Biografi ringkes saka Pío Baroja

Foto dening Pío Baroja lan Nessi

Pio Baroja lair ing San Sebastián ing taun 1872 y tilar donya ing Madrid ing taun 1956. Jeneng lengkap yaiku Pío Baroja lan Nessi (Dheweke duwe jeneng sing ora bisa dilalekake).

Aku sinau babagan kedokteran ing Madrid lan Valencia, ana prekara sing ora ana gandhengane karo literatur lan diarani tesis doktoral "Nyeri, sinau psikofisik". Sawetara karyane sadurunge literatur minangka tukang roti karo seduluré ing toko roti kulawarga lan 2 taun dadi dhokter ing Guipúzcoa.

Kanca pertamane sing gegandhengan karo dunia sastra yaiku AzorinWiwit miwiti paseduluran iki, dheweke ngaturake kabeh wektu kanggo nulis lan sastra ing umum.

Kasunyatan manawa dheweke dadi wong lelungan sing apik menehi perspektif sing cukup mbukak babagan hobi lan makarya ing sastra. Dheweke ngunjungi pirang-pirang kutha ing Spanyol lan Eropa, Paris minangka salah sawijining papan sing paling sering dikunjungi dening panulis Spanyol. Kanthi wiwitan Perang sipil, Pío Baroja mutusake ngemas tas lan nyelehake nuju Prancis saka ngendi dheweke bali ing taun 1940.

Wong sing ngerti dheweke ujar manawa panulis Basque duwe cukup introvert. Dheweke isin lan uga rada sithik sepi, bisa uga sebabe ora ana katresnan resmi sing dingerteni.

Sastra generasi '98

Biografi Pío Baroja

Was panulis sing produktifnalika nulis kekalahan luwih saka 60 novel (sawetara trilogi) lan akeh crita. Dheweke nulis babagan kabeh jinis topik: wiwit saka esai, biografi, puisi, teater, narasi lan uga buku memoir.

Yen luwih maju ing literatur, kita bisa mbagi karier sastrane dadi 3 tahap:

  1. Tahap pertama: Nyakup wiwit 1900 nganti 1914. Sajrone 14 taun iki, Baroja nulis novel paling representatif ing generasi 98. Sawetara trilogine yaiku "Tanah Basque", kasusun saka novel "Omah Aizgorri", "El mayorazgo de Labraz" y "Zalacaín petualang"; trilogi liyane yaiku "Urip sing hebat" ing ngendi kita nemokake teks "Petualangan, penemuan lan mistik Silvestre Paradox", "Path of perfect" y "Paradox, raja"; liyane judhul liyane "Perjuangan kanggo urip" sing nggabungake salah sawijining novel Baroja sing paling misuwur, "Panelusuran" bebarengan karo "Suket ala" y "Aurora Abang". Trilogine pungkasan wiwit jaman kasebut yaiku "Lomba" digawe saka "Wit Pengetahuan", "Lady Wandering" y "Kutha kabut". Karya terkenal liyane sing bisa kalebu ing tahap iki yaiku "Kaisar apa ora", "Keprigelan Shanti Andía" y "Jagad iki ana".
  2. Tahap kaping kalih: Cocog karo taun entre 1914 y 1936. Ing tahap kapindho iki, kita bisa nemokake buku kanthi irah-irahan "Sensualitas sesat" lan telu saka papat novel sing diklompokaké kanthi judhul "Segara", ana apa, "Labirin saka sirine", "pilot dhuwur" y "Bintang Kapten Chimista". Ing tahap kaping kalih iki, bisa ditemokake ing ndhuwur kabeh karya sejarah kayadene koleksi 22 novel sing dikenal minangka "Memoir Wong Aksi" ditulis antara taun 1913 nganti 1935.
  3. Tahap kaping telu: Wiwit taun 1936, Baroja nandhang kasusahan surut sastra lan dheweke mung nyerahake tulisane kanggo memoar, sing total 7 volume dikenal minangka "Wiwit puteran pungkasan", ditulis wiwit taun 1944 nganti 1949.

