Blas de Otero

Frasa dening Blas de Otero.

Frasa dening Blas de Otero.

Blas de Otero (1916-1979) minangka pujangga Spanyol sing karyane diarani minangka salah sawijining literatur postwar sing paling penting. Padha, panulis Bilbao dianggep minangka salah sawijining eksponen paling gedhe sing diarani "pengasingan internal"Muncul ing Spanyol ing pertengahan abad rong puloh.

Iki minangka ekspresi lirik sing intim sing diwiwiti minangka wujud perlawanan tumrap kahanan sosial politik nalika rezim Franco. Kajaba iku, Pengaruhe Otero marang para pujangga jaman mengko wis kabukten amarga puisi gedhe banget ing sumber daya gaya lan komitmen sosial sing kuat.

Babagan uripe

Blas de Otero Muñoz lair tanggal 15 Maret 1916 dadi kulawarga sing sugih ing Bilbao, Vizcaya. Studi utamane dirawuhi sekolah-sekolah Jesuit, ing kana dheweke nampa instruksi agama (mula dheweke diwasa nalika diwasa). Ing taun 1927, dheweke pindhah menyang Madrid bebarengan karo kulawargane, dipeksa depresi ekonomi gedhe ing jaman antar.

Ing ibukutha Spanyol, dheweke ngrampungake gelar sarjana muda lan ing Universitas Valladolid, dheweke entuk gelar hukum. Kanggo nyritakake kasunyatane, dheweke nindakake karier iki sethithik (mung ing perusahaan metalurgi Basque, sawise Perang Sipil). Nalika bali menyang Madrid, dheweke kerja sawetara wektu dadi profesor universitas, nanging dheweke nuli mandheg mulang nalika dheweke wiwit dingerteni sajak.

Situs konstruksi

Umume sarjana mbagi kreasi sastra Blas de Otero dadi patang wektu. Ing saben wong kasebut, dheweke nggambarake kekarepan pribadi nalika semana. Sanajan sing paling jelas yaiku evolusi saka sawijining pendekatan saka "Aku" menyang "kita". Yaiku, dheweke wiwit saka kasusahan pribadi dadi puisi sosial (kolektif) utawa komit.

Periode awal

Bidadari manungsa kanthi tliti.

Bidadari manungsa kanthi tliti.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Bidadari manungsa kanthi tliti

Rong kacenderungan sing ora bisa ditemokake katon ing puisi pertama Blas de Otero. Siji sisih, Antarane kasusahan para pujangga, kasusahan ekonomi lan keluwarga kulawarga dadi penting banget. (kakang lan bapakne) nandhang sangsara nalika isih enom. Kajaba iku, religiusitas minangka unsur sing ditandhani ing motif lan komposisi lirik.

Manut, iki bisa ditemokake kaya dene para pujangga kayata San Juan de la Cruz lan Fray Luis de León. Nanging, Otero teka kanggo nolak panggung religiuse, amarga dheweke nggawe wiwitan nggawe lirik ing Bidadari manungsa kanthi tliti (1950). Nanging Nyanyian rohani (1942), sing teks kasebut nuduhake komunikasi terus terang ing antarane pujangga pertama lan "sampeyan" ilahi.

Aspek sing relevan ing Nyanyian rohani

  • Katresnan gaib minangka sumber (paradoks) kabungahan lan kasangsaran.
  • Gusti Allah kawujud ing kahanan konkrit, nanging mesthi ora dingerteni, mutlak lan ora bisa dipikolehi. Yen iman minangka siji-sijine cara sing bisa ngudi keslametan.
  • Manifestasi "Aku" sing ilang, ora kuwat ngadhepi dosa, nggambarake ketidaksempurnaan manungsa.
  • Pati minangka jaminan sing mokal kanggo ketemu karo Gusti Allah, mula makna urip diwatesi kanggo kepenginan ngrasakake ngarsane Pangeran.

Tahap kaping kalih

Bidadari manungsa kanthi tliti, Gulung kalbu (1950) lan Jangkar (1958), minangka judhul perwakilan saka jaman eksistensialis ing Otero. Ing sajroning pujangga, penyair utamane fokus ing konflik pribadine lan kasusahan sing digawe saka kasusahan kamanungsan. Kajaba iku, ana "kuciwo" tartamtu ing sikap "kontemplatif" Gusti Allah kanthi kekejeman sing ditindakake manungsa.

Sanajan ing tahap iki ana motivasi individu, keprihatinan babagan lingkungane lan kolektif wiwit luwih terus-terusan. Akibate, eksistensialisme Otero jelas dadi titik putus asa karo ajaran agama lawas lan karo Francoisme. Kasunyatane, ing wiwitan taun 1950-an, pendekatane kanggo posisi ideologi kiwa ora bisa diragukan.

