Wawancara karo I. Biggi, pemenang hadiah Cerros de Úbeda kanggo novel sejarah

Panulis Basque Iñaki Biggi wis menang ing hadiah Bukit Úbeda novel sejarah kanthi judhul paling anyar, Valkyries. Panganggit uga saka Sanctuary y Formula Stradivarius, dina iki ngaturake kita wawancara iki Matur suwun sanget kanggo kabecikan, wektu lan pengabdian. Eskerrik takon.

Warta Sastra: Apa sampeyan ngelingi buku pisanan sing diwaca? Lan crita pisanan sing sampeyan tulis?

I. Biggi: Dudu buku pisanan, nanging iku bakal dadi novel dening Telung Penyidik, megah serie kanggo narik minat bocah supaya maca. Aku bubar maca maneh salah sawijine kanggo nyoba nemokake formula alkimia sing dakwenehake. Lan mesthi kepiye maneh Salgari con Sandokan o Corsair Ireng.

Aku uga ora kelingan bab sing pertama dak tulis. Akeh barang, kabeh mau ilang. Nanging sing pertama dak tulis kanthi dhasar sing sithik iku novel pertamaku, Sanctuary, sing diwiwiti minangka crita cekak lan dipungkasi luwih saka 300 kaca.

AL: Apa buku pisanan sing nggumunake sampeyan lan kenapa?

I. Biggi: Mbok Godfather. Kayane novel iku kaping luwih aku wis maca, mesthine skor. Paraga sing digambar Mario Puzo kayane meh ora bisa dirampungake karo aku. Vito Corleone iku makhluk sing nggegirisi nanging nduweni drajate dhewe-dhewe. Campuran kasebut narik aku.

AL: Sapa sing dadi penulis favoritmu? Sampeyan bisa milih luwih saka siji lan saka kabeh jaman.

I. Biggi: Tolkien, Maalouf. Nanging Aku wis ngguyu kathah karo Sharpe, Pratchett, Mendoza… Aku wis lelungan menyang lintang-lintang Asimov. Lan ngenteni banget wedi karo Stephen King. Agatha Christie lan Hercule Poirot. Nalika dakeling-eling aku bakal kelingan maneh.

AL: Apa karakter ing buku sing sampeyan pengin ketemu lan digawe?

I. Biggi: Iñigo Montoya de Putri sing wis tunangan. Perang, nyiksa, dendam, raksasa, mukjijat, penganiayaan, katresnan sejati. Apa liyane sing sampeyan bisa njaluk saka buku?

AL: Apa hobi nalika nulis utawa maca?

I. Biggi: Kanggo maca Aku mikir ora. Aku nindakake ing posisi apa wae lan kapan wae. Aku gampang abstrak. Tulis wis crita liyane: kasepen lan papan kanggo mindhah. Yen aku ing edhan kebak, lan saya gugup, Aku langsung kewalahan lan kabeh ngganggu aku.

AL: Lan papan lan wektu sing disenengi kanggo nindakake?

I. Biggi: Ana ngendi komputer, katentreman, wektu lan papan. Aku ora njaluk akeh, iya?

AL: Panulis utawa buku apa sing nyebabake karya sampeyan dadi panulis?

I. Biggi: Novel pertamaku Aku nulis nalika semana kecemplung ing maca novel sejarah apa wae kanthi plot konspirasi sing ana ing tanganku, lan dheweke akeh ditandhani. Dadi aku kira kudu ngomong Philip Van Den Bergen lan Konjurasi Sistine, Ken Follet lan Pilar bumi, Amin Maalouf lan Lelungan Baldassare, Umberto Eco lan Jeneng kembang mawar...

AL: Genre favorit sampeyan?

I. Biggi: Temenan novel sejarah. Nanging uga, lan akeh, novel ireng lan akeh karya saka fiksi ilmiah utawa fantasi. Ana sawetara jinis, ora akeh, sing biasane ora dakwaca, nanging aku mesthi dadi salah sawijine Dheweke diwaca nganti label colacao saben mangan sarapan.

AL: Saiki maca apa? Lan nulis?

I. Biggi: Saiki aku karo Wektu Pangarep-arep, novel paling anyar dening Emilio lara, lan karo Gataca saka Frank Thilliez.

Babagan nulis Aku duwe koreksi novel kaping lima, ngenteni dhewekeing metu saka nomer papat, sing bakal ditampilake ing spring, lan rampung nyiapake kaping enem sing wis mlebu tahap nulis, yen dokumentasi wis dikompilasi. Yaiku novel independen saben liyane lan aku biasane seneng menehi plot, yen bisa menang.

AL: Kepiye sampeyan ndeleng babagan penerbitan kanggo akeh penulis utawa pengin diterbitake?

I. Biggi: Lha, kenapa awake dhewe bakal ngapusi awake dhewe. Kaya sing sampeyan ucapake kanthi apik, ana akeh penulis lan kita kabeh pengin ndeleng karya ing toko-toko buku, sing regane nganti pirang-pirang jam, bungahe lan sangsara, lan ora cukup panjaluk kanggo nyedhot kabeh. Penerbit duwe risiko finansial lan kadang ora mbayar. Kita kabeh nyoba nggawe karya katon. Nalika sampeyan nerbitake novel, sampeyan wis gugup babagan penjualan amarga mbesuk bakal gumantung. Yen sampeyan isih durung nate diterbitake, mula saben omah ... Ora gampang.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.