Karakteristik karya Pío Baroja

Panutup sensualitas Sesat, salah sawijining novel Baroja sing akeh

Saka Pío Baroja, kita bisa ujar manawa ciri kasebut umume kedadeyan ing meh kabeh karya:

  • Kapinteran kanggo nggawe karakter.
  • Pementasan sing apik lan kahanan paraga ing saben pangembangan karya.
  • Elemen umum ing meh kabeh karyane: ing tumindak ora adil tumrap paraga. Dheweke meh mesthi nonconformist sing gelut lan mbrontak kanggo apa sing kudu diuripake, kanggo pangowahan masarakat, lsp. Dheweke paraga "kesel urip" lan ora duwe pengarep-arep.
  • Dheweke nyritakake ing literatur kasebut kasunyatan wektu (Titik iki umum kanggo kabeh panulis generasi 98).
  • Sastra kasusun saka ukara cekak, kosa kata sing sederhana, tanpa akeh ornamen, ...
  • Panjenengan novelas padha kakehan nyata lan objektif banget. Sanajan mangkono, narasi kasebut cukup terbuka lan fragmen, sing diraih utamane kanthi dialog para protagonis.
  • Ing karya kasebut kita bisa nemokake petualangan, anekdot, tema filsafat lan uga psikologis.

Sawetara teks sastrane

Ing ngisor iki sampeyan bisa maca babagan ringkes karyane "Pemuda, egois", diterbitake ing taun 1917:

"Ing buku-bukuku, kaya ing meh kabeh buku modern, ana kesalahan kanggo urip lan tumrap masarakat ...

Mantan wis mesthi dadi filsuf umum. Urip ora masuk akal, urip angel dicerna, urip kaya penyakit, ujare umume filsuf.

Aku yakin manawa urip iku ora apik utawa ora becik, iku kaya Alam: prelu. Masyarakat sing padha ora apik lan uga ala. Ala kanggo wong sing kakehan pikirane; iku apik kanggo wong-wong sing selaras karo lingkungan.

Wong ireng bisa mbukak wuda liwat alas sing saben tetes banyu diresiki pirang-pirang yuta kuman malaria, ing endi ana serangga sing nyokot cokotan abses lan suhu mundhak luwih saka seket derajat ing papan teduh.

Wong Eropa, sing wis biasa urip ing kutha sing dilindhungi, sadurunge alam kaya tropis, tanpa sarana pertahanan, bakal mati.

Manungsa kudu duwe sensitivitas sing dibutuhake kanggo wektu lan lingkungane; yen kurang, sampeyan bakal urip dadi bocah cilik; yen duwe prekara, dheweke bakal urip kaya wong tuwa; yen duwe luwih akeh mula bakal lara ”.

Frasa lan pethikan misuwur dening Pío Baroja

Urip, pati lan karya Pío Baroja

Sabanjure, sampeyan bisa maca frasa lan kutipan sing dikandhakake Pío Baroja, sing ora duwe rambut nalika ilate nalika ngomong kanthi jelas lan ukuman (Aku muji):

  • "Mung wong bodho sing duwe kanca akeh. Nomer kanca paling gedhe nandhakake derajat maksimal kanggo dinamometri kabodohan ”.
  • "Sejatine ora bisa dibedakake. Sejatine ora ana nuansa. Ing semi-kebenaran utawa ngapusi, akeh ”.
  • Kejelasan ilmu pengetahuan perlu; nanging ing literatur, ora. Nyumurupi kanthi jelas filsafat. Waca kanthi cetha ing misteri yaiku sastra. Mangkene sing ditindakake Shakespeare, Cervantes, Dickens, Dostoiewski… ”.
  • "Psikoanalisis minangka kubisme obat."
  • "Aku percaya manawa masarakat, yen cerdas lan normal banget, aja padha pura-pura aneh lan aneh, amarga padha teka kanthi absurditas."
  • “Yen sampeyan nemokake hukum, ati-ati lan aja nyoba ngetrapake. Dheweke wis nemokake undang-undang ... cukup. Amarga yen hukum iki fisik lan sampeyan nyoba ngetrapake ing mesin, sampeyan bakal kesandhung karo prekara mentah; lan yen dadi hukum sosial, bakal ngalami kekejeman manungsa ”.
  • "Pancene, aku ora ngerti yen duwe keadilan utawa ora, aku ora seneng karo kapinteran, amarga sampeyan bisa ngerti manawa ana akeh wong sing cerdas ing jagad iki. Aku uga ora nggumunake yen ana wong sing duwe memori, ora preduli sepira gedhene lan endahe, utawa uga ana kalkulator; Sing paling saya gumun yaiku kabecikan, lan iki dakkandhakake kanthi ora munafik.
  • "Sastra ora bisa nggambarake kabeh warna ireng ing urip. Alesan utamane yaiku sastra milih lan urip ora milih ".
  • "Jagad iki, kanggo kita, minangka perwakilan, kaya sing dicritakake Schopenhauer; iku dudu kasunyatan sing mutlak, nanging nggambarake ide-ide penting ”.
  • "Yen wis tuwa, sampeyan luwih seneng maca maneh tinimbang maca.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   carolina ngandika

    ing taun 1872 - 1956