Dadaisme

Kutipan saka Tristan Tzara.

Kutipan saka Tristan Tzara.

Dadaisme minangka gerakan seni sing didegake dening pujangga Romania Tristan Tzara (1896 - 1963). Ing sawijining manifesto, panulis ujar: "Aku nglawan kabeh sistem; sistem sing paling bisa ditampa yaiku ora duwe prinsip ". Iki bakal dadi bagean saka pamikiran arus sing dikatutake. Kajaba, sejarawan nganggep Hugo Ball (1886 - 1927) lan Hans Arp (1886 - 1966) minangka pelopor tren iki.

Jeneng kasebut asale saka tembung Prancis "dada" - tegese dolanan utawa jaran kayu -, dipilih kanthi acak saka kamus (ing tumindak sing sengaja ora logis). Iki nuduhake lan nyorot kekurangan pedoman, posisi sing bertentangan karo komponen anarkis tradisional lan jelas saka genesis gerakan kasebut.

Konteks sejarah

Swiss, wilayah sing duwe hak istimewa

Sajrone Perang Dunia Pertama (1914 - 1918), Swiss - minangka negara netral - dadi tuan rumah akeh pengungsi. Ing bidang seni-intelektual, kahanan iki ngasilake macem-macem seniman sing asale saka kabeh penjuru Eropa.

Sanajan beda ideologi lan budaya sing logis, akeh sing setuju ing sawijining titik: perang kasebut minangka refleksi saka penurunan Barat. Akibate, janji kemajuan sing digawe dening kemajuan ilmiah lan teknologi saka revolusi industri nomer loro, nyebabake pati ing skala gedhe.

Tanggepan kontra budaya

Kuciwane bareng karo klompok seniman, literatur lan intelektual kasebut minangka papan pangembangan sing sampurna. Kanggo upaya ilmiah, agama, lan filsafat konvensional - utamane idealisme - ora nawakake solusi kanggo masalah Eropa. Kajaba iku, para promotor Dadaisme nolak skema khas positivisme sosial.

Dadi, Kabaret Voltaire ing Zurich ndeleng kelairan Dadaisme ing taun 1916. Iki tegese manifestasi burlesque tumrap masarakat lan seni borjuis liwat proposal provokatif (ing jinis anti-seni). Mula, inti saka Dadaisme duwe niat nantang lan ora kompromi sing ora bisa dipungkiri tumrap tatanan sing wis ditemtokake.

Fitur

Fitur Dadaisme sing jelas pisanan yaiku ngilangi standar tradisional lan konservatif. Dadi gaya avant-garde, jiwa memberontak lan protes, masalah kayata spontanitas lan kesegaran seni entuk karakter neuralgic. Yen improvisasi lan ora sopan kreatif dadi nilai sing dihargai.

Kanthi cara sing padha, doktrin sing paling tetep yaiku anarkisme lan nihilisme. Amarga alasan iki, seniman lan panulis Dadais gampang golek lam lan pola seni sing ora konvensional. Patut, isi khayal, ora logis utawa dingerteni asring, kanthi dosis ironis sing akeh, radikalisme, karusakan, agresivitas, pesimisme ...

Ideal "anti-positivis"

Dadaisme minangka pamikiran artistik saiki sing muncul kanggo mbantah positivisme sosial ing wiwitan abad kaping rong puluh. Wakil-wakil kasebut kanthi kritik nyritakake gaya hidup borjuis amarga materialisme lan munafik "Ditampa kanthi moral"; dheweke mung ngeselake cethane.

Amarga alasan iki, konsep kayata nasionalisme lan intoleransi banget ditemokake dening pamikiran Dadaist. Ing perspektif iki, sentimen patriotik, konsumerisme lan kapitalisme diarani minangka penyebab nistha manungsa paling gedhe: perang.

Disdisipliner

Ora bisa nggandhengake Dadaisme karo siji seni. Sejatine, iku saiki sing nggabungake macem-macem disiplin ilmu, dadi kabeh padha. Amarga iki, gerakan berkembang saka tangan manifesto sing beda-beda, cacah pitu. Kabeh mau nuduhake rasa sengit saka para Dadais tumrap estetika lan kaendahan amarga kasunyatan sing angel ing bawana Eropa.

