Buku detektif paling apik

Kutipan Arthur Conan Doyle.

Kutipan Arthur Conan Doyle.

Nalika pangguna Internet sing seneng maca nggoleki "buku detektif sing paling apik", asile ngasilake 100% novel detektif. Alasane cukup jelas: ora cocog kanggo nggawe crita detektif tanpa detektif utawa tanpa tokoh tumindak kaya ngono. Lha, sapa sing bakal tanggung jawab ngrampungake tindak kriminal kasebut?

Saiki, teks detektif ora mesthi dicritakake saka sudut pandang penganiayaan. Ing pangertene iki, kita duwe "polisi mbalikke" sing diarani -Pak Ripley sing duwe bakat (1955), minangka salah sawijining sing paling misuwur - nggambarake sudut pandang para malefactor. Nyatane, Genre iki jembar lan jero banget, saengga novel kriminal luwih maju kanthi fokus marang jiwa penjahat sing medeni lan / utawa ing petugas polisi kanthi etika sing bisa dipertanyakan.

Detektif paling misuwur ing sastra donya

Auguste Dupin

"Kapisan dina Setu tinimbang dina Minggu," ujare pepatah lawas. Amarga iku Ora mungkin nganalisa genre detektif tanpa diwiwiti karo Dupin, detektif fiksi pertama ing literatur. Ya, dheweke dadi tokoh sing misuwur ing crita detektif, lan penulis uga cocog karo panulis Amerika sing hebat Edgar Allan Poe (1809 - 1849).

Nyatane, ing narasi Dupin diakoni minangka Ksatria, mula duweke Legion Kehormatan Prancis Kedadeyan ing sekitar protagonis iki —Gairah kanggo ngrampungake teka-teki lan misteri— dicritakake dening kanca anonim sing ditemokake ing perpustakaan Paris. Kedadeyan bukune sing pertama kedadeyan ing metropolis kasebut.

Kadurjanan ing dalan mayat (1941)

Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe.

Plot kasebut kalebu babagan pembunuhan misterius kanggo rong wanita, Madame lan Madeimoselle L'Espanaye (ibu lan putri), sing ditindakake wong sing mlayu. Dadi ksatria Auguste Dupin mlebu ing adegan kanggo nyegah ukuman wong sing ora bersalah sing dituduh kriminal kasebut.

Kanggo entuk asal usul kedadeyan, Dupin bisa nggabungke logika sing ora bisa ditampa kanthi sentuhan imajinasi seni. Opo maneh, Ing pitakonane, dheweke kabukten apik banget nalika maca basa awak sing ditakokake. Kanthi cara iki, dheweke bisa ngantisipasi bisa uga rasa ora seneng, ora sabar, kaget utawa mangu-mangu lan ngrampungake kabeh teka-teki.

Misterihe Marie Rogêt (1842) lan Layang sing dicolong (1844)

Angsuran nomer loro lan nomer telu sing dibintangi C. Auguste Dupin nduduhake penguasaan panganggit skenario. Yen ing Kadurjanan ing dalan mayat tumindak kasebut ditindakake liwat tur ing Paris, ing buku-buku ing ngisor iki setelan kasebut ana ing papan terbuka lan ing njero properti pribadi.

Dadi, Misterihe Marie Rogêt Iki diilhami dening kasus nyata (yaiku Mary Rogers, sing mayite ditemokake ngambang ing Kali Hudson, New York ing taun 1941). Beda karo tugas pertama Dupin ing Paris, motivasi saka Ksatria iku babakan dhuwit (pratelan hadiah). Pungkasan, Layang sing dicolong diterangake dening Poe dhewe minangka "bisa uga crita pertimbangan paling apik kanggo aku."

Sherlock Holmes

Detektif digawe dening Sir Arthur Conan Doyle (1859 - 1930) dibedakake kanthi kapinteran sing luar biasa, kemampuan mirsani rinci paling cilik lan alesan deduktif. Secara total, crita "resmi" Holmes ngemot 4 novel ditambah 156 crita kanthi dawa sing beda-beda diklumpukake ing sawetara volume.

Arthur Conan Doyle.

Arthur Conan Doyle.

Ing ngisor iki minangka dhaptar publikasi sing cocog karo sing diarani "kanon Holmesia" (kabeh sing kudu dideleng ing genre detektif):

  • Sinau ing abang (1887). Novel.
  • Tandhane papat (1890). Novel.
  • Petualangan Sherlock Holmes (1892). Kompilasi crita.
  • Kenangan Sherlock Holmes (1894). Kumpulan crita.
  • Hound ing Baskersville (1901-1902). Novel.
  • Bali saka Sherlock Holmes (1903). Kumpulan crita.
  • Lembah teror (1914-1916). Novel.
  • Ruku kang pungkasan (1917). Kumpulan crita.
  • Arsip Sherlock Holmes (1927). Kumpulan crita.

