Sejarah Dina Buku

Asal usul dina buku kasebut

Saben taun dina buku kasebut dirayakake tanggal 23 April. Minangka tanggal ing pirang-pirang toko buku nawakake diskon lan ngatur macem-macem kegiyatan sing ana gandhengane karo sastra.

Nanging, dina buku duwe asal usul, awit iku durung dirayakake wiwit selawase. Yen sampeyan pengin ngerti apa lan kenapa dirayakake ing dina kasebut lan sapa utang sampeyan kudu ana tanggal kaya ngono, waca terus kanggo ngerteni.

Asal saka dina buku

Asal saka dina buku

Dina buku kasebut mengeti promosi maca, nggawe crita lan uga nglindhungi kekayaan intelektual. kabeh iki ana gandhengane karo buku lan wis dirayakake kanthi pirang-pirang taun. Nanging, apa sampeyan ngerti asal usule?

Akeh wong sing ora ngerti yen sing dirayakake Dina Buku Internasional amarga ana wong Spanyol. Ya pancen. Perayaan kasebut diwiwiti saka saran saka Spanyol lan nganti pirang-pirang taun mengko, ing taun 1988, nalika UNESCO mutusake bakal dianakake perayaan internasional. Kasunyatane, durung nganti taun 1989 mula dirayakake ing negara liya, nanging kedadeyan ing Spanyol lan wis suwe banget.

Sapa sing nggawe dina buku kasebut?

Sapa sing nggawe dina buku kasebut?

Kapan diarani 23 April minangka dina buku, mula kenapa dirayakake tanggal kasebut lan dudu tanggal liyane. Lan sanajan aku bakal mangsuli pitakon iki ing bagean sabanjure, aku pengin sampeyan ngerti babagan sawetara wong sing ngerti: sapa sing nggawe dina ing buku kasebut?

Amarga ya, ana wong sing pengin menehi buku dina "dina", nalika iku luwih akeh wong sing duwe buku ing tangane. Y wong kasebut yaiku Vicente Clavel Andrés. Dheweke dadi penemu dina buku kasebut.

Vicente nggawe Editorial Cervantes ing taun 1916 ing Valencia. Kejaba dadi editor, dheweke uga dadi jurnalis, panulis lan penerjemah. Sajrone rong taun, dheweke pindhah omah penerbitan menyang Rambla ing Barcelona, ​​papan utama ing ngendi dheweke wiwit ketemu para intelektual kutha kasebut lan dadi kanca karo akeh wong kasebut. Kajaba iku, buku-buku sing diterbitake narik kawigaten, kayata saka José Enrique Rodó.

Ing taun 1923, dheweke diangkat dadi wakil presiden pertama Kamar Resmi Buku Barcelona. Lan ing kana dheweke mulai menehi saran supaya buku kasebut duwe dina perayaan. Dheweke nindakake kaping pindho, ing taun sing padha ditunjuk lan ing taun 1925. Minangka saran kaping pindho yaiku entuk Alfonso XIII kanggo mlebu Keputusan Kraton ing ngendi ditetepake bakal ana Festival Buku Spanyol.

Mesthi wae, iki ora dirayakake tanggal 23 April, nanging wiwit taun 1926 nganti 1930 dirayakake tanggal 7 Oktober, yaiku laire Cervantes. Lan, banjur diterusake menyang tanggal saiki sing durung pindhah kajaba sawetara prekara, amarga ana Perang Sipil, utawa kebetulan karo Minggu Suci.

Ing taun 1995 ana inisiatif liyane sing metu saka Konferensi Umum UNESCO, ing Paris, sing wis ditemtokake wara-wara tanggal 23 April minangka "Dina Buku lan Hak Cipta Dunia", saiki dikenal minangka Dina Buku Internasional. Nyatane, ing meh kabeh negara dirayakake dina kasebut, sanajan ana sawetara sing ora setuju.

Contone, ing Irlandia utawa Inggris, perayaan kasebut yaiku dina Kamis kaping pisanan ing wulan Maret (tanpa tanggal tartamtu) lan ing kana dheweke diarani Day Book World. Negara liya sing ngrayakake ing tanggal sing beda yaiku Uruguay. Dheweke nemtokake manawa 26 Mei minangka tanggal paling apik nalika perpustakaan umum nasional pertama digawe. Utawa kasus Paraguay, sing ngrayakake Dina Buku tanggal 25 Juni.

Ing taun 2001, UNESCO wiwit milih modal buku ing saben taun, cara kanggo ndhukung industri buku nanging uga promosi budaya lan perlindungan hak cipta. Pisanan, ing taun 2001, yaiku Madrid. Lan taun 2020 iki yaiku Kuala Lumpur (Malaysia).

Napa 23 April dipilih?

Napa 23 April dipilih?

Kaya sing wis dakkandhani sadurunge, dina buku kasebut dirayakake tanggal 7 Oktober, ing musim gugur. Nanging pirang-pirang taun mengko diganti dadi 23 April.

Sejatine, salah sawijining sebab kenapa tanggal diganti yaiku ing tingkat meteorologi. Elinga yen ing wulan Oktober hawa swasana ora kepenak. Ana kemungkinan luwih yen adhem lan udan bakal mbayangke perayaan kasebut, lan bakal sithik adol. Alesan liya yaiku amarga ana akeh sangsi babagan tanggal lair Cervantes. Kasunyatane, durung mesthi dingerteni, sanajan sing paling penting suwene yaiku tanggal 7 Oktober. Nanging ora ana sing bisa njamin data kasebut.

Mula, tanggal-tanggal liyane dianggep. Lan amarga kelairan Cervantes dianggep kanggo mbenerake asline, dheweke mutusake arep dipandu nalika sedane. Nanging, dheweke salah ngerti rong informasi:

Siji tangan, amarga ana kebingungan karo tanggal kasebut. Amarga Miguel de Cervantes Saavedra ora tilar donya tanggal 23 April, nanging tanggal 22 April 1616. Tanggal 23 dikubur. Mula, wis ana sing ora cocog.

Kajaba iku, lan minangka kesalahan nomer loro, diarani manawa loro Cervantes (salah sawijining panulis hebat Spanyol) lan Shakespeare (salah sawijining bangsawan Inggris) tilar donya ing dina sing padha. Sing uga kesalahan. William Shakespeare tilar donya tanggal 23 April saka tanggalan Julian. Ing Spanyol Gregorian digunakake, sing bakal ditandhani yen tanggal sedane tanggal 3 Mei 1616.

Mula, sing mesthi dianggep dina buku kasebut, sing dirayakake kanggo mengeti sedane rong penulis hebat sing tilar donya ing dina sing padha, yaiku kegagalan.

Sanajan mangkono, ora nyegah jeneng penulis liyane sing lair utawa tilar donya tanggal 23 April diwenehake. Jeneng-jeneng kaya Inca Garcilaso de la Vega, Vladimir Nabokov, Teresa de la Parra, James Patrick Donleavy, Josep Pla, Maurice Druon, Manuel Mejía Vallejo, Karin Boye ... sing uga panulis apik lan sing mesthi wae kudu diakoni ing dina iki. Kadhangkala, perlu uga ngelingi wong liya sing bisa nggawe crita kanthi pikiran.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)