Apresiasi tumindak seni

Intine, seniman Dada kudu milih obyek supaya bisa menehi maksud utawa makna. Apa wae tumindak kreatif nggayuh pratelan estetis utawa klaim individualis. Kanthi tembung liya, artis kasebut dudu penghasil khas kaendahan, kosok baline, dheweke dudu wong liya sing nglukis, mbanting utawa nulis. "Gerakan seni" utamane dihargai.

Inovatif

Dadaisme ngiringan genesis teknik seni anyar, kalebu photomontage, siap digawe lan kolase (umume kubisme). Siji tangan, photomontage minangka teknik adhedhasar superimpose macem-macem pecahan foto (lan / utawa gambar) kanggo nggawe gambar sing unik.

Nalika siap digawe kasusun saka campur tangan utawa ndandani obyek saben dinane kanthi tujuan menehi kualitas seni (pesen) utawa makna. Ckanthi tujuan sing padha, kolase muncul saka kombinasi obyek (sing bisa diowahi), relief, foto, gambar lan malah swara.

Dadaisme Sastra

Proposal sastra Dadaisme (sengaja) ora rasional. Umume kalebu genre puisi lan, sesuai karo dhasar gerakane, nuduhake panggunaan tembung sing inovatif. Yen suksesi tembung utawa frase ora duwe arti aksiomatik utawa utas argumentasi sing koheren.

Potret Tristan Tzara.

Potret Tristan Tzara.

Fitur Puisi Dadaist

  • Beda karo struktur metrik konvensional lan tema sing ana gandhengane karo romantisme lan positivisme sosial.
  • Iki negesake maneh surealisme.
  • Menehi promosi omong kosong.
  • Sikep lucu lan lucu, utamane karo bentuk lirik klasik.

"Manual" kanggo ngembangake tulisan Dadais

Salah sawijining cara sing paling umum kanggo nggawe geguritan Dada yaiku liwat kliping koran. Kaping pisanan, dawa teks sing bakal diklumpukake kudu ditemtokake kanggo ngetung jumlah tembung sing dibutuhake. Tembung sing dipotong banjur dilebokake ing njero kothak (ora transparan) kanthi bolongan.

Tembung-tembung ing kothak kasebut banjur diacak supaya acak. Pungkasane, tembung kasebut ditempelake ing sheet nalika katon. Asile bisa uga minangka rangking istilah sing ora bisa dikepengini.

Kaligrafi

Cara iki - sadurunge digunakake dening Guillaume Apollinaire, panulis sing ana gandhengane karo kubisme - menehi panganan literatur dadaist. Teknik iki luwih milih tembung acak lan ngindhari asosiasi swara sing logis. Sanajan kaligrafi umume digunakake kanggo njabarake gambar sing diwatesi utawa arupa huruf.

Validitas tetep

Sanajan kolase umume digandhengake karo kubisme, nanging uga bagean saka "warisan" Dadaisme. Saiki, teknik iki ngidini nggabungake pitu seni ing karya sing padha. Nyatane, berkat teknologi laser lan printer 3D, Saiki sampeyan bisa nggawe kolase ing telung dimensi kanthi proyeksi audiovisual "ngambang".

Nyatane, teknologi Revolusi Industri 4.0 nyebabake jagad anyar kemungkinan kreatif. Ing kasus apa wae, Umume dhasar Dadaisme (avant-garde, kesegaran, inovasi, ora sopan, pengaruh ...) bisa ditemokake ing seni plastik kontemporer lan ing pameran seni ing abad XXI.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gustavo Woltmann ngandika

    Menarik kanggo mriksa wates gerakan seni-sosial sing beda ing abad kepungkur. Yen aku kelingan kanthi bener, bagean dhasar saka Dadaisme yaiku mural sing digawe dening Klimt kanggo Universitas Wina, ing endi dheweke nggambarake babagan obat, filsafat lan yurisprudensi, nanging dikritik amarga isine sing nguwatirake. Thanks kanggo artikel iki, aku bisa nemtokake sawetara konsep babagan gerakan iki sing salah.

    - Gustavo Woltmann.

bool (bener)