Ernest Hemingway. 119 taun laire. Fragmen karyane

De Ernest Hemingway terus lan bakal terus diarani salah siji sing paling akeh juru crita hebat sastra dunya abad rong puloh. Urip sing kuat kaya pungkasan sing tragis Hadiah Nobel ing taun 1954. Dina iki aku mesthi bakal kelakon 119 taun.

Lan yen durung maca, mesthine kita wis ndeleng sawetara (akeh) adaptasi film sing wis digawe karya minangka Wong tuwa lan segara (Aku tetep karo Spencer Tracy), Kanggo sapa sing Bebungah Bel o Pamit bedhil (kalorone karo Gary Cooper). Dadi kanggo ngelingake aku, aku milih sawetara fragmen karya sing paling wakil.

Pegunungan ijo ing Afrika 

Benua umure kanthi cepet yen kita nyerang, lan nalika penduduk asli urip selaras karo negara kasebut, wong-wong asing padha ngrusak; wit mau ditebang, garing banyu lan mateni kewan mau. Lan bumi ban bisa dieksploitasi, amarga bumi lan pedunung digawe ditinggalake kaya sing wis ditemokake.

Wong tuwa lan segara

Wong tuwa iku ceking lan grombolan, nganggo garis jero ing gulu. Titik coklat saka kanker jinak ing kulit sing diprodhuksi srengenge kanthi bayangan ing segara tropis ana ing pipi. Freckles kasebut mlayu mudhun ing sisih pasuryane nganti mudhun, lan tangane ngetokake bekas lara jero amarga nangani tali nalika nyekel iwak gedhe.

Kanggo sapa sing Bebungah Bel

Nalika petugas kasebut mlaku kanthi cedhak, ngetutake trek sing ditinggalake jaran band, dheweke bakal liwat rong puluh yard saka lokasi Robert. Ing jarak kasebut, ora ana masalah. Petugas kasebut yaiku Letnan Pronghorn. Dheweke wis teka saka La Granja, nindakake prentah nyedhaki jurang kasebut, sawise nampa kabar babagan serangan ing pos ing ngisor iki. Dheweke mlaku kanthi cepet, banjur kudu mlaku maneh nalika tekan jembatan sing diunekake, kanggo nyebrang jurang ing titik sing luwih dhuwur lan mudhun liwat alas. Jaran kasebut kringet lan dikepang lan kudu digawe mlaku.

Paris minangka pesta

Nalika aku tangi lan ndeleng jendhela sing mbukak lan weruh padhanging rembulan ing payon omah sing dhuwur, ana pangrasane. Aku ndhelikake pasuryan ing bayang-bayang, ngindhari rembulan, nanging aku ora bisa turu lan terus ngatasi emosi kasebut. Aku sakloron tangi kaping pindho ing bengi iku, nanging pungkasane bojoku turu kanthi manis, kanthi pasuryan rembulan. Aku pengin mikir kabeh iki, nanging aku gumun. Sederhana banget yen uripku kaya esuk mau, nalika aku tangi lan weruh spring sing salah, lan krungu swarane wong wedhus mau, banjur metu tuku koran jaran.

Duwe lan ora duwe

Tangi munggah. Wayah awan sing apik banget, kepenak, ora adhem lan semilir angin ngaler. Pasang surut arep pasang. Ing pinggir kanal ana loro pelikan sing lungguh ing tumpukan. Kapal nelayan, dicet ijo tuwa, liwat pasar. Lungguh ing tiang kasebut ana nelayan ireng. Ndhuwur banyu, lancar karo angin ing arah sing padha karo pasang, biru-abu-abu nalika srengenge awan. Harry nyawang pulau pasir sing dibentuk nalika ngeruk saluran sing ditemokake kuping hiu. Manuk camar putih mabur liwat pulau kasebut.

shindig

Dheweke wis entuk apa-apa. Sing dadi tundha presentasi invoice kasebut. Nanging jinis tagihan kasebut mesthi dibayar. Iki minangka salah sawijining prekara sing luar biasa sing mesthi sampeyan pikirake ... Aku ngira yen aku wis mbayar kabeh sekaligus, tanpa ngerti hadiah lan ukumane. Mung ijol-ijolan nilai. Siji menehi hadiah lan sing liyane nampa baline. Utawa dheweke lagi kerja apa-apa. Ing cara utawa cara liyane, sampeyan kudu mbayar kabeh sing regane ... Utawa sampeyan mbayar kanthi sinau saka samubarang, utawa kanthi pengalaman, utawa nampa risiko, utawa kanthi dhuwit. Donya minangka papan sing apik kanggo blanja ...

Pamit bedhil

Perawat mlebu kamar lan nutup lawang. Aku lungguh ing koridor. Aku rumangsa kosong. Aku ora mikir, ora bisa mikir. Aku ngerti dheweke bakal seda lan aku ndedonga supaya ora seda. Aja nganti dheweke mati. Dhuh Gusti, kawula nyuwun, ampun ngantos pejah. Aku bakal nindakake apa sing sampeyan karepake yen sampeyan ora nglilani mati. Aku njaluk sampeyan, aku njaluk sampeyan, aku njaluk sampeyan. Dhuh Gusti, ampun ngantos pejah ... Gusti Allah, ojo nganti mati ... Aku njaluk, njaluk tulung, njaluk tulung, aja nganti mati .. Ya Allah, aku njaluk tulung, aja nganti mati ... aku bakal nindakake apa wae sing sampeyan karepake yen sampeyan ora nglilani dheweke mati ... Bocah iku wis mati, nanging aja nganti dheweke mati. Sampeyan bener, nanging aja nganti dheweke mati… Aku njaluk tulung, Gusti, aja nganti dheweke mati… ».


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.