Temperance

Temperance.

Temperance.

Temperance (2015) minangka novel pangarang Spanyol María Dueñas. Dheweke dianggep "panulis pungkasan", nalika miwiti karir sastrawan kanthi umur luwih saka 40 taun. Debut sampeyan, Wektu ing antarane lapisan (2009) adol jutaan jutaan salinan lan diterjemahake menyang telung puluh basa. Ora bisa dielak, kabeh karya mengko dibandhingake karo debute.

Kanggo panulis sing tujuane ngembangake karir jangka panjang - luwih saka siji buku - iki bisa dadi masalah. Nanging, entuk buku sing paling laris nggambarake rasa tentrem finansial sing luwih dihargai. Iki tegese "bisa urip saka nulis" (lan kanthi kualitas urip sing apik). Mangkono, tantangan nyata kanggo Dueñas saiki yaiku ngatasi awake dhewe.

Babagan panganggit: María Dueñas

Dueñas lair ing taun 1964 ing Puertollano, sawijining kutha ing Castilla-La Mancha, ing wilayah tengah Spanyol. Dheweke dadi Doktor Filsafat Inggris, lulus saka Universitas Murcia, ing kana dheweke dadi profesor lengkap ing Fakultas Huruf. Kanggo nyatane, sejatine ora ana wektu ing kelas wiwit mlebu ing jagad penerbitan.

Saiki, ora mung kudu nulis kanthi rutin, nanging uga kudu melu lan tampil ing konferensi pers, pameran buku, mlebu tandha tangan ... Ing taun 2009 wiwit didol Wektu ing antarane lapisan, novel sejarah sing ditemtokake nalika Perang Sipil Spanyol. Kebak rinci nyata lan prosa sing langsung narik kawigaten para pamiarsa sing bisa basa Spanyol.

Pengakuan pertama

Dueñas ngatur gaya gayane sing alus lan alus kanggo basa sing luwih "pedesaan" kayata Jerman utawa Inggris. Wektu ing antarane lapisan Iki minangka pangenalan kaping pisanan ing rekor anyar minangka panulis. Ing taun 2010, dheweke entuk Hadiah Kutha Cartagena kanggo Novel Sejarah. Banjur, dheweke entuk Penghargaan Budaya Komunitas Madrid, ing kategori Sastra, taun 2011.

Novel nomer loro uga nggawe bar sing paling dhuwur, Mision Lali (2012), sanajan minangka penjual liyane sing paling larang, nguciwani akeh sing maca. Mung para pamiarsa sing ora ngerti dhisik babagan petualangan Sira Quiroga (protagonis novel pertama) sing pungkasane wareg karo crita iki. Tangi sing ditinggalake dening tukang rias enom kasebut kepeksa ninggalake Madrid sadurunge perang kuat banget.

Putri Kapten

Maria Dueñas.

Maria Dueñas.

Ing taun 2018 tekan toko buku Putri Kapten. Kanggo pangritik tegese tegese rekonsiliasi pungkasan kanggo Dueñas kanthi "fandom". Proses diwiwiti telung taun sadurunge Prahara. Loro-lorone publikasi kasebut nuduhake conto sing jelas babagan kahanan sing kepengin banget ing jagad surat saiki.

Iki kalebu "sistem lintang", Sing nuduhake mirip banget karo Hollywood lan bioskop. Utawa malah saiki, Netflix lan seri kasebut. Penggemar sing nesu lan kuciwa ing endi wae, kanthi keluhan terus-terusan ing media sosial (utamane Facebook) lan forum web.

Crita kanggo gawe marem para pandhereke?

Sukses instan ora nggumunake yen uga dadi jangka pendek. Iki ora kaya ngono karo María Dueñas. Spanyol entuk papan ing antarane penulis subgenre sing dibaptisake karo sektor tartamtu minangka "novel kontemporer." Mula, sanadyan Wektu ing antarane lapisan terus dadi karya unggulan, dheweke dudu panulis siji buku.

