10 mitos babagan panulis sing bener (lan palsu)

Nalika aku isih cilik lan aku ngandhani anggota kulawarga manawa aku gedhe, aku pengin dadi panulis, wangsulane kanthi ngguyu, yaiku "Wong-wong mau mung bakal dibayar yen dheweke mati, kaya pelukis." Dadi, sethithik mbaka sethithik, seniman saya tambah prasangka yen nulis ora apa-apa, nanging yen sampeyan dhokter, pengacara utawa bankir, luwih becik, kanthi stroke sing umum bisa uga luwih praktis nanging ora mung siji-sijine. Iki minangka salah sawijining topik saka panulis ing abad XXI sing mesthi bakal luwih saka siji ing antarane sampeyan bakal ngidentifikasi. Karo iki lan liyane 10 mitos panulis sing bener. . . lan palsu.

Mitos sejati

Kagiyatan panulis sepi

Yen sampeyan wong sing biasane ora sesambungan karo panulis liyane, bisa uga ora ana sing ngerti sampeyan ngluwihi pitakon umum "Apa sampeyan bakal nerbitake sing anyar?"; Lan saiki, utamane amarga jagad iki tetep nganggep nulis minangka hobi tinimbang dadi tugas penting yen sampeyan durung nerbitake apa-apa. Sanalika, kayane ana rasa ora percaya marang panulis nalika nuduhake idhe, supaya wong liya utawa wong liya teka ing antarane dheweke lan jagad sejajar sing dibangun sing dheweke mung urip. Gabo wis ujar: «Aku percaya tenan yen ing karya sastra iku mesthi dhewekan, kaya wong karam ing tengah segara. Ya, iki tugas sing paling sepi ing jagad iki. Ora ana sing bisa mbantu nulis apa sing sampeyan tulis. '

Maca mesthi mbantu

Panulis bisa uga duwe katrampilan nggawe, nanging dheweke bakal kudu maca panganggit liyane kanggo nyipta gaya, eksperimen lan, pungkasane, bisa nyekel ide sing apik kanthi cara sing paling apik. Maca ora nggawe sampeyan dadi panulis sing luwih apik, nanging bisa mbantu.

Nyerat minangka prilaku

Gagasan bisa uga umure seger kaya umure rong puluhan taun suwene rong puluh lima taun, nanging praktik minangka faktor sing bakal nemtokake cara kita sinau ngembangake lan nyadari kabeh potensi; level sing ditindakake kanthi nindakake, maca maneh, mbenerake lan njupuk risiko.

Mitos sing salah

Urip saka nulis ora bisa ditindakake

Rong puluh taun kepungkur, ora ana blog, uga ora ana blog kasebut platform penerbitan mandhiri lan akeh fasilitas liyane kanggo nyebutake ide sampeyan menyang jagad. Kosok baline, saiki beda-beda, utamane amarga kabeh wong bisa ngucapake matur nuwun marang blog literatur, buku sing diterbitake dhewe utawa ya, liwat karya sing diterbitake dening penerbit. Amarga sanajan penerbitan label cenderung saringan sing landhep banget, dheweke bakal tetep golek ide sing seger, ngatur kontes lan, pungkasane, sampeyan bakal ngidini sampeyan golek dhuwit saka nulis yen buku kasebut ngyakinake (lan mesthi laris). Bisa uga ora ana akeh panulis sing urip mung kaya sing dikarepake, nanging mokal, sing diarani mokal, ora.

Mung panulis profesional sing duwe bakat

Alesan kenapa buku kasebut adol akeh yaiku faktor sing kadang-kadang akeh pemasaran. Contone, ing Amazon, kita bisa ndeleng penjual paling larang kanthi 50 pendapat negatif lan 20 positif sing isih diwaca amarga nggawe debat utawa tekan wektu sing pas sing didorong karo gaya editorial utawa X. Nanging, faktor iki asring adoh saka kualitas karya dhewe, kanthi akeh panulis "pemula" sing bisa nulis crita kanthi kompeten kaya panulis liyane sing luwih berpengalaman.

