Biografi lan buku paling apik Miguel Delibes

Biografi lan buku paling apik Miguel Delibes

Dianggep minangka salah siji saka panulis Spanyol gedhe ing abad kaping-XNUMX, Miguel Delibes (Valladolid, 1920) nyawisake bagean gedhe ing karya sing didegake ing Spanyol pasca perang kanggo nggawe jagad ngerti konsekuensi konsumerisme lan penindasan nilai etika universal tartamtu. Wolung taun sawise tilar donya, novel Delibes tetep seger lan prelu ana ing adegan sastra sing kebak lirik, refleksi lan adaptasi teater. Ayo navigasi ing biografi lan buku paling apik Miguel Delibes.

Biografi Delib Miguel

Biografi lan buku paling apik Miguel Delibes

Keturunan Prancis lan Spanyol, Miguel Delibes lair ing Valladolid ing pawiyatan sekolah menengah ndhuwur nganti 1936. Bocah cilik ditandhani karo musim panas ing kutha Molledo, Cantabria, ing ngendi bapake dibesarkan lan uripe sing tenang bakal menehi inspirasi semangat penulis kanggo mburu lan alam, rong tema ambalan ing karyane. Mlebu ing jagad diwasa padha karo a Perang Sipil Spanyol sing meksa dheweke dadi bagean saka kapal pesiar Mallorcan sing kerja dadi sukarelawan sadurunge bali menyang Valladolid.

Sajrone tahap anyar iki, dheweke bisa lulus Sekolah Perdagangan lan Hukum Studi, ing wektu sing padha nalika mlebu ing Sekolah Seni lan Kerajinan Valladolid ngidini dheweke dadi dipungina dadi kartunis ing taun 1941 kanggo koran El Norte de Castilla. Ing taun 1946 dheweke kontrak omah-omah karo Ángeles de Castro, sing diarani akeh kesempatan minangka "inspirasi paling gedhe."

Sawise mantep dadi profesor hukum, bojomu sing seneng lan bapak saka bocah lanang sing jenenge Miguel, Delibes miwiti nulis karya pertamane, Bayangan cemara kasebut dawa, sawijining karya sing nampa Hadiah Nadal ing taun 1947, nggabungake karir sing diikuti karo karya liyane kayata Still is by Day, sing disensor nalika diterbitake ing taun 1949, utawa El camino, ing taun 1952. Wektu produktif sing cocog karo kelairan anake telu liyane: Ángeles, Germán lan Elisa, saliyane janjian dadi wakil direktur El Norte de Castilla.

Taun 50-an minangka salah sawijining jaman penulis sing paling produktif, kanthi nerbitake karya-karya liyane kayata Anakku sing diidola Sisí, The Game, Diary of a pamburu (pemenang Hadiah Narasi Nasional) utawa Buku Harian saka para imigran, crita eksistensialis para wong tuwa . sing diwiwiti utawa wong sing ditandhani perang. Lair saka anake nomer lima, Juan, ing taun 1956 lan diangkat dadi direktur El Norte de Castilla dheweke bakal menehi tandha pungkasan ing dasawarsa unik lan wiwitan taun sing luwih janjeni.

60-an makili masa kejayaan Delibes minangka panganggit, pas karo laire anake Adolfo lan Camino. Antarane karyane sing paling luar biasa bisa ditemokake Las ratas, sing menang Hadiah Kritik utawa, utamane, Limang jam karo Mario, nganggep buku sing paling apik lan kaping pisanan diwiwiti sawise ninggalake El Norte de Castilla amarga beda perselisihan karo Manuel Fraga lan urip sawetara wektu ing Amerika Serikat, ing kana dheweke kerja dadi profesor tamu ing Universitas Maryland.

Ing taun 70-an, Delibes dijenengi anggota saka Royal Spanish Academy lan Hispanic Society of American, pangakon kabur amarga matine garwane Ángeles ing taun 1974, sawijining prastawa sing bakal ditandhani sadurunge lan sawise urip panganggit. Taun-taun sabanjure ditandhani karo adaptasi film lan teater sing beda, kanthi versi teater Lima Jam kanthi Mario lakon Lola Herrera dadi sukses ing pungkasan taun 70an.