Temperance: Meksiko, Havana, Jerez de la Frontera

Sampeyan bisa tuku buku ing kene: Temperance

Telung wayahe sing beda banget. Telung wilayah katon beda-beda padha karo siji liyane, nanging wilayah sing padha umum ngluwihi basa sing dituduhake. Ing wayahe pisanan novel sing bisa ditemokake katon sepisanan: katresnan, pengkhianatan, tragedi lan srakah. Nanging sawise majokake pirang-pirang bab ing crita, jerone plot kasebut bakal katon.

Ing ndhuwur kedadeyan utamane amarga konstruksi sing ditindakake dening Dueñas paraga: telung dimensi, ganti (lan pungkasane ora bisa diprediksi). Kanthi sawetara lapisan sing dipasang utawa dicopot miturut kahanan, adoh saka pertimbangan Manichean. Kabeh kanggo ngringkes protagonis dadi siji tembung: manungsa.

Plot: crita ngalahake ... lan ngalahake

Ing ndhuwur (tanpa maksud pejoratif sing nggunakake istilah iki), yaiku crita wong sing rajin, rajin lan ambisius, Mauro Larrea: sing dipeksa ora mung sapisan, nanging kaping pindho kanggo ngatasi kasusahan paling ala. "Katresnan katresnan" kasebut wujud kanthi jeneng Soledad Montalvo. Wong wadon nyetel karo protagonis minangka "sepatu pungkasan."

Dheweke bisa ndhikte saben langkah lan ngantisipasi langkah sabanjure. Ana ing antarane rong karakter kasebut - kudu dadi tokoh sing dominan - ketegangan mobilisasi akeh crita diluncurake. Nilai-nilai kayata tekad lan kasetyan bola-bali dicoba. Tenasitas luwih saka mung konsep referensial.

Analisis lan review karya

Paraga "liyane"

Papan-papan kasebut dadi protagonis. Gurun wedhi para penambang saka Meksiko sisih lor nalika dadi presiden Benito Juárez. La Habana, kemewahan lan tanpa sadhar nolak ide sing ana gandhengane karo golek kamardikan utawa ngilangi perbudakan. Jerez, salah sawijining kutha sing bisa urip kanthi getihen ekonomi sing kedadeyan sajrone abad kaping XNUMX ing Spanyol amarga ilang meh kabeh koloni Amerika.

Iki minangka karakter liyane sing ana gandhengane Temperance. María Dueñas, nalika nggawe prosa alon lan alus, ora ana rincian sing disimpen kanggo nggambarake telung wilayah kasebut. Uga nyinaoni wektu-wektu sejarah sing ana ing masing-masing.

Perjalanan sensori saka Temperance

Frasa dening María Dueñas.

Frasa dening María Dueñas.

Para penonton rumangsa weruh sacara alami lan kemewahan sing dialami para pedunung utawa nikmati. Saliyane tur visual, kaluwihan luhur María Dueñas ing Temperance yaiku kanggo nuwuhake pamaca babagan lelungan sing apik, olfactory lan gustatory.

Temperance, Novel kanthi "gerakan alon"?

Temperance yaiku crita kanthi kedadeyan alon-alon. Nganti sawetara pamiarsa dadi bosen lan nekat, tekad kanggo nglirwaake crita kasebut sajrone babak pertama. Nanging yen karaktere mlayu menyang Karibia (pisanan) nyebrang Atlantik maneh (mengko), plot kasebut entuk kacepetan frenetis nganti pungkasan.

Sedhih sithik ora nglarani nalika ngrasakake prosa Dueñas kaya kudune. Iki dibangun supaya bisa dirasakake kanthi tenang. Tanpa rasa seneng cepet promosi saka platform kaya Twitter utawa Instagram. Sampeyan kudu cukup wektu kanggo nikmati. Sawise kabeh, kaya sing dikandhani Julio Cortázar, "novel kasebut mesthi menang kanthi poin" ...


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.