Emilia Pardo Bazán. 100 taun sawise seda. Potongan crita

Potret Emilia Pardo Bazán. Miturut Joaquín Sorolla.

Emilia Pardo Bazán seda ing dina kaya dina iki 100 taun kepungkur. Tokoh kasebut minangka salah sawijining eksponen paling gedhe, ora mung sastra, nanging uga budaya ing antarane abad kaping XNUMX lan XNUMX. Mungkin pengakuan lan kesuwur sing paling gedhe yaiku saka karyane The pazos de Ulloa, nanging nyentuh kabeh tongkat, wiwit saka naturalisme dadi realisme, liwat novel cekak, crita cekak, artikel koran lan crita cekak. Saka sawetara iki aku nggawe pilihan potongan minangka waosan kanggo eling.

Crita tresna

Ati sing ilang 

Mlaku ing sawijining awan mlaku-mlaku liwat dalan-dalan ing kutha, aku weruh ana barang abang ing lemah; Aku mudhun: ati sing getih lan urip sing dakklumpukake kanthi tliti. "Sawetara wanita mesthi wis ilang," batinku nalika ndeleng keputihan lan rasa enak saka viscera sing empuk, sing nalika drijine saya gremet-gremet kaya ana ing njero dada sing duwe. Aku mbungkus nganggo kain putih kanthi tliti, ndhelikake, ndhelikake ing sandhanganku, lan arep ngerteni sapa wanita sing ilang ati ing dalan kasebut. Kanggo neliti luwih apik, aku entuk kacamata sing apik banget sing ngidini aku ndeleng, liwat awak, jeroan, daging lan tulang rusuk - kaya liwat buku-buku agama sing dadi dhadha santo lan duwe jendela kaca cilik ing dodo -, papane ati.

Putri duyung

Sampeyan ora bisa nglukis perawatan lan kewaspadaan sing dieling-eling tikus ibu kanggo rereged tikus. Lemak lan pike, dheweke nuwuhake dheweke, lan nyenengake lan seneng banget, lan kanthi wulu abu-abu sing mengkilap banget, dheweke nuli nyenengake; Lan ora pengin masrahake ilahi kanggo manungsa, dheweke menehi peringatan moral, wicaksana lan jejeg kanggo keturunane, lan dijaga njaga jebakan lan bebaya jagad nakal kasebut. "Dheweke bakal dadi tikus otak lan apike," ujare mouse menyang awake dhewe, nalika dheweke ngrungokake kanthi tliti lan kepiye dheweke nyenengake kanggo moncong minangka tandha sing disetujoni.

Nanging aku bakal menehi katrangan ing kene kanthi rahasia, tikus-tikus kasebut resmi amarga durung nundhung sirahe saka bolongan sing ditawakake ibune. Lubang kasebut dipraktekke ing bagasi wit, ndhelik kanthi apik, lan anget ing mangsa adhem lan adhem nalika musim panas, asring alus, lan ndhelikake nganti bocah-bocah sekolah ora nyangka yen ana kulawarga sing ora sopan manggon ing kana.

Dongeng interior

Saka susuh

Kudu menyang Madrid kanggo ngatur masalah penting, Salah sawijining minat sing ana gandhengane lan sing meksa nggunakake pirang-pirang wulan kanggo ngresiki debu bangku anteroom kanthi kursi celonone, aku nemokake babagan kost sing murah, lan ing omah aku mapan ing ruangan sing "apik" , madhep ing dalan Preciados.

Kanca meja bunder nyoba negesake ing antarane kita sing akrab karo rasa sing ala, guneman guyonan lan perselisihan sing biasane mudhun dadi impune nyata utawa ora sopan. Aku mlebu cangkang. Siji-sijine tamu sing nuduhake cadangan yaiku bocah lanang udakara patlikur taun, pancen kurang ajar, jenenge Demetrio Lasús. Dheweke mesthi tekan pungkasan ing meja, pensiun luwih dhisik, mangan sethithik, ing sadhuwure papan; Dheweke ngombe banyu, nanggapi kanthi sopan, nanging ora nate gosip, ora kepengin weruh utawa ngganggu, lan sifat-sifat kasebut ndadekake saya simpatik.

Crita Sacroprofan

Mata uang ing jagad iki

Biyen ana kaisar (kita ora mesthi nyebutake raja) lan dheweke mung duwe putra siji, roti sing apik, jujur ​​minangka prawan (wong-wong sing naif) lan jiwa sing kebak pangarep-arep sing apik lan kapercayan sing lembut banget lan manis. Ora ana bayangan sing mangu-mangu, uga ora ana rasa skeptisisme sing ngrusak semangat pangeran sing enom lan murni, sing kanthi tangan terbuka kanggo Kamanungsan, eseman ing lambene lan iman ing ati, lagi mlaku kanthi kembang.

Nanging, Baginda Kaisar, sing mesthi wae luwih tuwa tinimbang Sang Maha Suci, lan wis, kaya sing diucapake, fang sing luwih bengkong, jengkel amarga putrane siji-sijine percaya kepencut, kesetiaan lan adhesi kabeh wong sing dakkarepake. ditemokake ing kana. Kanggo ngelingake dheweke saka bebaya kapercayan wuta kasebut, dheweke takon karo loro utawa telung wong wicaksana sing paling misuwur ing kekaisarane, sing nyinaoni buku, ngunggahake tokoh, nggambar horoskop, lan ngrancang ramalan; Sawise nindakake iki, dheweke ngundang pangeran kasebut, lan ngelingake, kanthi pidato sing wicaksana lan konserpektif, supaya moderat milih hakim kanggo kabeh wong, lan ngerti manawa jagad iki ora ana liya kajaba medan perang sing akeh kepentingane nglawan kepentingan lan semangat. marang karep, lan miturut pendapat para filsuf kuno sing misuwur banget, manungsa minangka serigala tumrap manungsa.

Sumber: Albalearning


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.