Biografi Delib Miguel

Plak kanggo Miguel Delibes

Gambar - Wikimedia / Rastrojo

Gambar placeholder Miguel Delibes minangka panulis Spanyol sing kondhang sing lair taun 1920 ing kutha Castilla, Valladolid. Dilatih kanthi solid lan kanthi karier loro kayata Law and Commerce, Delibes nyekel posisi penting ing pers, dadi direktur koran El Norte de Castilla nalika wiwit nerbitake.

Delibes minangka wong sing hobinya wis dingerteni kabeh lan ing antarane kalebu moro lan bal-balan. Pamburu kasebut ditampilake ing pirang-pirang novel, nyoroti karya hebat "The Innocent Saints", sing banjur digawa menyang bioskop kanthi penampilan apik dening Paco Rabal ing peran Azarías lan bal-balan dadi subyek saka macem-macem artikel panganggit menehi wujud sastra kanggo sensasi yen olahraga ayu kasebut ditinggalake.

Bentenane kasebut umum banget kanggo Delibes, sing diangkat dadi anggota Akademi Kerajaan ing taun 1973 lan sing wis nampa akeh penghargaan, kalebu Penghargaan Sastra Nasional, Penghargaan Kritikus, Penghargaan Sastra Nasional, Pangeran Asturias utawa Cervantes.

Pungkasan lan nalika yuswa 89 Delibes tilar donya ing taun 2010 ing Valladolid, kutha sing ndeleng dheweke lair.

Buku dening Miguel Delibes

Miguel Delibes minangka wong sing produktif nalika nulis. Panulis sing paling misuwur yaiku novel, sing kaping pisanan yaiku "Bayangan cemara wis dawa", sing nampa penghargaan. Nanging, sanajan dheweke nerbitake novel wiwit taun 1948, kasunyatane Dheweke uga nerbitake sawetara crita, buku lelungan lan mburu, esai, lan artikel. Sawetara luwih dikenal tinimbang liyane, nanging meh kabeh padha ora dingerteni amarga novel-novele.

Salah siji ciri pena Miguel Delibes temtunipun katrampilan sing dibutuhake kanggo nggawe karakter. Iki pancen mantep lan bisa dipercaya, sing nggawe pamaca empati wiwit wiwitan. Kajaba iku, minangka panulis sing tliti banget, dheweke bisa nggawe maneh apa sing wis dingerteni kanthi nggawe kekarepan tanpa ngilangi realisme sajrone nyipta karya.

Ing antarane buku panulis sing paling misuwur, kita bisa nyorot:

  • Bayangan cemara kasebut dawa (1948, Hadiah Nadal 1947)

  • Dalan (1950)

  • Anakku sing disembah Sisi (1953)

  • Buku harian pemburu (1955, Hadiah Nasional Sastra)

  • The Rats (1962, Critics Award)

  • Pangeran dethroned (1973)

  • Wong-wong suci sing ora suci (1981)

  • Surat katresnan saka sexagenarian voluptuous (1983)

  • Lady in Red on a Grey Background (1991)

  • Ahli bidah (1998, Hadiah Nasional Sastra)

Kajaba iku, nyebutake kapisah yaiku buku A novelis nemokake Amerika (1956); Mburu Spanyol (1972); Petualangan, nasib lan kesasar saka pamburu ing buntut (1979); Castilla, Castilian lan Castilians (1979); Spanyol 1939-1950: Pati lan kebangkitan novel (2004).

Anugrah

Sajrone karir minangka panulis, Miguel Delibes nampa pirang-pirang penghargaan lan pengakuan ing karyane, uga kanggo dheweke. Sing pertama sing diwenehake yaiku ing taun 1948 kanggo novel "Teduh cemara wis dawa". Penghargaan Nadal sing nggawe dheweke dadi luwih dikenal lan bukune narik perhatian.

Sawetara taun mengko, ing taun 1955, dheweke menang Hadiah Narasi Nasional, dudu kanggo novel, nanging kanggo "Buku harian pemburu", jinis sing uga main ing pirang-pirang taun ing urip.

Bebungah Fastenrath 1957, gegandhengan karo Royal Spanish Academy, dheweke nampa buku liyane, "Naps kanthi angin kidul."

Tiga penghargaan kasebut penting banget kanggo karir. Nanging, durung suwe 25 taun dheweke bisa menang hadiah anyar, Pangeran Asturias de las Letras, dianugerahi Miguel Delibes ing taun 1982.

Saka tanggal kasebut, ing penghargaan lan penghargaan diikuti kanthi prakteke setaun. Mula, dheweke entuk Doktor honoris causa saka Universitas Valladolid ing taun 1983; ing taun 1985 dheweke dadi Knight of the Order of Arts and Letters ing Prancis; Dheweke dadi Putra Favorit ing Valladolid ing taun 1986 lan Doktor honoris causa dening Universitas Complutense Madrid (ing 1987), Universitas Sarre (ing taun 1990), Universitas Alcalá de Henares (ing 1996), lan Universitas Salamanca (taun 2008); uga putra angkat Molledo, ing Cantabria, ing taun 2009.