Hercule Poirot

Christie Agatha.

Christie Agatha.

Karakter sing digawe dening Agatha Christie (1890/1975/XNUMX - XNUMX/XNUMX/XNUMX) Dheweke bisa uga detektif sing paling tampil kanthi sopan santun ing literatur jagad. Poirot diterangake minangka wong sing ringkih, bangga karo kumis lan kepincut karo riset sing nggambarake tantangan intelektual sing nyata.

Kajaba iku, inspektur pensiunan seneng karo "tata cara lan cara", kepengin banget karo simetri, nyenengake, rapi lan garis lurus. Total, Christie nulis 41 crita karo Poirot (kabeh kalebu harta karun asli), Ing antarane sing paling misuwur yaiku:

  • Kasus gaya sing misterius (1920).
  • Rajapati Roger Ackroyd (1926).
  • Misterihe sepur biru (1928).
  • Rajapati ing Orient Express (1934).
  • Pati ing Kali Nil (1937).
  • Getih ing kolam (1946).
  • Gorden: kasus pungkasan Hercule Poirot (1975).

Sam Spade, detektif "prototipe" novel kriminal

Ing periode interwar abad kaping XNUMX, Sam Spade ngrusak cethane peneliti sing "bener politik". Sejatine, fitur detektif iki makili antitesis karakter jujur ​​(contone, Dupin utawa Poirot). Digawe dening panulis Amerika Dashiell Hammlett (1894 - 1961), Spade kepenak ing jagad ngisor

Kajaba iku, basa ironis lan langganan slogan "pungkasane mbenerake sarana", negesake polahe sing ora sopan lan ora peduli karo pendapat wong liya ... Mung resolusi tindak pidana sing penting, kanthi biaya apa wae. Kualitas kasebut nambah rempah-rempah ekstra kanggo bukune sing apik banget kanthi atmosfer surem: Falcon Maltese (1930) lan Tombol kristal (1931).

Pak Ripley sing duwe bakat (utawa "pulisi mbalikke")

Bakat saka Pak Ripley.

Bakat saka Pak Ripley.

Karya iki dening novelis Amerika Patricia Highsmith (1921 - 1995) dijenengi dening Association of Mystery Writers of America minangka salah sawijining 100 buku misteri paling misuwur ing sejarah. Diterbitake ing taun 1955, akeh pinunjul saka judhul iki ana ing gaya nyritakake kanthi jangkar ing sudut pandang para pria.

Ing kesempatan iki, Tom Ripley (protagonis) yaiku seniman lan pembunuh sing gelem tumindak ala kanggo njaga status sosiale. Mula, dheweke nyoba ngubengi tokoh sugih lan ngapusi amarga talenta sing luar biasa: apus-apus. Kajaba iku, Highsmith nulis judhul ing ngisor iki sing dibintangi wong lanang:

  • Lemah ngisor Ripley (1970).
  • Dolanan Ripley (1974).
  • Ing lakune Ripley (1980)
  • Ripley ing bebaya (1991).

Buku-buku hebat liyane babagan detektif

Saiki, kabeh buku detektif duwe pengaruh paling ora bisa ditolak saka siji karakter ing ngisor iki: Dupin, Poirot, Spade, utawa Ripley. Saliyane, artikel kapisah dibutuhake kanggo ndhaptar judhul detektif paling apik ing saben jaman.

Oalah, iki ana sawetara buku detektif sing kudu diwaca:

  • Cahya saka Rama Brown (1911), dening Gilbert Keith Chesterton.
  • Impen sing langgeng (1939), dening Raymond Chandler.
  • Naga Abang (1981), dening Thomas Harris.
  • Aku ngerti apa sing sampeyan pikirake (2010), dening John Verdon.
  • Bayangan Quirke (2015), dening John Banville.
  • Ala banget (2017), dening César Pérez Gelilla.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Victor ngandika

    Dheweke nemtokake Sam Spade minangka "prototipe" saka jinis detektif.
    Tembung sing cocog yaiku "archetype" amarga prototipe nuduhake mesin.

  2.   Matthias ngandika

    Phillip Marlowe, protagonis impen abadi, yaiku dening Raymond Chandler lan novel kasebut diterbitake taun 1939. Artikel sing apik banget, salam.

  3.   Gustavo Woltmann ngandika

    Dhaptar karya sing luar biasa, utamane babagan Doyle lan Sherlock Holmes sing hebat.
    - Gustavo Woltmann.