Abad pertengahan September III. Balada klasik Spanyol

Yen bisa ana wong sing durung maca Asmara tawanan, lah ... dina iki sampeyan bakal bisa nindakake iki artikel kaping telu darmabakti kanggo Sastra abad pertengahan Spanyol. Wektu iki kita menyang Balada, kompilasi teks kasebut, asale saka tradisi lisan, sing mesthi kita elinga saka maca kuliah. Nanging mesthi wayahe pas kanggo ndeleng dheweke. Iki yaiku telu sing paling misuwur.

Klasifikasi

Diusulake dening Menéndez Pidal, nanging ana sawetara romansa sing kalebu ing luwih saka siji kategori.

  • ing sejarah padha ngobrol karo tema sejarah utawa legenda sing kalebu sejarah Spanyol abad pertengahan, lsp.
  • ing romantis dheweke nggabungake romansa paling akeh lan temane beda-beda.
  • ing epik lan legendaris sing nyritakake eksploitasi para pahlawan sejarah lan adhedhasar lagu-lagu epik Prancis.
  • ing tradisional, kasar utawa wuta Dheweke nyritakake kedadeyan sensasional, kayata tindak pidana, eksploitasi bandit, mukjijat, lan liya-liyane.
  • ing wates wates Dheweke nyritakake kedadeyan sing kedadeyan ing tapel wates Spanyol nalika gelut nglawan Moor nalika rekone kasebut.

Roman sing paling misuwur

Asmara tawanan

Salah sawijining karya agung saka Romancero Spanyol, diterjemahake menyang kabeh basa, lan bisa uga sing paling misuwur kabeh.

Ing wulan Mei, ing wulan Mei,
nalika panas,
nalika pari gandum
lan sawahe lagi mekar,
nalika kalender nembang
lan jawaban nightingale,
nalika para penyayang
dheweke bakal ngawula katresnan,

nanging aku, sedhih, peduli,
aku manggon ing kunjara iki,
Aku ora ngerti yen awan
utawa nalika wengi,
nanging kanggo manuk cilik
sing nembang kula nalika subuh.
Wong nyebrang mateni dheweke,
Gusti Allah menehi ganjaran sing ala.

Asmara Count Arnaldos

Sapa sing bakal duwe rejeki kaya ngono
ing banyu segara
amarga ana dietung Arnaldos
esuk San Juan!
Kanthi elang ing tangan
moro arep moro.
Wujud galengan teka
sing pengin mlebu ing lemah.
Lilin nggawa sutra,
rigging cendal;
pelaut sing mrentah
matur rawuh sing
yen segara ayem,
angin ngeculke,

iwak sing mlebu jero
dheweke nggawe dheweke mlaku,
manuk sing lagi mabur
dheweke arep nuduhke ing tiang.
Ing kana Count Arnaldos ngomong,
sampeyan bakal ngrungokake apa sing bakal dikandhakake:
- Demi Gusti, aku ndedonga, pelaut,
kandhani saiki lagu iku.
Pelaut mangsuli,
wangsulan kaya ngono yaiku:
-Aku ora ngomong laguku
nanging kanggo sapa sing melu aku.

Asmara Amenábar lan Raja Don Juan

Iki uga liyane sing paling populer. Minangka romansa Moor karo dhasar sejarah ing taun 1431 Raja Juan II saka Castile teka ing Granada karo Moor Abenámar, sing diakoni dadi raja kutha kasebut.

"Abenámar, Abenámar, Moor saka Morería,
nalika sampeyan lair ana pratandha gedhe!
Segarane tenang, rembulan duwur,
Moor sing lair ing pratandha kaya ngono aja ngapusi.

Ing kana Moor bakal mangsuli, sampeyan bakal ngrungokake apa sing bakal dikandhakake:
"Dakkandhani, Pak, sanajan aku butuh urip,
amarga aku anak saka wong Moor lan wong Kristen sing ditahan;
dadi bocah lan bocah lanang, ibu kandha kaya ngono
Apa ngapusi sing dheweke ora ngandhani, iku jahat banget:
mulane, takon, raja, apa sing bakal dicritakake kasunyatane.
"Aku matur nuwun, Abenámar, kanthi sopan."
Kastil apa sing diarani? Dheweke dhuwur lan mencorong!

"Alhambra yaiku Pak, lan liyane yaiku mesjid,
liyane Alixares, diukir kanthi apik.
Moor sing nyambut gawe satus tikel entuk sedina,
lan nalika dheweke ora nyambut gawe, akeh liyane sing ilang.
Sing liyane yaiku Generalife, kebon sayuran sing dheweke ora duwe;
liyane Torres Bermejas, kastil sing regane gedhe.
Ing kana Raja Don Juan ngomong, sampeyan bakal ngrungokake apa sing dikandhakake:
"Yen sampeyan pengin, Granada, aku bakal omah-omah karo sampeyan;
Aku bakal menehi sampeyan kanthi sungguh-sungguh lan mas kawin menyang Córdoba lan Seville.
—Aku wis omah-omah, Raja Don Juan, aku wis omah-omah, dudu randha;
Moor, sing duwe aku gedhe banget, tresna marang aku.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)