nulis akeh kaca). Saiki aku duwe luwih akeh komitmen lan ngupayakake urip kaya sing dakkarepake. Aku ndandani wae perpustakaan o kamar sinau, anggere sampeyan duwe sawetara jam sadurunge. Oalah, papan sing sampurna ing endi wae hotel cilik o apartemen ing papan sing dakpasang novel sing dak tulis.

  • AL: Apa Touré, protagonis sampeyan, terus menehi sampeyan lan apa sing bisa ditemokake ing novel kaping pitu, Rasa ora percaya?

JA: Aku isih precaya marang dheweke, ing babagan apa sing dadi anggota profil sampeyan ing masarakat. Katon kaya karakter kanggo aku prelu, apa sing daklakoni kanggo nglipur y uga kanggo nyacad. Uga, aku rumangsa saran saka akeh nonton, sing wis seneng

En Rasa ora percaya Aku njupuk menyang Paris, menyang lingkungan Barbès lan Belleville, karo kancane Yareliz. Wiwitane dheweke urip kaya sadurunge, kanthi akeh dhuwit amarga trik, nanging mesthine kahanane rumit lan kabeh kedadeyan salah. Yen ora, mesthine Touré.

  • AL: Genre sastra favorit liyane?

JA: Kajaba novel ireng, mentah lan angel yen bisa, aku seneng sastra lelungan lan crita kanthi corak etnis, eksotis utawa apa wae sing pengin sampeyan sebut, bisa uga narasi utawa fiksi tradisional.

  • AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

JA: Aku bubar Penjual Prosa Cilik, Daniel pennack, lan saiki aku ing omah duwe tumpukan novel calon sing bakal diwaca, ing antarané sing terakhir saka Escribano, Cabezas, Ravelo… Aku ora ngerti endi sing bakal dakputus. Minangka kanggo nulis, aku bubar a novel petualangan pemuda, lan aku wis entuk kaping wolu Touré.

  • AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

JA: Ana sawetara editorial, Nanging mayoritas ora padha gelem kanggo njupuk risiko karo penulis anyar utawa para veteran sing ora adol. Umume akeh banget penulis, lan sithik banget pamaca. Penerbitan ora angel, amarga penerbitan desktop cukup murah, nanging nggayuh lan njaga nomer apik saka pamaca / panuku bukumu wis meneng, luwih-luwih yen sampeyan kepengin golek dhuwit.

  • AL: Apa wayahe krisis sing kita alami dadi angel kanggo sampeyan, utawa sampeyan bakal bisa njaga sing positif kanggo novel mbesuk?

JA: Cuaca iki nyedhot ing kabeh cara. Wong padha kangelan. Aku dhewe ora sambat, nanging aku angel golek wektu kanggo maca utawa nulis, lan sing anyar kontak modis gandhengane kanthi pandemi, sing bisa digunakake kanggo karya mbesuk, dheweke ora menehi inspirasi marang aku pancen.


Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.