Guadalupe Grande. 4 geguritane ing memori

Fotografi: panulis.org

Guadalupe Grande, pujangga Madrilenian, karangan lan kritis, tilar donya ing Madrid sanalika wiwitan taun 2021 amarga a penyakit jantung, kanthi 55 taun. Putri unik uga para pujangga Felix Grande lan Francesca Aguirre, karo dheweke mungkasi garis keturunan sastra sing pinunjul. Ing memori, dadi iki pilihan 4 puisi kagungane gaweyane.

Guadalupe Grande

Gelar ing Antropologi sosial saka Universitas Complutense, sajrone karir dheweke melu acara sastra kayata First Ibero-American Poetry Show lan Medellín International Poetry Festival, utawa festival INVERSO Madrid. Minangka kritikus sastra, dheweke makarya ing El Independiente, El Urogallo, Reseña, utawa El Mundo, ing antarane koran lan majalah liyane.

Dheweke uga kerja ing area komunikasi ing Teater Kraton lan tanggung jawab kanggo kegiatan puisi ing Universitas Popular José Hierro, ing San Sebastián de los Reyes.

Ing taun 1995 dheweke dianugerahi Hadiah Rafael Alberti dening Bukune Lilith, lan uga nerbitake buku-buku puisi Tombol kabut, Peta lilin y Hotel kanggo landak.

4 geguritan

Awu

Kamus Inventaris
dhaptar nomer pas
pitungan basa
sing ora bisa dingerteni

Aku ujar manawa ora bakal lali;
ana pati lan wewayangane wong urip,
Ana bangkai kapal lan kenangan pucet
ana rasa wedi lan gagabah
lan maneh bayangan lan kadhemen lan watu.

Lali mung artefisine swara;
mung pungkasan sing terus-terusan
saka daging menyang kulit lan saka kulit menyang balung.
Kaya tembung kapisan sing digawe saka banyu
banjur lendhut
lan sawise watu lan angin.

Cepet

Mlaku ora cukup
bledug dalan ora nggawe urip
Pandelenge adoh
Banyu ing kertas
lan umpluk ing tembung

Sampeyan minangka retak wektu, Rama:
ora ana ing sampeyan sing tahan lan kabeh tetep.

Ukara tembung kapisan
lan bencana iku kabeh,
ing wayahe nalika narik kawigaten sampeyan
pasuryan dina.

Ora bisa,
iku ora bisa dadi,
iku ora bisa dadi,
nanging ayang-ayange ayang-ayangan
ing panggilan daging,
ambegan sampeyan wangkal
lan wangkal pangandikane.
Urip ora duwe jeneng.

Tilase

Kita minangka perkara sing aneh
sapa sing arep crita
bilih kita sangsara sanget
Nanging memori kita ora bisa ngobong
lan kita ora ngerti maneh carane mati

Kenangan urip,
memori dina lan urip,
piso sing mbukak donya
nyebar sawetara usus sing ora bisa dingerteni.

Kenangan awan lan sorene,
sampeyan madhangi tampilan
sampeyan sing golek implacable,
kompas parah, saksi kunjara
sing knots wektu ing guo.

Apa sing digoleki, memori, apa sing digoleki.
Sampeyan ngetutake aku kaya segawon luwe
lan sampeyan ndeleng mripat sing welas karo sikilku;
sniffing, pernicious, ing dalan
tilase dina sing ana,
manawa wis ora ana maneh lan ora bakal ana maneh.

Rubah kebahagiaan nyandhang sampeyan
lan karusakane ndadekake kowe waspada;
kenangan urip, kenangan dina lan urip.

Jejer lawang

Omah kosong
lan gandane pengarep-arep sing ora sopan
wangi saben sudhut

Sapa sing ngandhani
nalika kita jembar ing jagad
sing bakal ditemokake
papan perlindungan ing ara-ara samun iki.
Sing nggawe kita percaya, dipercaya,
-worse: ngenteni-,
sing ana ing mburi lawang, ing sangisore cangkir,
ing laci kasebut, sawise tembung,
ing kulit kasebut,
tatu kita bakal mari.
Sing ndudhuk ati kita
lan mengko ora ngerti tanduran apa
lan ninggali jugangan iki tanpa wiji
ing endi mung ana pangarep-arep.
Sapa sing teka sabanjure
lan dheweke matur alon-alon,
ing greget,
yen ora ana pojokan ngenteni.
Sapa sing kejem banget, sapa,
sing mbukak kerajaan iki tanpa cangkir,
tanpa lawang utawa jam sing lembut,
tanpa truces, tanpa tembung karo forge donya.
Ora apa-apa ayo aja nangis maneh
sore isih tumiba alon.
Ayo mlaku pungkasan
pangarep-arep sing ala iki.

Fuentes: El Mundo - Geguritan Jiwa


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Puisi apa sing apik lan wanita sing fasih lan teladan.
    - Gustavo Woltmann.