Publikasi mandhiri minangka alternatif sing luwih gampang

Nalika sampeyan pisanan nemokake platform penerbitan mandhiri kaya KDP Amazon utawa Bubok  Mripatmu dibukak luwih akeh: supaya bisa nerbitake novel dhewe. . . lan nggawe sukses!? Miturut teori, ide kasebut apik banget, nanging ing praktik nerbitake dhewe duwe rincian cilik sing ora bakal ana penulis yen dheweke nerbitake karyane karo penerbit: sampeyan kudu ngurus sampul, koreksi, konversi menyang epub, mobi lan format liyane sing ora dingerteni utawa sing ana, kanggo nerbitake, nyebarake, sesambungan karo para pamaca, ngetok lawang blog literatur lan dhaptar faktor sing kudu dipikirake sadurunge nggawe kolam renang sing, ing tangan liyane, uga bisa menehi sampeyan seneng.

Kita kabeh mendem

Aku ngakeni manawa sajrone nulis wengi, segelas anggur nyusup ing meja, nanging ora amarga iku kita kabeh turu ing kasur sing diubengi botol Rioja sing kosong uga ora ngrokok pipa candu kanggo ngajak inspirasi. Mitos panulis bohemia kadhangkala bisa dibayangke ing pikirane, nanging ora mesthi ana ing tumindak utawa ing jagad raya sing film kaya Moulin Rouge sing adol kita. Akeh panulis uga ngurus awake dhewe, olahraga skate karo anake dina Minggu lan nindakake tugas liyane sejajar karo kegiyatane, kanthi tumata kanthi tertib lan resik.

Kabeh wong bisa nulis

Yen awake dhewe nganggep kaya ngono, kabeh wong bisa nulis, nanging nalika nggawe crita utawa novel, prekara kasebut ora gampang banget. Mesthine, akeh wong sing ora nate mikir nulis diwiwiti karo novel sing disenengi kulawarga, kanca lan pacare nanging kualitase ora bisa diarepake. Tulis buku sing apik tuwuh ing akeh faktor lan kabeh mau ora gampang banget.

Panulis lan muses

Mitos sing paling bohemian saka panulis tetep ana ing ngarsane, yaiku wanita (utawa pria?) Sing ora nindakake apa-apa, kajaba nglayang ing sekitar kita kanggo menehi kreatifitas. Nanging, kasunyatane beda banget: ora ana muse sing ngenteni nalika mulih utawa bisik-bisik ing kuping apa sing kudu ditindakake. Luwih becik, ana papan, kahanan, lan masarakat ing saben dinten sing bisa menehi inspirasi.

Lan mangu-mangu langgeng

Apa panulis lair utawa digawe?

Ana atusan pendapat babagan apa salah sawijining pitakon paling apik ing babagan sastra. Miturut kula, panulis lair, sanajan dheweke ora kudu ngerti kapasitase wiwit wiwitan. Sawetara lair kanthi hadiah sing dieksploitasi nalika isih cilik, dene liyane kudu njelajah budaya, maca buku, utawa wani nyisihake wektu kanggo nyoba "kepiye dongeng iki diputer" kanggo ngerti yen semangat wis suwe ora aktif . Nanging kaya sing dakkandhakake, kabeh wong duwe pendapat babagan iki lan sampeyan ora bakal bisa nganggep sepele babagan masalah kejuruan.

Apa kita debat?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Cayetano Martin ngandika

    Panulis lair lan digawe, kaloro kahanan kasebut kudu dirampungake

  2.   Simon ngandika

    Artikel kasebut apik banget, nanging siji-sijine sing ora setuju yaiku panulis lair amarga aku yakin yen hadiah bisa diasilake kanthi kerja, kanthi gaweyan lan kekarepan, aku ora ngerti klise hack kaya sing ujar: Wiwit lair.

  3.   FRANCIS MARIN ngandika

    Saka panemuku, panulis digawe, isih cilik utawa mengko. Panulis kudu luwih dhisik maca lan bisa nggarap. Kabeh sing paling apik

bool (bener)