Jane Austen. Suwene sedane. Pakaryan sing penting banget.

El 18 de julio de 1817 tilar donya Jane Austen, sing dikubur ing kutha Winchester. Aku wis 41 taun lan uripe ora nyemak prekara-prekara sing penting, nanging dheweke wiwit wiwitan diwiwiti resepsi lan pangenalan sing apik menyang gaweyane. Novel-novele padha sampurna nggambarake lan nggambarake, kanthi sentuhan ironi, ing perasaan lan prilaku masarakat borjuis ing pundi dununge.

Suwe-suwe novel iki ora bakal kelangan pesona utawa novele kekuwatan daya tarik lan emosi. Crita lan karakter sing ora bisa dilalekake manawa kita kabeh wis maca utawa ndeleng sawetara wektu lan wis ditandhani semangat sing luwih romantis. Dina iki aku maneh karya sing paling dhasar minangka penghargaan sithik kanggo tokoh sing hebat banget.

Bangga lan prasangka

"Bebener sing ditampa sacara universal manawa saben wong sing duwe kekayaan gedhe butuh garwa." Iki minangka wiwitan lan deskriptif saka pakaryan sing paling dihormati lan misuwur bisa uga. Dheweke miwiti nulis ing 1796 nanging durung diterbitake nganti 1813. Ing kana, Austen nyritakake babagan gangsal putrinipun Ibu Bennett, sing ora duwe tujuan liyane ing uripe kajaba entuk manten sing apik kanggo kabeh. Lan ing antarane para pelamar sing wis diowahi yaiku loro pemuda sing sugih, Mr. Bingley lan gusti Darcy.

Wis ana hubungan antara putri mbarep, Jane, lan Pak Bingley sing katon duwe masa depan sing apik, nanging ing pangaribawane Pak Darcy, dheweke ora sukses. Nanging, intervensi saka Elizabeth, putri nomer loro, wicaksana lan rada mbrontak, bakal ngganti acara.

Bangga lan prasangka nduweni kabeh tema dhasar karya Austen. Ing lingkungan kulawarga sing nindhes, tekanan perkawinan, beda kelas, spek mlarat lan sensitivitas sing alus pahlawan sing wis ditemtokake, nanging sing uga salah.

Mesthi wae wis digawa menyang film ing pirang-pirang acara, paling anyar, ing 20o5. Disutradarai dening Joe Wright lan dibintangi para pemeran sing dipimpin dening Keira Knightley y Matius Macfadyen.

Rasa lan Kepekaan

De 1811. Liyane karya sing paling misuwur sing nyritakake babagan sadulur Dashwood, Elinor lan Marianne. Dheweke beda banget amarga ing Elinor predominates pangerten umum y Marianne digawa lunga dening gedhe sensibilitas. Lan kalorone paraga lan tindak-tanduk nindakake risikone.

Elinor lan Marianne urip karo ibune lan adhine Margaret. Sawise bapakne tilar donya, warisan kulawarga kasebut diwarisake karo sedulur tirine, John Dashwood, siji-sijine keturunan lanang lan putra perkawinan kaping pisanan. Dadi kulawarga dheweke meh ora duwe apa-apa lan pindhah menyang omah cilik ing negara kasebut ditawakake sedulur. Ing kana, para suster Dashwood bakal ketemu wong telu: Edward Ferrars, Sir John Willoughby lan Kolonel Brandon. Lan kalorone bakal nemokake katresnan lan kuciwa. Ing antarane, luwih akeh alur lan salah paham sing bakal nyebabake asil miturut saben wong.

Uga diadaptasi kaping pirang-pirang kanggo film lan televisi, ing versi sing paling dielingi yaiku saka 1995dening Ang Lee, karo Emma Thompson y Kate Winslet kaya sedulur Dashwood.

Ing sandi

Dikirim ing 1815, nyritakake babagan Omah kayu Emma, wanita enom sing cerdas nanging uga ngrusak sing ngeyel tandhing kanggo kabeh kanca sampeyan. Nalika pamrentah, kanca lan kapercayan sampeyan arep omah-omah, sampeyan kudu ngadhepi kekosongan sejati ing urip sampeyan. Kanggo iki, dheweke bakal menehi upaya kanggo nyoba supaya wong liya urip sampurna kaya sing dikira dheweke.

Nanging kabeh penggaweane saka manipulasi sentimental bakal nggawe sekitar akeh kusut, salah paham lan kebingungan. Emma minangka potret liyane apik ing propinsi Inggris ing wiwitan abad kaping XNUMX.

Wis adaptasi malah komik lan mesthi uga minangka seri, miniseri lan versi film. Mbok sing paling misuwur yaiku 1996karo Gwyneth Paltrow minangka paraga utama.

Taman Mansfield

De 1814, paling dianggep novel kompleks, surem lan kandhel dening Austen Nyritakake babagan Rega Fanny, yaiku bocah wadon isih nalika pamane njupuk dheweke ing omah gedhong ing Mansfield Park, nylametake dheweke saka urip mlarat. Ing kana sampeyan bakal miwiti ngrasakake urip sing kebak hiburan lan perbaikan. Nanging ing omah gedhong kasebut uga ndhelik bebener mbebayani manawa Fanny kudu sinau menehi hasil.

Novel iki nggambarake a katertiban lan kritik kulawarga lan masarakat sing ganti mripate wong wadon enom sing isin, kanggo sawetara sing apik banget lan kanggo wong liya sing ora apik.

Maneh dadi topik adaptasi kanggo film lan televisi kayata, kayata, Versi film 1999 con Frances O'Connor minangka Fanny Price.

Persuasi

Apa duweke novel paling anyar sing wiwit nulis ora suwe Emma. Iki diterbitake minangka karya anumerta ing taun 1818. Nyambung karo Biara Utara, amarga kalorone diterbitake ing volume siji rong taun mengko. Lan uga amarga loro crita kasebut kedadeyan ing Bath, menyang spa sing Jane lunga nalika semana.

Siji-sijine karya sing bisa ditegesi minangka crita katresnan. Kabeh liyane mesthi nyritakake babagan tresna siji utawa loro pasangan lan dipungkasi karo pesta protagonis, nanging iki mung siji ing narasi sing fokus ingpangrasane protagonis, Anne Elliot.

Anne minangka wanita sensitif, sabar lan kurang dihargai, sing, taun sawise wis nolak Kanggo wong sing disenengi nuruti pitutur sing ala, delengen kepiye dheweke muncul maneh ing uripe, sugih lan mulya nanging isih tetep lega. Banjur Anne bakal nindakake kabeh sing bisa ditindakake kanggo menehi katresnan kaloro kesempatan. Mesthi maneh, kita duwe rekreasi sing sukses ing wektu kasebut.

Kanggo cine versi digawe ing 1995 lan kanggo televisi ana seri saka 2007.

Abbey Northanger

Ditulis ing antarane 1798 lan 1799, nyritakake babagan Katherine MorlandPembaca novel Gothic sing sregep, dheweke ngentekake wektu kanggo ngunjungi kanca, kayata Isabella Thorpe, lan nari. Kanggo Catherine John Thorpe negesake, Sedulur Isabella, lan Henry tilney, pandhita enom sing seneng banget lan ngerteni sejarah lan sastra.

Mula, para Tilney ngajak Catherine marani kebonane bapake, Abbey Northanger. Dheweke ngarepake dadi peteng, tuwa, lan kebak misteri lan fantasi, kaya ing novel sing diwaca. Ana sing adaptasi kanggo televisi de 2007.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.