Kertu Maroko

Huruf Maroko.

Huruf Maroko.

Cartas marruecas minangka novel epistolary sing ditulis dening panulis lan pria militer Spanyol, José Cadalso. Diterbitake ing taun 1789, iki minangka salah sawijining monumen literatur Iberia sing paling penting ing abad kaping XNUMX. Kajaba iku, karya iki wis dingerteni kanggo ngrembakake crita asline lan wani, dadi akeh paradigma ing jamane.

Ing kasunyatan, akeh sarjana nganggep garisise, sarat karo prosa modernis, uga sadurunge jamane. Mangkene uga karo crita, adhedhasar pertukaran huruf (total 90) ing antarane telung karakter fiksi. Sanajan argumen kasebut nyedhiyakake analisis non-obyektif, nanging perspektif sing bener banget tumrap kahanan sing ana ing Spanyol nalika semana.

Panulis, José Cadalso

Urip sing pantes dadi buku lan film

José Cadalso y Vásquez de Andrade lair ing Cádiz, Andalusia, tanggal 8 Oktober 1741. Sedhih, ibune tilar donya nalika nglairake lan bapake ketemu nalika umure 13 taun.. Iki pengusaha sugih sing duwe kepentingan ing Amerika, sibuk banget nyebrang Atlantik lan ngubur garwane utawa ngrawat putrane.

Bapak Jesuit, Mateo Vásquez, paman saka sayap ibu, ngasuh dheweke nalika isih cilik. Banjur, dheweke pindhah menyang Paris kanggo nerusake sinau (ing ibukota Prancis sing pungkasane dheweke ketemu karo bapake). Mengko Dheweke ngubengi Walanda, Italia lan wilayah Jerman, nganti dheweke mapan karo bapake ing London.

Wong "jagad iki"

Perjalanan terus-terusan liwat pirang-pirang kutha Eropa sing apik banget menehi Cadalso sesanti urip kosmopolitan. Kajaba iku, dheweke ngalami wong sing pertama babagan intine sing padhang. Akibate, Yusuf sing enom banjur dadi wong sing akal.

Pikiran "progresif" iki nyebabake dheweke rame banget karo bapake.. Amarga - kaya liyane Spanyol - bapakne nganut cita-cita "kuno" sing konservatif. Pengalaman istimewa sing entuk ilmu.

Kanthi panggilan Yesuit?

Konfrontasi kaping pisanan antara bapak lan putra yaiku amarga urutane sing pertama kanggo keturunane sinau ing Seminario de Nobles de Madrid. Iki minangka lembaga sing misi utamane nyiyapake para mudha kanggo tugas birokrasi, adoh saka jabatan seni lan kreatif.

Kanggo uwal saka "paukuman" iki, Cadalso pura-pura kepengin latihan dadi ulama Yesuit. Sejatine, iki pancen muspra; bapakne nolak tatanan agama iki lan ngirim dheweke bali menyang "pencerahan." Mula, dheweke urip ing tahap kaping loro adhedhasar ing "kutha katresnan." Uga, dheweke ngliwati bawana kasebut kanggo sinau basa urip lan Latin (basa sing meh ora digunakake ing taun kasebut).

Pungkasan idyll

Joseph Gallow.

Joseph Gallow.

Pati bapakne ing taun 1761, nalika nom-noman nggambarake umure isih 21 taun, minangka "panggilan menyang Bumi". Dheweke bali menyang Spanyol golek warta sing ngganggu: rezeki bapakne sing lawas wis ilang ... Tanpa warisan, dheweke mutusake gabung karo tentara. Iki minangka kekarepan lawas nalika isih enom, diwiwiti karo bapake (dheweke uga ora komunikasi karo pria).

Wiwit iku, dheweke nggabungake romantisme sing kuat karo karya sastra lan pendhudhukan militer. Amarga sing terakhir, Cadalso tilar donya prematur ing taun 1782, dadi korban fragmen granat sing nyerang dheweke ing kuil nalika gelut ing pendhudhukan Gibraltar.

Analisis saka Huruf Maroko

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Huruf Maroko

Konteks

Wengi Katon surem y Huruf Maroko makili ing ora plus Ultra ing karir sastra José Cadalso. Amarga kahanan sing diandharake ing paragraf sadurunge, kaloro karya kasebut diterbitake kanthi anumerta lan cicilan. Posisi Wuta de Madrid minangka medium sing tanggung jawab kanggo nggawe karya-karya luar biasa kasebut dingerteni dening kabeh wong.

Kolonel kasebut - dheweke nembe entuk pangkat kaping pirang-pirang dina sadurunge seda - ngasilake novel epistolary sing misuwur antara taun 1773 lan 1774. Nanging, Dheweke ora bisa ngalahake sensor konservatif nalika semana, mula, dheweke ora duwe kesempatan kanggo nikmati kesuksesan ing urip.

Lirik sing ngganggu

Sawise gedhene Zaman Emas Spanyol, literatur basa Spanyol mengko mlebu ing lubang sing rada pocapan.. Sawise jenius penulis kayata Lope de Vega, Pedro Calderón de la Barca, Francisco de Quevedo, Tirso de Molina utawa Sor Juana Inés de la Cruz (antara liya), dadi "wajar" yen tahap sabanjure dirasa minangka "tetep ”.

Nanging, Huruf Maroko njabat minangka proposal sing ora biasa kanggo nulis surat Spanyol maneh. Thanks kanggo kombinasi sing apik banget jinis epistolary luwih jelas, kanthi prosa paling alus sing kebak tokoh narasi.

Watake

Protagonis yaiku Gazel, sawijining wong Maroko enom saka kulawarga sing wis entuk plancongan ing Spanyol.. Dheweke ngurmati kabeh kahanan sing diamati kanthi objektif lan ngupayakake supaya ora ditrapake karo keputusan sadurunge. Prilaku kasebut amarga gurune, Ben Beley, sing ngerti kabeh pengalamane.

Kutipan dening José Cadalso.

Kutipan dening José Cadalso.

Amarga alasan kasebut, Beley bangga banget karo usahane mentee kanggo ngatasi ide sing dangkal utawa sadurunge. Saliyane, Nuño, wong Spanyol sing umure setengah umur, ngrampungake trisik pangirim lan pengirim ulang. Karakter kasebut nggambarake sikap progresif saka pangarang, sing seneng banget karo bebener, sing ora precaya banget karo bangsane, nanging pertahanan negara sing ora kendel.

Sensor kasebut

Panulis Andalusia dheweke ora bisa ndeleng karyane sing diterbitake nalika urip minangka kritik sing kuat kanggo masarakat Iberia sing kacetha ing sawetara pérangan Huruf Maroko. Sawise urip ing Paris lan London, uga ndeleng kanthi nyata kemajuan pikirane manungsa ing masarakat Italia lan Jerman, dheweke bali menyang Spanyol meh traumatik.

Bangsa Iberia keterikatan karo ide-ide kepungkur - lan ide-ide sing diatasi ing meh kabeh Eropa - sing paling nesu kanggo Cadalso. Ora kaget, posisi iki nyebabake dheweke bentrok karo bapake (disiarake ing tengah "surat esai"). Kajaba iku, minangka sudut pandang sing disepelekake dening sektor sing paling konservatif lan tradisionalis, sanajan wektu pungkasane kabukten bener.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.