Premis eksistensialisme sing diajak Otero

  • Manungsa iku winates, ana ing awak sing bisa rusak lan bisa ngowahi eksistensine dhewe liwat keputusan.
  • Ora ana predestinasi, ora ana jiwa, ora ana dewa sing nemtokake dalane manungsa.
  • Saben wong duwe tanggung jawab tumindake lan kamardikan.
  • Wong kasebut ngerti tragedi masing-masing.

Tahap katelu

Ngadhepi lam lan kahanan sing durung mesthi ana ing manungsa, tanggepan pujangga yaiku supaya duwe sipat welas asih, peduli lan dhukungan marang para korban bencana kasebut. Kanthi cara iki puisi Otero sing dicabut tuwuh, ing endi pendekatan menyang "kita" nyebabake kerusakan kebutuhan individu.

Salajengipun, ing tahap iki, Gusti Allah nduwe peran minangka pamirsa sing "elek" amarga dheweke ndadekake manungsa ora duwe daya. Sanajan ana peran neuralgik pangarep-arep ing panulisan siklus iki, ora ana solusi saka swarga. Nanging, kekarepan sing paling gedhe yaiku perdamaian, kebebasan lan gegayuhan masa depan sing luwih apik. Ing antarane karya sing paling representatif ing tahap iki, iki kalebu:

  • Aku njaluk katenangan lan tembung (1955).
  • Ing basa Spanyol (1959).
  • Kepiye manawa Spanyol (1964).

Gaya lan motif puisi sing dicabut

  • Empati marang wong liya minangka cara eksklusif kanggo ngatasi masarakat lan masalah eksistensial.
  • Frustasi katresnan.
  • Panganiaya eksplisit, drama, lan sengaja dumadakan pangowahan antarane baris.
  • Kapadhetan konseptual, presisi leksikon, nada ironis lan irama potongan.

Tahap kaping sekawan

Crita faked lan sejatine.

Crita faked lan sejatine.

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Crita palsu lan sejatine

Ekspresi maksimal puisi sosial lan komitmen Otero teka sawise kunjungan pujangga menyang negara-negara poros komunis: USSR, China lan Kuba. Sawetara sarjana nganggep tahap iki bebarengan karo puisi sing dicabut minangka siji. Nanging, ing periode kasebut, telung nada puisi sing digunakake dening panulis Spanyol luwih penting:

  • Biyen sejarah.
  • Saiki sejarah.
  • Masa depan Utopian.

Bisa kaya Nalika Crita palsu lan sejatine (kalorone taun 1970) nduduhake fleksibilitas pujangga ing siklus iki. Dheweke nggunakake ayat, ayat utawa tanpa semi gratis, bisa diganti, ing geguritan sing ora ngetutake pola dawa sing tetep. Tahap iki uga dikenal minangka "tahap pungkasan"; amarga dadi publikasi pungkasan ing Otero sadurunge mati tanggal 29 Juni 1979.

Geguritan dening Blas de Otero

Aku ngomong urip

Amarga urip wis dadi abang panas.
(Tansah getih, ya Allah, abang.)
Aku ujar, urip, urip kaya apa-apa
kudu tetep saka apa sing dak tulis.

Amarga nulis minangka angin buronan,
lan nerbitaké, kolom sudhut.
Aku ngomong urip, urip kanthi tangan, nesu-
pikiran mati, Kutipan saka aduk.

Aku urip maneh kanthi tiwas ing pundhakku,
njijiki kabeh sing tak tulis: rubble
saka wong sing aku nalika aku meneng.

Saiki aku bali menyang dununge, ngubengi makarya
paling abadi: partai sing wani
urip lan sekarat. Sisane kakehan.

Kanggo akeh

Sampeyan duwe, ing lagu lan jiwa, wong lanang
wong sing tresna, urip, mati ing njero omah
lan ing sawijining dina, dheweke mudhun ing dalan: banjur
dingerteni: lan nyuwil kabeh ayat.

Bener, kaya ngono. Bengi metu
mripat umpluk, mabuk
katresnan, ngungsi tanpa ngerti ngendi:
Endi udhara ora bau mati

Tarub tentrem, paviliun sing padhang,
padha dadi astane, kaya angin diarani;
ombak getih ing dhadha, gedhe banget
ombak gething, ndeleng, ing kabeh awak.

Ing kene! Tekan kana! Oh! Malaekat jahat
ing pesawat horisontal nyebrang langit;
roaming iwak logam sing medeni
mburi segara, saka plabuhan nganti plabuhan.

Aku menehi kabeh ayat kanggo wong lanang
kanthi tentrem. Iki sampeyan, ing daging,
karepku pungkasan. Bilbao, sewelas
April seket siji.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.