80-an tegese konsolidasi karir karo publikasi karya kayata The Holy Innocents utawa pengakuan kayata Prince of Asturias Award. Karya Delibes dadi referensi literatur sing penting ora mung ing Spanyol, nanging ing sisih liya Atlantik, ngekspor swarane penulis sing surup bakal tekan taun 1998, taun nalika dheweke didiagnosis ngalami kanker usus besar lan teka kanthi pulih, iki sing nyebabake dheweke tilar donya tanggal 12 Maret 2010.

Buku paling apik dening Miguel Delibes

Bayangan cemara kasebut dawa

Bayangan cemara kasebut dawa

Pemenang Hadiah Nadal ing taun 1947, Bayangan cemara kasebut dawa nggambarake vitalitas sing diculake ing jaman kerusuhan kayata taun-taun pasca perang ing Spanyol. Piwulang sing kita sinaoni liwat protagonis, bocah yatim piatu Pedro sing digedhekake karo Don Mateo sing jahat ing kutha Avila saya gedhe kanthi yakin manawa, supaya bisa urip, kudu adoh saka wong liya lan ora nuduhake rasa sayang utawa sentimen sing paling sithik kanggo wong liya.

Tikus

Tikus

Diterbitake ing taun 1962 lan Pemenang Penghargaan Kritikus setaun mengko,Tikus yaiku bening mratelakake latifundio, utawa kecenderungan para raja sing sugih supaya bisa ngeksploitasi lahan kanthi akeh nggunakake warga lokal sing nyambut gawe. Kahanan sing dilebokake ing buku kasebut dening bocah lanang sing dikenal kanthi jeneng El Nini, bocah enom sing kabeh wong njaluk saran menehi katrampilan kanggo maca alam lan jagad ing sawijining kutha sing ngalami kasusahan sing nyebabake kesenjangan sosial sing gedhe.

Limang jam karo Mario

Limang jam karo Mario

Nggawe karya agung sing ora dibantah, Limang jam karo Mario, diterbitake ing taun 1966, nyritakake limang jam wong wadon ngenteni mayit bojone ing kamar kanthi meja ing sisih amben sing nampilake salinan Injil kanthi sawetara paragraf sing digaris ngisor. Kerangka kerja sing sampurna kanggo refleksi garwa sing ngelingi uripe, kesalahan lan kesan, nyebabake sinar-X urip, masarakat lan ketidakadilan ing abad kaping rong puluh ing Spanyol. Lakon kasebut diadaptasi dadi bioskop ing sawetara acara lan dadi inspirasi kanggo Paco León ing film Carmina y amin.

Wong-wong sing suci

Wong-wong sing suci

Diterbitake ing taun 1981, Wong-wong sing suci iki dianggep salah siji saka "100 novel paling apik ing basa Spanyol" anggitane El Mundo njupuk potensial sing gedhe minangka karya sing nolak ketimpangan sosial Spanyol hirarkis ing abad kaping-XNUMX. Dumunung ing omah pertanian ing Extremadura, novel kasebut nyritakake masalah sing diadhepi kulawarga sing digawe dening Régula, Paco lan anak papat, kabeh mau dadi pegawe raja sing nggawe penindasan lan penghinaan jaman.

Wong sesat

Wong sesat

Karya Delibe pungkasan sing hebat Iki diterbitake ing taun 1998 lan minangka pajeg sing jelas kanggo Valladolid asli ing jaman Carlos V, ing abad kaping XNUMX. Jaman nalika kebebasan mikir ditandhani Reformasi Luther Katon liwat mripate sudagar Cipriano Salcedo. Novel sing, sanajan suwe saya suwe, ngupayakake maksud sing padha karo karya liyane: kasepen, katresnan lan bayangan saka wong-wong sing wani bebas ing jagad sing dileksanakake.

Punapa panjenengan kersa maos Wong sesat?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Patty ngandika

    Artikel sing apik banget