Minangka kanggo penghargaan, sawetara sing penting, kayata City of Barcelona Award (kanggo bukune, Wood of a Hero); Hadiah Nasional Huruf Spanyol (1991); Bebungah Miguel de Cervantes (1993); Hadiah Narasi Nasional kanggo El hereje (1999; utawa Hadiah Vocento kanggo nilai-nilai manungsa (2006).

Adaptasi buku Delibes kanggo film lan televisi

Amarga sukses buku-bukune Miguel Delibes, mula akeh sing padha nyinaoni kanggo adaptasi karo film lan televisi.

Adaptasi kaping pisanan saka salah sawijining karyane yaiku kanggo bioskop, karo novel El camino (ditulis taun 1950) lan diadaptasi dadi film ing taun 1963. Iki minangka siji-sijine karya sing uga diadaptasi, sawetara taun mengko, ing taun 1978, dadi seri televisi sing kasusun saka limang bab.

Wiwit taun 1976, Karya Delibes dadi muse adaptasi film, bisa ndeleng buku kanthi gambar nyata Putrane sing daksembah Sisi, sing dijenengi film Potret Keluarga; Pangeran dethroned, karo perang Bapak; utawa salah sawijining hits paling gedhe, Wong-wong sing suci, sing Alfredo Landa dhewe lan Francisco Rabal menang penghargaan kanggo kinerja pria paling apik ing Cannes.

Karya pungkasan sing diadaptasi yaiku Buku harian pensiunan ing film A Perfect Couple (1997) karo Antonio Resines, Mabel Lozano ...

Penasaran saka Delib Miguel

Tandatangan Delib Miguel

Tandha Tangan Miguel Delibes // Gambar - Yayasan Wikimedia / Miguel Delibes

Salah sawijining rasa penasaran saka Delib Miguel sing bisa dibukak yen sampeyan mlaku liwat Valladolid yaiku, ing omah sing padha lair, ing dalan Recoletos, sing isih ana, ana plak kanthi ukara saka panulis sing ujar: "Aku kaya wit sing tuwuh ing endi ditandur", sing ditafsirake manawa ora dadi masalah ing endi wae dununge, dheweke bisa adaptasi lan berkembang kanthi seni.

Karir seni wiwit nggawe kartun, ora nulis. Cartoon pisanan saka koran "El Norte de Castilla", sawijining proyek sing diwenehake amarga sinau ing Sekolah Seni lan Kerajinan. Nanging, nalika semana koran kasebut sithik banget lan kabeh tangan digunakake kanggo nindakake tugas liyane. Mula, ora suwe sawise dheweke nuduhake kualitas sastra sing diduweni lan wiwit nulis ing babagan kasebut. Ing titik, sawise sawetara wektu, dheweke dadi direktur koran, sanajan dheweke kudu mundur nalika jaman Franco amarga tekanan sing ditindakake.

Nyatane, sanajan dheweke nilar jurnalisme amarga dadi panulis, sawise jaman Franco rampung, koran "El País" nawakake dadi direktur lan dheweke malah nggodha dheweke karo salah sawijining tumindak sing paling apik: papan berburu pribadi ing cedhak Madrid. Delibes nolak dheweke amarga dheweke ora pengin pindhah saka Valladolid.

Ana sing nggumunake yaiku nalika dheweke miwiti nulis buku. Akeh sing ngerti manawa muse sejatine yaiku garwane, Ángeles de Castro. Apa sing durung dingerteni, yaiku taun-taun pertama panulis, dheweke duwe rata-rata sak buku saben taun. Nanging uga duwe anak setaun.

Salah sawijining frase sing paling penting kanggo panganggit yaiku, tanpa mangu-mangu: "Wong sing ora duwe sastra iku wong bisu."

Miguel Delibes omah-omah karo garwane ing taun 1946. Nanging, dheweke tilar donya ing taun 1974, dadi penulis dadi depresi gedhe sing nyebabake bukune dadi suwe-suwe. Delibes mesthi dianggep a melankolik, sedih, sullen ... lan bagean saka banyolan kasebut amarga ilang rasa tresna lan muse sing gedhe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Nashi :) ngandika

    Apik banget, aku entuk 10 matur nuwun kanggo bio, ambung s

    1.    Diego Calatayud ngandika

      Matur nuwun kanggo ngunjungi kita! Muga-muga sampeyan ora nyalin kanthi harfiah ... kanthi cara kaya ngono sampeyan sinau sethithik! hehehe Salam!

  2.   Maria ngandika

    Siji digambarake kanthi ndeleng tema kasebut.

  3.   celia ngandika

    Nuwun sewu, sampeyan ora ngirim amarga Miguel Delibes tilar donya. Yen sampeyan ora masalah, apa sampeyan bisa nggunakake? Aku kudu ngerti kanthi cepet