5 buku sing disensor nalika diktator Franco

Sajrone sejarah, akeh buku sing wis disensor amarga macem-macem sebab: Greja ora ngidinke teori spesies Darwin, Ayatollah Khomeini saka Iran njaluk kepala Salman Rushdie nalika The Satanic Verses diterbitake, lan ing Thailand The Hunger Games dianggep minangka saga anti kulawarga. Nanging, diktator terus dadi saringan budaya paling gedhe sing ana, lan rezim Franco sing mrentah ing Spanyol meh sèket taun ora ana sing istiméwa. Iki 5 buku sing disensor nalika diktator Franco dheweke negesake kanthi bener.

La Regenta, dening Leopoldo Alas Clarín

Photography: El Sol Digital

Sawise Republik ngumumake, akeh buku sing ana mandheg saka perpustakaan lan diobong ing tumpukan amarga macem-macem sebab: ideologi sing nentang, kritik masarakat konservatif utawa erotisme sing gedhe banget sing ora ditolerani Gereja, La Regenta minangka salah sawijining buku sing nglumpukake kabeh kertu suoro, luwih-luwih nalika dadi segitiga katresnan sing dirusak dening Master Machiavellian . Novel kasebut, sing wis kontroversial sawise diterbitake ing taun 1884, diklasifikasikake dadi "meh bid'ah" lan disensor ing Spanyol nganti taun 1962.

1984, dening George Orwell

Diterbitake ing taun 1949, magnum opus Orwell minangka gegayutan karo politik otoriter sing teka nalika jagad ndhelikake tatu sing disebabake dening perang paling getih nalika semana. Ing Spanyol, buku iki nyoba diterbitake setaun mengko, lan sanajan ide crita kasebut ngrayu rezim Franco (sawise kabeh kasebut minangka senjata kontrol sing apik), novel kasebut disensor ing Spanyol amarga "konten seksual sing dhuwur". Nanging, edisi sing diterbitake ing taun 1952 ngilangi kabeh erotisme, sing bakal diterbitake kabeh ing taun 1984.

Omah Bernarda Alba, dening Federico García Lorca

Sawise eksekusi Lorca ing taun 1936, karya salah sawijining panulis paling apik ing negara kita dikurangi dadi mung telung judhul ing wilayah Spanyol: Pujangga ing New York, diterbitake ing taun 1945 dening Dewan Tinggi kanggo Penelitian Ilmiah, Puisi, sing diwiwiti dening Luciano de Taxonera lan diterbitake ing Madrid dening omah penerbitan Alhambra ing taun 1944, lan Works Lengkap: kompilasi lan cathetan dening Arturo del Hoyo, edhisi ing kertas alkitab lan naleni kulit, larang lan mulane meh ora bisa diakses kanggo mayoritas wong Spanyol. 36 buku sing diterbitake nalika diktator ing Katalog Kolektif Warisan Pustaka Spanyol, kalebu La casa de Bernarda Alba, diterbitake ing edisi Argentina utawa Prancis.

Wong Asing, dening Albert Camus

"Yen kita ora bakal nerbitake buku nganggo basa Spanyol, ayo ayo nganggo basa asline, kanthi cara iki sawetara wong, kajaba sirkuit sing paling budaya, bakal tuku." Iki minangka kesimpulan sing diandelake sensor nalika La Plague teka, buku pisanan Albert Camus sing diterbitake ing Spanyol ing taun 1955 nalika The Stranger berjuang teka ing Argentina meh sepuluh dasawarsa nganti diterbitake ing taun 1958. Alasanane jelas, kanthi njupuk apatis saka karakter kaya Pak Meur assault sing ora cocog ing Spanyol sing eksistensialisme ora dadi masalah.

Kulit Kuldi, dening Charles Perrault

5 buku sing disensor nalika diktator Franco

Raja sing omah-omah karo putrine dudu prekara sing disenengi rezim Franco, mula crita putri sing ngungsi kerajaane sing nganggo kulit kuldi disensor ing negara kita ing saindhenging kediktatoran. Ora, sensor kasebut ora seneng karo moralitas "sumbang" sing ditemtokake sanajan moral sing dikepengini tetep dadi salah sawijining crita bocah sing paling populer ing sejarah.

Kulit Asno ora mung kepengin weruh konten siji-sijine bocah sing ditolak dening rezim Franco, yaiku Ferdinando el Toro sing cekak karo perang, sing dicekal dening Francisco Franco sing ora seneng banteng hippie.

Apa buku liyane sing disensor nalika diktator Franco?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Juan ngandika

    Aku mikir kudu mriksa maneh pasangan Lorca, sing dibunuh nanging ora dikepengini Republik

  2.   Ricardo ngandika

    males banget

  3.   John Gomez ngandika

    Swarga pustaka, mabur menyang rasa sing ora bisa dibayangake, tentrem, ngerti rasa sing ora dingerteni, budaya unik sing ngebaki pikiran kita, papan sing apik kanggo nikmati karya-karyane, komentar.

bool (bener)