Joan Margarit menang Hadiah Cervantes. 4 geguritan

 

Photography: Situs web Joan Margarit.

Joan Margarit mung menang ing Hadiah Cervantes 2019. Penghargaan literatur paling penting ing basa Spanyol, sing diparingi 125.000 euro, wis entuk iki Pujangga Catalan sing wis ngolah karya ing kaloro basa kasebut, minangka sing duwe standar konjungsi budaya ngluwihi ideologi apa wae. Iki yaiku 4 geguritane kanggo kenal dheweke, waca utawa temokake maneh.

Joan Margarit

Joan Margarit i Consarnau lair ing Sanahuja, Lleida, tanggal 11 Mei 1938. Yaiku pujangga, arsitek lan profesor wis pensiun saka Universitas Politeknik Barcelona. Minangka pujangga miwiti nerbitake basa Spanyol bali ing 60 karo Lagu kanggo paduan suara wong lanang wae. Lan dheweke ora nindakake maneh nganti sepuluh taun mengko karo Babad. Sawetara taun mengko, dheweke wiwit nerbitake basa Catalan. Apa dheweke dhewe sing panjarwa karyane dadi basa Spanyol, sanajan dheweke uga nulis kanthi ora jelas ing siji utawa liyane. Taun kepungkur dheweke nerbitake memoar: Kanggo duwe omah sampeyan kudu menang perang.

En 2008 Joan Margarit yaiku Penghargaan Puisi Nasional lan uga Hadiah Nasional Sastra Generalitat Catalonia. Lan ing 2013 uga menang penghargaan kasebut Penyair Dunia Latin Víctor Sandoval, saka Meksiko. Penghargaan Cervantes iki mahkota kariré, lan uga kalebu salah sawijining pujangga kontemporer sing paling akeh diwaca ing basa Spanyol.

Antologi sing bisa diwaca yaiku Kabeh geguritan (1975-2015). Aku wis milih papat iki.

4 geguritan

Jam papat esuk

Anjing sing kaping pisanan tangis, lan sanalika
ana gema ing plataran, ana liyane sing resonate
ing wektu sing padha ing kulit siji,
atos lan tanpa irama.
Dheweke babakan, moncong munggah menyang langit.
Asalmu saka ngendi? Sesuk apa
mbangkitake babakan wengi?
Aku ngrungokake kepiye carane sampeyan ngucapake impiane anakku wadon
saka palet, diubengi kotoran
sing sampeyan tandhani wilayah
gang, teras, ruang terbuka.
Kaya sing daklakoni
karo geguritanku, saka ngendi aku sesambat
lan aku tandhani wilayah pati.

Huruf

Sampeyan mesthi katon ing ngarep
kaya ana segara ing kana. Sampeyan nggawe
kanthi cara iki gerakan ombak
asing lan mitos ing sawetara pantai.
Kita gabung karo pasukan sing mbebayani
sing menehi katresnan kasepen.
Isih nggawe driji saya geter,
ora bisa ditemokake makalah iki.
Jalur sing ditinggalake antarane sampeyan lan aku,
ditutupi aksara, godhong mati.
Nanging aku ngerti dalane isih tetep.
Yen aku nyelehake tangan ing buntelan cilik,
Aku rasane mandheg ing sisih mburi sampeyan.
Sampeyan biyen ngrungokake
kaya ana segara ing kana, wis malih malih
kanthi swara kesel, serak lan anget.
Little nyawijikake kita: mung sing geter
kertas sing apik iki ing antarane driji.

Ngenteni

Sampeyan ilang akeh perkara.
Dadi dina kebak
wayahe digawe ngenteni tangan,
kangen tanganmu cilik,
sing padha kaping pirang-pirang njupuk mine.
Kita kudu biyasa yen ora ana.
Musim panas wis kliwat tanpa mripatmu
lan segara uga kudu ngetren.
Dalanmu, isih suwe,
bakal ngenteni, ing ngarep lawang sampeyan,
kanthi sabar, langkahmu.
Sampeyan ora bakal bosen ngenteni:
ora ana sing ngerti kepiye ngenteni kaya dalan.
Lan iki bakal ngisi aku
sing ndemek aku lan nyawang aku,
sampeyan ngandhani apa sing kudu ditindakake karo uripku,
Nalika wayah awan, kanthi udan utawa langit biru,
wis ngatur sepi.

Lampu wengi

Aku nyoba ngrayu kowe mbiyen.
Tangan ing rodha lan cahya iki
saka klub wengi ing dashboard
fantasi -winter - nari karo sampeyan.
Konco aku kaya truk gedhe
sesuk nggawe semburan lampu.
Ora ana sing nyetir lan nyalip aku,
nanging saiki aku lan kowe lelungan bareng
lan mobil bisa dadi jaran loro
wiwit taun suwidakan tekan Paris.
"Je ne regrette rien" nyanyi Edith Piaf.
Ing ngisor jendhela, wengi mlebu
kadhemen saka dalan gedhe, lan jaman biyen
dheweke nyedhaki langsung,
salib lan wuta aku tanpa nyuda lampu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.