HG Sumur. Kelingan panulis fiksi ilmiah Inggris sing hebat

Foto HG Wells dening George Charles Beresford.

Herbert George Wells Dheweke tilar donya tanggal 13 Agustus 1946 ing London. Aku wis 79 taun lan dheweke sejarawan, filsuf, lan bisa uga panulis Inggris paling misuwur novel fiksi ilmiah, cikal bakal jinis iki. Kita kabeh wis maca sawetara karyane lan yen ora, kita wis bisa ndeleng kanthi akeh adaptasi film sing wis digawe liwat taun.

Dina iki aku ngelingi jinis klasik iki karo sawetara wong frase saka 4 novele paling misuwur: Mesin Wektu, Perang Dunia, Pulo Dokter Moreau y Wong sing ora katon. Aku uga mriksa adaptasi film kasebut.

HG Wells

Lair ing BromleyIng Kent County, dheweke minangka anak nomer telu saka kulawarga kelas menengah ngisor sing peduli manawa duwe pendhidhikan sing apik.

Nalika kecelakaan Dheweke meksa dheweke tetep ing amben sawetara wektu, dheweke njupuk kesempatan kanggo maca akeh, mula dheweke kepengin nulis. Banjur dheweke kontrak ing tuberkulosis lan dheweke pancen setya nulis. Dheweke produktif banget lan kabeh gaweyane dipengaruhi dening sing jero kapercayan politik.

Dheweke menehi saran supaya ilmu lan pendhidhikan dheweke bakal dadi rong pilar dhasar ing masyarakat mbesuk nalika manungsa njupuk langkah transendental.

En 1895 umum Mesin wektu, pisanan minangka seri lan mengko dadi buku lan buku liyane sukses iku langsung. Saka ing kana dheweke ngrantai. Ing taun sing padha uga nerbitake Kunjungan apik banget, lan ing telung taun sabanjure telung novel sing nambah prestise: Pulo Dokter Moreau, Wong Katon y Perang Donya.

Mesin wektu

  • Hukum alam sing lali yaiku fleksibilitas intelektual minangka ganti rugi, bebaya lan gelisah ... Alam ora nate narik kawigaten nganti kebiasaan lan naluri ora ana gunane. Ora ana intelijen yen ora ana pangowahan lan ora perlu diowahi. Mung kewan sing duwe intelijen kudu ngatasi macem-macem kebutuhan lan bebaya.
  • Kekuwatan minangka asil saka kabutuhan; safety netepake hadiah kanggo kekirangan.
  • Bisa uga sinau ngoperasikake mesin sing wani, lelungan kanthi cepet menyang watesan urip sing cepet, bisa ditemokake swarga sing cendhak tanpa mangsa utawa mbesuk, tanpa blackmail kaping pindho nostalgia lan wedi.
  • Sampeyan ora bisa pindhah kanthi cara apa wae ing wektu, sampeyan ora bisa mlayu saka wektu saiki.

Bisa uga adaptasi film sing paling misuwur ing crita iki (lan favorit) yaiku sing mbintangi Rod taylor en 1960 lan menang Oscar kanggo efek khusus sing paling apik. Sing pungkasan yaiku wiwit taun 2002 lan main karo Guy Pierce lan Jeremy Irons.

Perang Donya

  • Ing wayah awan, kita sibuk banget karo urusan sing ora apik, mula ora ana sing bisa ndeleng wong ing kana kanggo ndeleng langkah kita, lan kanthi susah lan metodhe, ngrancang penaklukan planet Bumi. Mung wengi sing bisa, kanthi peteng lan kasepen, nggawe kahanan supaya wong-wong Marsia, wong Selen lan makhluk liya sing ana ing jagad raya, duwe papan ing imajinasi kita.
  • Apa gunane agama yen ora ana maneh ngadhepi musibah?
  • Nganti wektu iku, aku ora ngerti yen aku ora ana daya lan kesepian. Dumadakan, kaya ana barang sing tiba, wedi dakrebut.
  • Bisa uga invasi wong-wong Mars, pungkasane bakal mupangat kanggo kita; paling ora, wis ngrampok kapercayan sing tenang ing mbesuk, sing dadi sumber dekade sing paling nyata.

Apa sing kudu diomongake babagan sing kondhang siaran radio Apa iya Orson Welles novel iki tanggal 30 Oktober, 1938? Yaiku a adaptasi teater, sajam, dietung formulir newscast menit pungkasan. Dadi nembus para pamirsa kabeh wong percaya tenan invasi asing kasebut. Wis tetep dadi wayahe radio kaya sejarah amarga ora bisa dibaleni maneh. Lan adaptasi film durung bisa ngatasi.

Paling klasik, sing menang Oscar kanggo efek visual, yaiku saka 1953. Lan sing paling anyar yaiku sing dibintangi Tom Cruise ing 2005.

Pulo Dokter Moreau

  • Kewan bisa uga galak lan licik, nanging prelu wong ngapusi.
  • Aku ora nate krungu ana gunane, cepet utawa cepet, evolusi durung ilang saka orane. Lan sampeyan? Lan lara ora prelu.
  • Kewan bisa uga licik lan galak, nanging mung wong sing bisa ngapusi.
  • Kasunyatan manawa makhluk kasebut pancen ora liya yaiku monster liar, mung parodi sing aneh saka spesies manungsa, nggawe saya ora jelas apa sing bakal bisa ditindakake, luwih ala tinimbang teror sing pasti.

Aku isih duwe klasik wiwit taun 70an sing dibintangi Burt Lancaster lan Michael York ing 1977. Nanging uga ana sing digawe meh 20 taun mengko Marlon Brando lan Val Kilmer.

Wong sing ora katon

  • Gagasan gedhe lan aneh sing ngluwihi pengalaman asring kurang mengaruhi pria lan wanita tinimbang pertimbangan cilik lan luwih nyata.
  • Kabeh wong, sanajan sing paling duwe pendidikan, duwe superstitious babagan.
  • Aku dhewe, luar biasa manawa wong cilik bisa nindakake dhewe! Nyolong sethithik, ngrusak sethithik, lan ing kana kabeh wis rampung.
  • Aku pancen gagah prakosa lan tangane abot; Kajaba iku, aku ora katon. Ora ana sangsi manawa dheweke bisa mateni wong loro kasebut lan uwal kanthi gampang, yen dheweke pengin. Dheweke setuju?

Lan iki uga bakal njupuk sing gedhe Udan Claude sing nggawe pasuryan lan awak katon ing protagonis ing klasik saka 1933. Nanging ana uga upeti lan variasi judhul kaya Wong Tanpa Bayangankaro Kevin Bacon ing taun 2000. Lan utamane, seri pitung puluh wiwit cilik mula aku tresna banget marang aku seneng Ben murphy, protagonis.

Sing arep disimpen?

Pilihan angel. Dadi sing paling apik yaiku maca (utawa nonton) crita Wells.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.